Hoppa till huvudinnehåll

Djurskyddet i Helsingfors: Hunden stängs in i bur medan ägaren far på jobb

Hund i bur.
Arkivbild. Hund i bur. Bild: Yle hund,hundar,djurskydd

Hunden stängs in i bur medan ägaren far på jobb. Det här förekommer enligt djurskyddet vid Helsingfors stad. I fjol gjorde miljöcentralens veterinärer över 350 inspektioner. I de flesta fall misstänktes vanvård av djur i privata bostäder.

Antalet inspektioner som veterinärerna gjorde var på ungefär samma nivå i fjol som året innan. Största delen, eller 251 av 359 inspektioner, gjordes i privata lägenheter eller i hittedjurshus efter anmälan till djurskyddet.

I 48 procent av alla inspektioner handlade det om misstankar om vanvård av hund medan det i 27 procent handlade om misstankar om att en katt far illa.

Djuret blir utan mat eller utan motion

Miljöcentralen skriver i sin sammanfattning av fjolårets djurskyddsinspektioner att andelen fall som kräver åtgärder fortfarande är stort. Över hälften av fallen som kommer till deras kännedom krävde åtgärder i fjol.

I vart tredje fall kom djurskyddet med förbud och förelägganden för att åtgärda bristerna. I omkring 18 procent av fallen gick djurskyddet in för brådskande åtgärder som omplacering av djuret.

De brister som uppdagats handlar oftast om att ägaren inte ger mat åt sitt djur, att ägaren försummar motion för djuret eller att ett sjukt djur inte får vård. Djurskyddet uppger också att det förekommer fall där en hundägare låser in sin hund i en bur under arbetsdagen.

Brådskande åtgärder är aktuella om djuret helt har försummats eller om ägaren blir sjuk eller gripen av polis.

Under fjolåret dömdes nio djurägare till förbud mot att ha djur.

Djurskyddet har brist på personal

Djurskyddet i Helsingfors anser att deras personalmängd i förhållandet till stadens invånarantal är för litet.

De har i princip bara tid att göra inspektioner på basis av anmälningar.

- Det finns ingen tid för förebyggande arbete i form av föreläsningar eller rådgivning, säger djurskyddsveterinär Elli Valtonen i ett pressmeddelande.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen