Hoppa till huvudinnehåll

Mästerkocken Julien Huéber hittade kärleken i Österbotten

Julien Huéber.
Al dente. Du väntar på pastan, men pastan väntar inte på dig, säger Julien Huéber. Julien Huéber. Bild: Yle/Parad Media franska köket,efter nio

Vägen till en mans hjärta sägs gå via magen. Men för Julien Huéber har det alltid varit viktigast att följa sitt hjärta. Magen har bara fått hänga med. En unik serie sammanträffanden har tagit honom till lilla Vörå, där han nu är köksmästare på restaurangen Elsas kök.

Matkulturen i Norden kan vara svår att hitta. När Julien Huéber som ung fysikstuderande kom till Umeå i Sverige var det trendigt med etniska restauranger. Indiskt trängdes med thai-mat och nepalesiskt. Det var en ganska stor skillnad mot hemlandet Frankrike, där varje region har sin egen utpräglade matkultur och hembygdskänslan är stark inte minst i matsammanhang.

– Den italienska delen av min familj härstammar från Kalabrien, och min franska släkt från Alsace-regionen. Bägge har starka traditioner när det gäller allt från dialekten till vilken ost man sätter på pastan. När jag kom till Umeå fick jag verkligen leta efter den svenska mattraditionen!

Kockade åt tenniselever

För att försörja sig under studietiden extraknäckte Julien Huéber som tennistränare för barn. När gruppen begav sig på träningsläger fick han syn på inköpslistan för provianten under resan.

– Jag sa: Nej, nej, nej. Låt mig sköta maten. Jag köper allt och lagar allt, och det blir både billigare och godare.

Julien, som har yrkeskockar både på det italienska mödernet och det franska fädernet, klarade uppgiften så bra att barnen både glupade i sig och berättade om den fantastiska franska tennistränarkocken för sina föräldrar. En av föräldrarna tipsade honom om TV-kocktävlingen Sveriges mästerkock, och han ansökte och blev antagen till tävlingen.

TV-tävlingen orättvis

Han klarade sig dessutom väldigt bra. Han åkte ut när det bara var sex deltagare kvar, efter ett smaktest där kockarna skulle känna igen vilka ingredienser en fransk gryta bestod av.

– Jag åkte ut på felaktiga grunder. Jag gissade på att rätten innehöll champinjon, och det var enligt domarna fel. Rätten innehöll portobellosvamp, som i själva verket är en slags champinjon, säger Julien Huéber. Det är som att säga att en rätt inte innehåller tomater utan plommontomater.

Missödet ledde till något fantastiskt

Folkets reaktioner lät inte vänta på sig efter det orättvisa slutet på TV-kocktävlingen. Den numera folkkära kändisen Julien Huéber blev kontaktad av massor av människor, som ville uttrycka sin harm över portobellokatastrofen. Bland dem som tog kontakt fanns också en flicka från Vasa i Finland.

– Hon skrev att hon var ledsen över att jag hade åkt ut och ville ge sitt stöd. När jag svarade henne blev hon väldigt glad och överraskad, och så började vi skriva till varandra och upplevde snart varandra som väldigt spännande. Efter en vecka av skrivande var vi tokkära i varandra!

Kärlek vid första ögonkastet

En månad senare tog Julien Huéber färjan från Umeå till Vasa och paret träffades för första gången. Det klickade direkt, det var kärlek vid första ögonkastet. Sju månader senare var kärestan gravid och Julien flyttade till Vasa permanent. Efter ett tag blev han kontaktad av ägaren till restaurangen Elsas kök i Vörå. Ville han blir köksmästare där? Idag har Elsas kök en fransk mästerkock till kökschef och paret Huéber en dotter på ett och ett halvt år.

– Hade jag vunnit Sveriges mästerkock hade kanske inget av det här hänt. Därför är min inställning att inte ångra saker eller gräma sig, eftersom allt som hänt har tagit mig dit jag är idag.

Pasta à la Julien Huébers italienska mormor.
Pasta à la Julien Huébers italienska mormor. Bild: Yle/Parad Media italienska köket,pasta,Pastasås,pecorinopasta

Pasta med mormors tomatsås

Den här såsen lagade Juliens mormor från Kalabrien till al dente-kokad spagetti.

Ingredienser:

1 burk skalade tomater
1 burk passerade tomater
1 msk tomatpuré
1 lök (gul, röd, vit, beroende på vad som finns)
lite matolja
Smaksätt innan servering med lite olivolja, mycket färsk basilika samt salt.

Gör så här:

Hacka lök och fräs i några minuter i en kastrull med lite matolja. De får inte ta färg.
Tillsätt tomatpurén. Viktigt: den ska ta färg! Den ska nämligen stekas med löken tills den börjar blir brun.
Tillsätt skalade och passerade tomater. Späd ut med en halv liter vatten och låt koka till önskad tjocklek. Det tar ungefär en timme.

Såsen är klar! Den kan stå på sidan under lock tills pastan är färdigkokad. Glöm inte att servera med nyriven pecorino- eller parmesanost. Snåla inte! Det blir billigt ändå.

Julien Huéber var gäst i programmet Efter Nio, måndagen den 29 februari 2016 i Yle Fem samt på Arenan.