Hoppa till huvudinnehåll

Finländska företag ska sälja cleantech och bärsmoothies i Iran: "En jättestor business"

Iransk journalsit fotograferar gasfält.
Iran kan sin gas och olja. Nu hoppas finländska företag att de kan lära ut och sälja cleantech i landet. Iransk journalsit fotograferar gasfält. Bild: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH Iran,Olja & gas,Olje- och gasfält,gasfält

När de ekonomiska sanktionerna mot Iran hävdes tidigare i år öppnades en stor marknad för utländska företag. På lördag reser en handelsdelegation från Finland till Iran för att knyta kontakter mellan Iran och den finländska cleantechsektorn.

Med på resan kommer representanter från 18 finländska företag och en grupp tjänstemän från miljöministeriet, jord- och skogsbruksministeriet och utrikesministeriet.

Delegationen leds av jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen (C) och resans huvudmål är en miljömässa i Teheran där alla företag delar på en gemensam monter.

Tiilikainen ska också träffa Irans vice president Masoumeh Ebtekar som ansvarar för landets miljöfrågor. Enligt planerna ska de underteckna ett samarbetsavtal om miljöskydd.

Ett av företagen som siktar på att slå igenom på den Iranska marknaden är Borgåföretaget Lamor som bland annat är specialiserat på oljebekämpning och vattensanering.

– Vi kommer att fokusera på att nå en lokal partner och utveckla vår business i Iran. Målet är att hitta produktion i Iran, säger verkställande direktör Fred Larsen.

Han bedömer att behovet av kunniga miljöföretag är stort i Iran, större än i resten av Mellanöstern.

– Potentialen är nog stor. Jag skulle säga att i det området är Iran en jättestor business för flera företag i Finland.

Potentialen är nog stor.― Lamors vd Fred Larsen
Oljebekämpning till havs
Borgåföretaget Lamor är specialiserat på oljebekämpning och vattensanering. Oljebekämpning till havs Bild: Lamor oljebekämpning

Få småföretag ryms med

Det här är Finlands andra statligt arrangerade handelsresa till Iran på kort tid. Den förra delegationen reste till Teheran i slutet av november under ledning av utvecklings- och utrikeshandelsminister Lenita Toivakka (Saml). Då deltog över 50 företag och delegationen kallades den största i Finlands historia.

Men det är mest de stora etablerade företagen som ryms med på resorna. Trots att små startup-företag ofta ses som motorn i den finländska cleantechbranschen domineras också den här resans deltagarlista av stora namn som Kemira, Outotec, Valmet och Valio.

Fred Larsen, som själv deltagit i många liknande resor tidigare, berättar att det ändå blivit bättre med tiden.

– I de flesta delegationer är det nog mest stora företag. Men det har börjat dyka upp fler mindre företag som har stora möjligheter att utvidga sin affärsverksamhet.

Det har börjat dyka upp fler mindre företag som har stora möjligheter att utvidga sin affärsverksamhet.― Lamors vd Fred Larsen

Bärsmoothie kan bli finländsk specialitet i Iran

Förutom cleantech hoppas nätverket Team Finland, vars uppgift är att främja den finländska exporten, att finländska företag ska hitta nya iranska kunder inom IT, hälsoteknik och medicin.

Men nätverket ser också stora möjligheter inom livsmedelsbranschen.

Nyckelordet är lyx.

Iran har de senaste åren börjat importera allt mer mat och sedan 2009 har värdet på den marknaden stigit med nästan 7 procent per år. Här ser Team Finland en möjlighet att lansera finländska bär, bärdrycker och sylt som lyxprodukter i de stora köpcentren i huvudstaden Teheran.

Nyckelordet är lyx. Tanken är att Irans unga, hälsomedvetna och köpstarka befolkning ska fastna för finländska produkter. Man hoppas till exempel också på att kunna exportera rågchips, "arktisk honung", alkoholfri öl och hälsomat med ingredienser som björksav, xylitol.

Finlands export till Iran.
IMF har tidigare förutspått att Irans ekonomi kommer att växa med över 5 procent året efter att sanktionerna hävs. Finländska företag hoppas att exporten till Iran kan närma sig samma nivå den hade före sanktionerna trädde i kraft för ungefär 10 år sedan. Finlands export till Iran. Bild: Yle Iran,export