Hoppa till huvudinnehåll

Läraren som vill skydda eleverna från deras föräldrar

Rita är läraren som har lite svårt att hålla sig till normen.
Rita är läraren som har lite svårt att hålla sig till normen. Bild: Henrik Ohsten 6278 9701 000,Mille Dinesen,Yle Fem

Rita är läraren som ständigt skapar konflikter. Hon störtar in i skolan med tajta jeans, högklackat och långt blont hår. Hon är mycket mer frispråkig än vad som är passande och lyckas stöta sig med de flesta - utom eleverna då, för de älskar henne. Kanske för att hon själv är som ett barn ännu.

För Rita har konflikterna blivit ett sätt att fly såren från sin egen uppväxt. När hon nu får ta ut svängarna gör hon det ordentligt och är oberäknelig, politiskt inkorrekt och rättfram.

Hon har blivit en förortens Marie Antoinette, en medelklassens Hugh Hefner. Inte kanske de bästa personliga egenskaperna om man vill passa in i skolvärlden. Hon knullar med rektorn, uppmuntrar de busiga eleverna och vill få plugghästar att njuta av livet istället.

Ofta lyckas hon dessutom skämma ut både sig själv och sina barn Ricco, Jeppe och Molly.

Av de vuxna ses hon allmänt som ohyfsad, men det finns ett undantag som plötsligt kommer in i hennes liv och förändrar det. När Ritas son Ricco bjuder hem sin flickvän och hennes föräldrar visar sig pappan, Tom, vara Ritas pojkvän från tonåren. Den perfekta mannen som hon inte var beredd att älska tillbaka då.

Orginaltitel: Rita (Säsong 1 / Danmark 2012)
Repris från 2016
8 avsnitt
30 dagar på Arenan

Säsong 1 följs direkt av säsong 2.

I rollerna: Mille Dinesen, Carsten Bjørnlund, Morten Vang Simonsen, Sara Hjort Ditlevsen, Nikolaj Groth.
En dramaserie av Christian Thorpe

Läs också