Hoppa till huvudinnehåll

Sex första gången? Tänk på detta

Hur vet man när man borde ha sex för första gången? Vad ska man tänka på? Och sist men inte minst, med vem? Sexualterapeut Suss Åhman ger råd.

Hur vet man när man borde ha sex för första gången? Vad ska man tänka på? Och sist men inte minst, med vem? Sexualterapeut Suss Åhman ger råd.

Oavsett om du har sex första, andra eller hundrade gången så gäller samma sak; kom ihåg att skydda dig mot oönskade graviditeter och könssjukdomar. Kondom är ett effektivt skydd så länge man använder den rätt. Det är bra för både killar och tjejer att prova själv först hur den funkar så man vet sedan då det gäller. I den här videon får du mera tips om saker som är viktiga att tänka på om du ska ha sex för första gången.

Kan man öva?

Även om man förstås inte vare sig kan eller behöver veta exakt vad som kommer att hända då man har sex så kan man ju göra vissa saker för att få lite bättre koll, berättar sexualterapeut Suss Åhman.

- Genom att onanera eller masturbera för sig själv så lär man ju känna sin egen kropp och vad man tycker om och kanske inte tycker om. Sedan gäller det förstås att också lyssna på och prata med den man har sex med.

När är man färdig?

I veckans avsnitt pratar vi också om hur man ska veta att man är klar för att ha sex? Och med vem i så fall? Sexualterapeut Suss Åhman tycker att den första gången är väldigt mytomspunnen - som om den första gången skulle vara så mycket viktigare än den tredje, åttonde eller femtionionde gången. Det är inte så att alla vet exakt vem som är den rätta. Suss påpekar ändå att man förstås inte ska göra något som känns fel, och känns det fel så får man alltid sluta där. Men även om den första gången kanske inte blir så lyckad, så är det inte hela världen. Det kan ju bli bättre efter det.

Se hela programmet här:

 • Systrarna Åman i Kaain är tillbaka med ny skiva

  Utmanar Vegatoppen med nya låten Card house.

  Kaain består av systrarna Annika och Julia Åman från Vasa. Gruppen bildades 2016 och nu är gruppens första EP-skiva klar. De utmanar Vegatoppen med ny låt.

 • Indiebandet Timshel släpper sin sista låt

  Låten Natalie utmanar Vegatoppen innan bandet lägger ner.

  Efter åtta år som band släpper de finlandssvenska indiepopparna Timshel sin sista singel innan de går i graven. Låten är inspirerad av Natalie Portman och Tom Petty och handlar om en filmisk dröm som kolliderar med verkligheten.

 • Holland: Utrecht-skytten åtalas för terrorism

  Gärningsmannen tros ha agerat på egen hand.

  Dödsskjutningen av tre människor på en spårvagn i Utrecht i måndags utreds som terrorism. Den misstänkte gärningsmannen ska förklaras häktad på fredag.

Nyligen publicerat - X3M