Hoppa till huvudinnehåll

Vapenvila mellan Raseborg och Attendo

Villa Stella, åldringshem
Staden och Attendo är nu överens om det praktiska på Villa Stella i Ekenäs. Villa Stella, åldringshem Bild: YLE / Tiina Grönroos äldreboende,Raseborg,Ekenäs

Det har blivit mycket bättre, uppger vårdbolaget Attendo. Vi har kommit överens om vissa saker men det gäller endast Villa Stella, inte Villa Pentby, säger staden Raseborg. Det har nu gått några månader sedan det krisade till sig mellan staden och vårdbolaget.

Yle Västnyland frågade Raseborgs stad och vårdjätten Attendo hur läget mellan dem är nu, efter krisen i november och december. Staden och bolaget tolkade då ett gammalt avtal på olika sätt.

Utdrag från en föredragningslista från 2009.
Tvisten bottnar i avtal och hur de tolkades. Utdrag från en föredragningslista från 2009. Bild: Yle/Malin Valtonen attendo

Staden tyckte Attendo inte gav dem något val när det gällde att konkurrensutsätta serviceboendet vid Villa Pentby på nytt. Attendo ansåg att det i avtalet stod helt klart att bolaget fortsätter som hyresgäst i huset efter den första avtalsperioden under vilken Raseborg var hyresgäst.

Djupt missnöje före jul

I samma veva kom det fram att staden också var missnöjd med bland annat personaldimensioneringen vid Attendos enheter, både i Villa Pentby i Karis och i Villa Stella i Ekenäs.

Anhöriga tyckte att de äldre passiveras, att det är smutsigt på boendena och till och med ont om mat.

Lite bättre nu?

Ordväxlingen mellan parterna var rätt hård i november och december.

Nu har situationen lugnat sig en aning. Ingen jublar men parterna verkar kunna leva med varandra.

Serviceboendet Villa Pentby i Raseborg.
Attendo är ett privat vårdbolag som bland annat kommuner köper tjänster av. Serviceboendet Villa Pentby i Raseborg. Bild: Yle/Minna Almark Raseborg,attendo

Informationschefen på Attendo, Lauri Korkeaoja, tycker att läget inte är lika illa som tidigare.

- Det stämmer. Saker och ting har gått i en mycket bättre riktning.

Staden Raseborg uppger för sin del att parterna har förhandlat om situationen och uppnått ett förhandlingsresultat som båda parterna är nöjda med.

Kirsi Ala-Jaakkola, ansvarig för äldreservicen i Raseborg, tycker ändå inte att det behövs någon intervju för att berätta om läget utan svarar per e-post.

- Vi har i förhandlingarna nått ett samförstånd vad gäller personaldimensioneringen samt vissa praktiska saker i vardagen.

Hon säger att staden strävar efter att ha ett gott samarbete med Attendo avtalsperioden ut. Målsättningen är att de personer som bor på Attendos enheter har det bra.

Villa Pentby ännu inte slutförhandlat

Men Ala-Jaakkola poängterar att förhandlingsresultatet endast gäller Villa Stella i Ekenäs.

Villa Pentby i Karis
Staden säger att Villa Pentby inte har diskuterats. Villa Pentby i Karis Bild: YLE/Marga Sandström villa pentby,Raseborg,Pojo, Raseborg

Ala-Jaakkolas chef, grundtrygghetsdirektören Jeanette Pajunen berättar att Villa Pentby inte har varit föremål för diskussioner parterna emellan. Så där finns det ännu inga lösningar.

- Villa Pentbydiskussionerna är separata och under arbete, lyder den korta kommentaren.

Attendos Korkeaoja är lika fåordig.

- Jag känner inte till detaljerna som gäller förhandlingarna om Villa Pentby. Mig veterligen finns det inget särskilt där.