Hoppa till huvudinnehåll

Nokian Renkaat har testfuskat - ber om ursäkt

Bildäck som tillverkats av Nokian Renkaat.
Bildäck som tillverkats av Nokian Renkaat. Bild: Nokian Renkaat nokian

Nokian Renkaats aktiekurs har sjunkit klart vid börsen i Helsingfors efter att tidningen Kauppalehti avslöjat att däcktillverkaren fuskat i samband med däcktester. Bolaget bad i dag om ursäkt för sin tidigare praxis i samband med däcktester.

Aktiekursen sjönk 7,4 procent i dag. Kursen började falla efter att Kauppalehti hade rapporterat att Nokian Renkaat manipulerat däcktester under flera års tid.

Kauppalehti säger sig ha tagit del av tiotals interna e-postmeddelanden som visar att bolaget har skickat modifierade och förbättrade däck till tester.

Kauppalehti rapporterar att det i bakgrunden till skandalen finns bolagets aktiekurs och ledningens optionsprogram.

Nya rutiner

Nokian Renkaats vd Ari Lehtoranta erkänner för Kauppalehti att bolagets praxis i fråga om tester tidigare om åren inte varit saklig. Lehtoranta säger att bolaget numera inte skickar manipulerade däck till tester.

Nokian Renkaat säger i ett pressmeddelande att bolaget i fjol såg över sina rutiner som numera kategoriskt förbjuder tillverkning av specialdäck för tester. Bolaget säger att man beslutade att självmant redogöra för tidigare praxis.

Enligt pressmeddelandet har bolagets styrelse aldrig fattat beslut om optionssystem som skulle ha uppmuntrat till testfusk.