Hoppa till huvudinnehåll

Pargas stadsdirektör: "Inga stenar kommer att lämnas ovända"

Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén
Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén. Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén Bild: Yle/Daniel Korpela Patrik Nygren,patrik nygrén

För tillfället råder turbulens inom social- och hälsovårdssektorn i Pargas, eller mer konkret inom barnskyddet. Fyra socialarbetare har sagt upp sig och de tidigare anställda har i en skrivelse till Pargas stad dessutom lyft fram flera allvarliga brister.

Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén har nyligen tagit över informationsansvaret kring de här anklagelserna.

- Det har uppstått en situation där fyra anställda har slutat och de lyfter fram det som de upplever som missförhållanden. Plus att de har upplevt sig dåligt behandlade. Det finns en hel del olika typer av anklagelser och frågor som helt enkelt behöver svaras på. Vi kommer förstås att svara på de här anklagelserna och jag leder nu en intern utredning och kommer att rapportera om saken till stadsstyrelsen den 21 mars.

Hur mycket grund finns i de här anklagelserna?

- Det är det som vi håller på att utreda. Den preliminära genomgången och det vi nu har tittat på visar att det inte finns några stora problem som skulle kräva akuta åtgärder. Just det här var också viktigt för mig att kunna konstatera när en sådan här skrivelse kom på bordet. Vi jobbar nu vidare med våra utredningar och om det visar sig att det finns behov kommer vi att använda utomstående för att göra bedömningar.

En skrivelse med kraftiga anklagelser och fyra anställda har slutat. Hur väl fungerar den här verksamheten just nu?

- Verksamheten fungerar nu bättre än på mycket länge.

Om man tittar framåt, hur tror det allt det här påverkar bilden av Pargas stads barnskyddsverksamhet?

- Det är klart att det här i medier kan verka vara ett stort problem. Det handlar om många olika typer av anklagelser som de som har skrivit upplever som missförhållanden. Vi kommer att reda ut varje punkt och redogöra varje punkt. Inga stenar kommer att lämnas ovända i den här frågan, säger Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén.

Åbo Underrättelser var först ute med nyheten om skrivelsen.