Hoppa till huvudinnehåll

ESC 2013: Krista och den kontroversiella kyssen

Krista Siegfrids i UMK
Krista Siegfrids i UMK Bild: Yle/ Tomi Mikola Krista Siegfrids,UMK 2013,Eurovision Song Contest,Marry Me

Det nya tävlingskonceptet Tävlingen för ny musik UMK blev ännu mera storslaget under sitt andra år.

Nu skulle det bli både direktsända deltävlingar, en andra chans och en final. En domarpanel, bestående av artisterna Toni Wirtanen, Aija Puurtinen, Lasse "Redrama" Mellberg och musikchefen Tomi Saarinen, fick mycket utrymme i programmen. Med hjälp av deras respons och omdömen kunde tittarna följa med hur artisterna och numren utvecklades under tävlingens gång.

Tredje finlandssvensken på raken

För tredje året i sträck var det en finlandsvensk artist som kammade hem segern! Krista Siegfrids var redan välkänd i Svenskfinland, men hade också nått en stor publik i och med sin medverkan i talangtävlingen The Voice.

Marry me var ett nummer med extra allt. Vindmaskiner, fladdrande slöjor, dans och en refräng som fastnat i allas öron innan de tre minuterna var över. Siegfrids fick 26 procent av publikrösterna (åtta låtar tävlade i finalen), och lämnde tvåan Mikael Saari en god bit efter sig.

Men detta var bara början. Under de kommande månaderna skulle Krista Siegfrids komma att bli föremål för en debatt om feminism, svara ja på hundratals frierier, utbyta artighetsfraser med Bonnie Tyler, bli huvudperson i en dokumentär och skrapa upp sitt knä på ett trägolv. En intensiv vår med andra ord.

Akrobatkonster och brudklänningar

I Malmö tog Krista Siegfrids och hennes Team Dingdong både publik och press med storm genom att tålmodigt ställa upp på otaliga fotografier, dyka upp i en rad olika brudklänningar och göra akrobatkonster på presskonferenserna. "More is more" var det energiska valspråk teamet myntade - och levde upp till.

Efter framgången i semifinalen väntade familj och vänner utanför arenan i Malmö. Den första att armbåga sig fram var förstås den blivande fästmannen Janne Grönroos. Bild: Yle / Johan Lindroos eurovision 2013

Mest uppmärksamhet fick ändå det faktum att Siegfrids i slutet av sitt nummer ger en av sina bakgrundssångerskor en passionerad kyss. Kyssen var ett av de stora samtalsämnena i Malmö, rykten gick om att en del tv-bolag skulle bojkotta sändningen helt och hållet eftersom två kvinnor som kysstes ansågs vara olämpligt. Siegfrids själv vidhöll att det enda budskap hon ville förmedla var kärlek.
Foto från Krista Siegfrids uppträdande vid Eurovision Song Contest 2013.
Foto från Krista Siegfrids uppträdande vid Eurovision Song Contest 2013. Bild: EBU / Sander Hesterman marry me

Men Krista Siegfrids körde på och tog sig galant från semifinal till final. Där blev det emellertid stopp. Marry me fick bara tretton poäng och hamnade på 24 plats. Speciellt snopet var att grannländerna var så sparsamma med poängen, inget kompisröstande här.

Men ingen skada skedd, Krista Siegfrids hade skrivit in sig själv i Eurovisionhistorien. Kyssen dyker fortfarande titt som tätt upp i potpurrier från tidigare år, och sedan sin medverkan i Eurovisionen har Krista Siegfrids både hunnit läsa upp Finlands poäng 2015, delta i svenska Melodifestivalen och vara programledare för UMK.

Som sagt, more is more. Nästa naturliga steg skulle väl vara att agera programledare i Eurovision Song Contest. Det gäller bara för Finland att vinna och få hit tävlingen först.

Krista Siegfrids med de två män som gifte sig under hennes konsert.
Året därpå, 2014, förrättade Krista vigseln mellan två Eurovisionsfans på Euroclub i Köpenhamn Krista Siegfrids med de två män som gifte sig under hennes konsert. Bild: Krista Siegfrids gaybröllop

Detta var den sista artikeln i vår serie om de svenskspråkiga artister som representerat Finland i Eurovisionen. Den femtionde representanten utses på lördag 27 februari i finalen av Tävlingen för ny musik UMK.

Läs också

Eurovision

Nyligen publicerat - Eurovision