Hoppa till huvudinnehåll

Schweiz folkomröstar om kriminella utlänningar – igen

Zürich
Zürich, Schweiz Zürich Bild: Yle/ Johnny Sjöblom Zurich

Egentligen har man folkomröstat om saken redan tidigare. År 2010 godkände majoriteten av schweizarna ett initiativ om att utvisa kriminella utlänningar. Det schweiziska folkpartiet tycker ändå att det ursprungliga initiativet har urvattnats och man har därför tagit initiativ till en ny folkomröstning.

De har dykt upp i gatubilden igen. De svarta fåren som sparkas ut ur landet. Det schweiziska folkpartiet SVP använde sig av reklamaffischerna redan år 2010, då man skulle folkomrösta om det så kallade utvisningsinitiativet (Ausschaffungsinitiative).

Folkomröstning i Schweitz
Folkomröstning i Schweitz Bild: Yle / Johnny Sjöblom folkomröstningar,Schweiz

Majoriteten av schweizarna ställde sig då bakom förslaget att utvisa kriminella utlänningar, men inom folkpartiet är man inte nöjd med vad som har hänt efter folkomröstningen.

Man anser att det schweiziska parlamentet har tagit för lång tid på sig att omsätta initiativet och samtidigt har initiativet urvattnats.

”Bryter mot traditioner”

Därför kommer det nu på söndagen till en ny folkomröstning, som handlar om att driva igenom det ursprungliga initiativet (Durchsetzungsinitiative).

Statsvetaren Michael Herrmann
Michael Herrmann Statsvetaren Michael Herrmann Bild: Yle/ Johnny Sjöblom folkomröstningar,Schweiz

– Man kräver att det tidigare initiativet ska omsättas genast och i dess ursprungliga form. Men samtidigt passar man också på att utvidga det tidigare initiativet med ytterligare brott, som utlänningar kan utvisas för, säger Michael Hermann statsvetare vid universitetet i Zürich.

– I Schweiz har det traditionellt hört till att parlamentet har en del friheter och att man inte alltid har omsatt initiativen helt ordagrant. Men det räcker nu tydligen inte till för folkpartiet.

– Man tar det hela till en ny nivå och försöker kringgå parlamentet med stöd av folket, fortsätter Hermann.

Var fjärde utlänning

Om det så kallade initiativet om genomdrivande godkänns kan utlänningar i framtiden utvisas för rätt så lindriga brott.

Har man under de senaste tio åren dömts till ett fängelse- eller bötesstraff räcker det till exempel med ett hemfridsbrott i kombination med en sakskada, för att kunna bli utvisad.

Det här gäller alltså också EU-medborgare som bor i Schweiz.

Ilana röstar emot Folkpartiets initiativ
Ilana röstar emot folkpartiets initiativ Ilana röstar emot Folkpartiets initiativ Bild: Yle/ Johnny Sjöblom folkomröstningar,Schweiz

– Att börja behandla mänskor utan schweiziskt medborgarskap som en andra rangens invånare är orättvist och går mot tanken om demokrati, anser Ilana som jag träffar utanför centralstationen i Zürich.

– Jag tycker det är illa. Vi schweizare begår också fel, men oss är det omöjligt att straffa med en utvisning, säger en dam som vill förbli anonym.

Av invånarna i Schweiz är nästan var fjärde från utlandet. De flesta utlänningarna kommer från Italien, Tyskland och Portugal.

Problem med EU

– Folkpartiets initiativ får förstås en hel del kritik. Många ser att tillvägagångssättet bryter mot den traditionella maktdelningen och att själva initiativet inte går ihop med rättsstatens principer, säger Michael Hermann.

Många av kritikerna är dessutom rädda för att det här ytterligare kan komma att försämra de redan nu ansträngda relationerna till EU.

– För en stor del av befolkningen verkar det här ändå inte spela någon större roll.

Efter att Schweiz i början av år 2014 röstade för att begränsa invandringen har det kommit till vissa begränsningar i samarbetet med EU. Att EU nu skulle reagera kraftigt tror Hermann inte.

– EU har så många andra problem för tillfället. Man hinner nog inte befatta sig med Schweiz.

Röstas ner?

Och får man tro de senaste opinionsmätningarna så kommer initiativet sannolikt att röstas ner.

Ännu för några veckor sen hade ja-sidan ett rätt så stort försprång, men under de senaste dagarna verkar motståndarsidan ha kommit i kapp och gått förbi.

– Jag hoppas att det blir ett nej. Jag tror att folk börjar förstå de löften som kommer från folkpartiet. Allt är inte guld som glimmar, säger en kvinna i centrala Zürich.

– Jag är själv född i utlandet. För mig är det alltså svårt att rösta emot mänskor som kommer hit som asylsökande eller för att jobba, säger Ilana.