Hoppa till huvudinnehåll

Rami Adham: Syrierna tror inte ett dugg på eldupphöret

Obama och Putin möttes i FN
Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Barack Obama vid FN:s generalförsamling den 29.9.2015. Obama och Putin möttes i FN Bild: EPA/SERGEI GUNEYEV /RIA NOVOSTI / KR fn:s generalförsamling

Efter ett fem år långt krig har USA och Ryssland meddelat att det blir eldupphör i Syrien på lördag. Men syrierna själva tror inte ett dugg på att eldupphöret kan få slut på kriget och lidandet.

Vapenvilan gäller den syriska regeringen och oppositionen. Radikala jihadistgrupper som Islamiska Staten och al-Quaidagruppen Jabhat al-Nusran omfattas däremot inte av vapenstilleståndet.

Rami Adham, som är ordförande för den finländska Syrienföreningen, är skeptisk till att eldupphöret kan få slut på kriget i Syrien. Det syriska folket delar hans pessimism.

- Lokalbefolkningen tar verkligen inte eldupphöret på allvar. De tycker att det är närmast skrattretande. Om Putin hade varit seriös med eldupphöret, varför inte sluta bomba direkt eller i alla fall inom det närmaste dygnet? säger Adham.

En banderoll med texten Free Syria och bilder på kroppsbyggare pryder Rami Adhams vägg.
Finländska Syrienföreningens ordförande Rami Adham har direktkontakt med lokalbefolkningen i Syrien. En banderoll med texten Free Syria och bilder på kroppsbyggare pryder Rami Adhams vägg. Bild: Yle Victoria Wirén rami adham

Han och syrierna vet att Ryssland inte menar allvar då de säger att de vill lösa kriget i Syrien.

- Det går inte att lita på ryssarna. Ryssland försöker lösa kriget med krig och ingen hade kunnat förställa sig att det skulle bli så här våldsamt, säger Adham.

Vy över Aleppo den 2 oktober 2012.
Aleppo bombas hundratals gånger per dag av ryska flygräder. Vy över Aleppo den 2 oktober 2012. Bild: EPA / Maysun aleppo

Situationen i Aleppo är den värsta tänkbara. Det sker hundratals flygbombningar per dag i Aleppo och Rysslands bombattacker har varit verkligt förödande.

- Byar har jämnats med marken. När jag får några sekunder långa ljudmeddelanden skickade till mig av folk som bor där innehåller meddelandena flera bombingar. Det är verkligen deprimerande att följa med utvecklingen i Syrien, säger Adham.

Aleppo så gott som sönderbombat
Staden Aleppo är totalförstörd. Aleppo så gott som sönderbombat Bild: SYRIAN ARAB NEWS AGENCY / HANDOU Syrien,förstörelse,krigföring,Aleppo

IS är lätta att hitta, men al-Nusra gömmer sig överallt

Ett eldupphör behövs bland annat för att den humanitära hjälpen ska kunna nå ut till områden där situationen för tillfället är närmast akut.

Men Adham påminner om att eldupphöret bara gäller regeringsstyrkorna och oppositionen och inte IS eller al-Nusra. Kriget tar inte slut, eftersom kampen mot IS och al-nusra fortsätter, anser han.

- IS områden är väldigt kända. Man vet var IS befinner sig och det är relativt enkelt att bomba dem. Men var är al-Nusra? Enligt Ryssland är al-Nusra resten av Syrien, det vill säga allt som Syriens president Bashar al-Assad inte styr över. Al-nusra är överallt, säger Adham.

Bödel hotar sina offer. Bild från IS-video.
Jihadister tillhörande terrororganisationen Islamiska Staten. Bödel hotar sina offer. Bild från IS-video. Bild: EPA/IS-VIDEO islamiska staten

Världen står handfallen inför Putin

Folket i Syrien kan däremot inte lösa konflikten själva. Det är stormakternas intressekrig som pågår i Syrien och det är befolkningen som betalar notan. Syrierna ser ingen räddning i sikten. De är beroende av att andra stormakter pressar Ryssland att få ett slut på krisen.

- Internationella samfund har hittills inte haft några medel att lösa den här konflikten. De har varit helt och hållit invalidiserade i förhållande till Putin. Jag ser inte att kriget kan ta slut inom de närmaste åren, säger Adham.