Hoppa till huvudinnehåll

Långt till fred i Syrien trots tillfälligt eldupphör

En syrisk flykting med sina barn nära den stängda turkiska gränsövergången Oncunpinar. Den syriska staden Azaz ligger strax soöder om gänsövergången.
En syrisk flykting med sina barn nära den stängda turkiska gränsövergången Oncunpinar. Den syriska staden Azaz ligger strax soöder om gänsövergången. Bild: EPA/SEDAT SUNA Syrien,Turkiet

Vid midnatt borde syriska regeringens och rebellernas vapen tystna i enlighet med det avtal som har ingåtts under Rysslands och USA:s förmedling.

Trots att det här är det mest seriösa försöket hittills att få till stånd ett eldupphör, finns det ingen större anledning att vara optimistisk, menar forskaren och författaren Aron Lund i Stockholm som har gett ut flere böcker och artiklar om syriska oppositionen och den militära dynamiken och internationellt ses som en av de ledande Syrienkännarna.

- Det blir ju inte en fullständig vapenvila eftersom Islamiska staten och sådana grupper inte täcks av avtalet, säger Aron Lund.

Avtalet om eldupphör kan i bästa fall göra att bombningarna dämpas lite åtminstone på vissa områden, men i stället kommer våldet att flytta till andra områden.

- Det blir ju inte en fullständig vapenvila eftersom Islamiska staten och sådana grupper inte täcks av avtalet.― Aron Lund

- Idén med avtalet är att man ska försöka flytta kriget mot islamiska staten IS och dämpa fronten mellan regeringen och rebellerna, säger Lund.

Mycket går fel

Trots att alla parter kommer att vara engagerade i att få det här avtalet att fungera och föra avtalet vidare så är det väldigt mycket som kan gå fel och som kommer att gå fel.

- Det bygger på väldigt mycket av god vilja från både USA:s och Rysslands sida, och det är inte så säkert att den finns.

Det innebär att mycket av energin en stor del av tiden kommer att gå åt till någon sorts krishantering.

- I allra bästa fall leder eldupphöret till en dämpning av våldet och någon sorts grund att bygga fortsatta överenskommelser på, konstaterar Lund.

- I allra bästa fall leder eldupphöret till en dämpning av våldet och någon sorts grund att bygga fortsatta överenskommelser på.― Aron Lund

Siktet är inställt på att de politiska samtalen inom ramen för Geneve3-förhandlingarna ska kunna återupptas. Samtalen inleddes i början av februari under ledning av FN:s specialsändebud för Syrien, Staffan de Mistura, och skulle föras mellan syriska regeringen och rebellgrupperna. De samtalen sköts i sank av regeringens offensiv runt huvudstaden Damaskus stödd av ryska bombningar.

På kort sikt kan ändå eldupphöret de närmaste två veckorna medföra att hjälp kan föras fram till människorna i områden som hittills inte har kunnat nås av de humanitära hjälpinsatserna.