Hoppa till huvudinnehåll

"Vandringsår" är temat för Musikfestspelen Korsholm

Bo Kronqvist, Henri Sigfridsson och Monica Johnson.
Bo Kronqvist, Henri Sigfridsson och Monica Johnson. Bo Kronqvist, Henri Sigfridsson och Monica Johnson. Bild: Yle/Roger Källman bo kronqvist,Henri Sigfridsson,Monica Johnson

Vandringar och resor har i alla tider varit en inspirationskälla för kompositörer. Då konstnärlige ledaren Henri Sigfridsson sammanställt årets Musikfestspel är det också detta som varit ledstjärnan.

- Det är vandringar, inte bara i naturen, utan också människans vandring genom livet, säger Sigfridsson. Det är ett mångsidigt tema och jag tror att jag har lyckats hitta många stycken som passar bra in.

Årets temakompositör är Einar Englund och även han passar in i temat. Englund föddes och dog i Sverige, men han bodde nästan hela sitt liv i Finland. Det är i år 100 år sen Englund föddes.

- Det finns mycket tematik från krig i hans musik. Vi inleder Musikfestspelen med hans fjärde symfoni, ett mörkt verk.

Öppningskonserten hålls i år i Trefaldighetskyrkan i Vasa. Avslutningskonserten hålls i Korsholms kyrka. Då kommer Musikfestspelen så att säga "hem" efter den veckolånga serien av 30 konserter och andra evenemang runtom i Österbotten.

- Som sista verk har vi Schumanns tredje symfoni, "Den Rhenska", säger Sigfridsson.

Henri Sigfridsson är mycket glad över alla artister som han lyckats engagera för årets Musikfestspel, Han vill eller kan inte välja någon favorit, men säger att han är mycket glad att man får hit så många unga förmågor.

Musikfestspelen Korsholm anordnas 27.7 - 4.8.2016. 7 och 8 april håller Vasa stadsorkester konserter i Vasa respektive Närpes, under Henri Sigfridssons ledning.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten