Hoppa till huvudinnehåll

Antiåländskt inlägg anmält av idrottsministern

Den tidigare elitdomaren Tony Asumaa är idag idrottsminister på Åland.
Den tidigare elitdomaren Tony Asumaa är idag idrottsminister på Åland. Den tidigare elitdomaren Tony Asumaa är idag idrottsminister på Åland. Bild: YLE åland

Ett uttalande av FC Inters lagledare på mikrobloggen twitter har fått den åländska idrottsministern Tony Asumaa att vända sig till Finlands Bollförbund. Asumaa efterlyser respekt och avkräver också ett ställningstagande från förbundet i frågan.

Det var i efterdyningarna av måndagens cuplottning som FC Inters lagledare och tillika målvaktstränare reagerade med en tweet på att Åbolaget skulle ställas mot åländska FC Åland.

Ordalydelsen i Meriläinens tweet var ungefär: ”Jag har alltid ansett att ön lika bra kunde doneras åt svenskarna”.

Yle Sporten har sökt Meriläinen för en kommentar under morgonen utan framgång. Nya Åland fick per SMS svar av Meriläinen.

Tony Asumaa beklagar sig nu i ett öppet brev till Bollförbundets ordförande Pertti Alaja att en lagledare i ett av ligalagen i Finland kan komma med ett tydligt politiskt ställningstagande som enligt Asumaa ” skadar hela den finländska och åländska fotbollens anseende”.

Matchen mellan FC Inter och FC Åland skall spelas den 12 mars i Eckeröhallen.

Tony Asumaa är tidigare elitdomare som idag sitter i den åländska landskapsregeringen. Han ansvarar i sitt arbete för utbildning, kultur, idrott, IT och ungdomspolitik.

Läs hela Asumaas brev som han publicerat på sin profil på Facebook.

Bästa förbundsordförande Pertti Alaja,

Jag skulle vänligen be er om ett officiellt ställningstagande till uttalandet från FC Inters lagledare, tillika målvaktstränare för Finlands Bollförbund, Jari Meriläinen på twitter, där han tycker att Finland bra kunde skänka Åland till Sverige.

Jag har alltid levt i den tron att Finlands Bollförbund är en enda stor fotbollsfamilj där också Åland är en respekterad familjemedlem.

Men beklagligtvis tycker inte lagledaren i ett av ligalagen i Finland och målvaktstränaren i Finlands Bollförbund, genom ett tydligt politiskt ställningstagande, inte samma sak.

Detta synsätt verkar inte stöda er tanke om fotbollsfamiljen där respekt mot varandra är ett ledord för er.

Jari Meriläinens politiska inlägg på twitter anser jag skadar hela den finländska och åländska fotbollens anseende.

Med vänlig hälsning,
Tony Asumaa, idrottsminister på Åland

Läs också

Nyligen publicerat - Sport