Hoppa till huvudinnehåll

Nora och Sahbi kan konsten att hålla kärleken vid liv

Familjen Abdi
Nora Blomqvist-Abdi med dottern Donya (3 år) i famnen, sönerna Seif Abdi (8 år) och Yosri Abdi (5 år) i Sahbi Abdis famn. Familjen Abdi Bild: Yle/Lone Widestam abdi

Borgåbon Nora Blomqvist-Abdi var 17 då hon träffade Sahbi Abdi från Tunisien. Då de gifte sig två år senare var det en chock för alla. De har vuxit upp tillsammans och nu lever de familjeliv med tre små barn.

Nora Blomqvist-Abdi träffade sin man Sahbi Abdi i Tunisien. Hon var på semester där då hon var 17 år gammal och blev bjuden på middag hem till hans syster.

– Jag ville prata med henne, och frågade varifrån hon kommer, vad hon gör i Tunisien och vad hon tycker om landet, berättar Sahbi.

Missförstånd och kommunikationssvårigheter

Kommunikationen var en utmaning i början. Sahbis modersmål är arabiska, men han hade också studerat franska och engelska.

Engelskan var ändå lite knagglig, så Nora och Sahbi fick använda mycket kroppsspråk.

– I början missförstod vi ofta varandra. Vi fick jobba mycket hårdare än om vi skulle ha pratat samma språk och haft samma bakgrund, säger Nora.

Ett par
Ett par Bild: Yle/Lone Widestam Abdi

Hon konstaterar ändå att olikheterna hörde till det som var fascinerande i början av förhållandet.

Dessutom var Sahbi annorlunda än de andra tunisiska männen Nora träffade under sin resa.

– Han var inte så framfusig, utan mer försiktig och blyg av sig. Det intresserade mig.

Hittade en egen kultur

Nora och Sahbis förhållande ser väldigt annorlunda ut i dag jämfört med den första tiden. Nora säger att det är mindre dramatiskt och mer stabilt.

– Jag tror att vi pratar mer med varandra. Tidigare höll vi mycket mer för oss själva. Och så har vi hittat en egen kultur som vi lever enligt här hemma, säger hon.

Sahbi anser att kulturkrockar inte längre är ett problem och Nora håller med.

Till en början fick paret fundera på könsroller – vem som gör vad hemma och vilka skyldigheter man har.

Men tack vare de lärdomar de har tagit till vara under årens lopp har de nu lyckats hitta ett system som fungerar.

Jag håller ganska bestämt fast vid mina principer och är inte konflikträdd, så det har nog lett till konflikter. Men nu tycker jag att vi har hittat en bra balans.― Nora Blomqvist-Abdi

Till exempel har Sahbi varit hemma med barnen medan Nora har jobbat.

– Han har också sett den sidan av vardagen och insett att det är tungt att ta den rollen, att vara hemma för att ta hand om barnen och hushållet.

Gräl hör till förhållandet

Då Yle Östnylands reporter frågar om de grälar är svaret utan tvekan ja. Nora menar att de grälar ganska ofta eftersom båda två är rätt temperamentsfulla.

Men trots motgångarna har de sina knep för att hålla kärleken vid liv.

– Vi måste lyssna på varandra och hjälpa varandra. Vi gör allt tillsammans och pratar mycket. Kommunikation är viktigt, säger Sahbi.

Nora berättar också att de försöker ordna med lite egen tid ibland, en kväll här och där då det är bara de två tillsammans. Lättare sagt än gjort med tre små barn.

Lärde känna varandra på vägen

Nu har Nora och Sahbi varit tillsammans i fjorton år. De har varit med om mycket och vill fortfarande vara tillsammans. Men det var inte klart från början att de hade träffat den rätta.

Nora åkte hem till Finland efter sin semester och beslöt sig sedan för att ta en paus från sina studier så att hon kunde besöka Tunisien för att vara med Sahbi.

När hennes studier vid Åbo Akademi skulle börja kom hon fram till att hon inte vill vänta i flera år på att Sahbi skulle kunna flytta till Finland.

– Därför bestämde vi att vi gifter oss. Jag var bara nitton år då, så det var en ganska stor chock för alla.

Känslan att det var helt rätt har kommit med tiden.

– Vi lärde känna varandra under vägen. Det är inte som många finska par som har bott tillsammans länge innan de gifter sig. Vi gjorde det på ett lite annat sätt, säger Nora.

Växte upp tillsammans

Man kan säga att Nora och Sahbi har vuxit upp tillsammans. Det har varit svårt ibland och de har genomlevt bättre och sämre tider.

Jag tror att vi är ganska vana vid att det är en kris hela tiden. Vi har flyttat och har fått tre barn, och vårt förhållande började med stora förändringar.― Nora Blomqvist-Abdi

Sahbi konstaterar att det var svårt i början, men att han och Nora har klarat av det.

– Vår familj är en orsak till att vi lyckas hålla kärleken vid liv. Vi vill ge våra barn en stabil och lycklig uppväxt. Barnens bästa finns hela tiden i tankarna, säger Nora.

– Så tror jag att vi njuter av att leva stillsamt. Vi behöver inte drama mera.