Hoppa till huvudinnehåll

HBL: Riksdagens talman krävde engelska på svenskt besök

Riksdagens talman Maria Lohela
Riksdagens talman Maria Lohela Bild: Markku Ulander/Lehtikuva Maria Lohela,riksdagen,Sannfinländarna,talman

I torsdags när Urban Ahlin, talman för Sveriges riksdag var på officiellt besök i riksdagen i Helsingfors, gick mötet på engelska istället för på svenska som tidigare, skriver HBL på fredagen.

Det ska vara riksdagens talman Maria Lohela (Sannf) som står bakom beslutet att träffen ska gå på engelska.

Deltagarna i träffen hade fått programmet dagen före och där framgick det att språket är engelska.

- Finlands riksdag är en tvåspråkig institution i ett tvåspråkigt land. Det ena av de här språken är inte engelska. Det känns oartigt och onaturligt att använda engelska med gäster från Sverige, säger Stefan Wallin (SFP) som trotsade anvisningarna om att tala engelska under träffen och istället talade svenska, enligt HBL.

"Ingen bagatell"

Det var fråga om ett utrikespolitiskt rundabordssamtal arrangerat av Finlands riksdag Utrikesministeriet och kulturcentret Hanaholmen. Mötesspråket har tidigare varit svenska under en svensk talmans besök i Finland.

- Det här är inte en fråga som kan avfärdas med en axelryckning. Vi lever i ett land med två nationalspråk. Sverige är vår viktigaste samarbetspartner och granne som vi har gemensamma historiska och kulturella band med. Då får vi inte signalera att man inte kan tala svenska i Finland. Det här är ingen bagatell eller teknisk lösning, säger Maarit Feldt-Ranta (SDP) om beslutet att hålla mötet på engelska.

HBL har försökt nå Lohela men hon har inte svarat.