Hoppa till huvudinnehåll

Folket i Zimbabwe svälter medan Mugabe firar lyxfödelsedag

Zimbabwes president Robert Mugabe blåser ut ljusen på en födelsedagstårta den 22 februari i Harare.
Zimbabwes president Robert Mugabe blåser ut ljusen på en födelsedagstårta den 22 februari i Harare. Zimbabwes president Robert Mugabe blåser ut ljusen på en födelsedagstårta den 22 februari i Harare. Bild: EPA/AARON UFUMELI Robert Mugabe,Zimbabwe

Zimbabwes president Robert Mugabe firade på lördagen sin 92-årsdag i lyxstil i provinsen Masvingo som lider av torka. Festen arrangerades av presidentens anhängare och beräknas ha kostat över 700 000 euro.

Fetsen har kritiserats för att vara en förolämpning mot vanliga zimbabwier. Årets festligheter i provinsen Masvingo var speciellt omtvistade på grund av torkan som drabbat området.

På tillställningen släpptes 92 ballonger upp i luften och deltagarna läste dikter och sjöng sånger där Mugabe prisades och kallades för Afrikas ikon och visionär.

Presidenten skar tårtbitar från en tårta som påminde om de uråldriga ruinerna varifrån Zimbabwe fått sitt namn. På festen närvarade ministrar, säkerhetsledare, skolelever samt utländska diplomater.

Tårtan som påminner om de uråldriga ruinerna som gett Zimbabwe sitt namn.
Tårtan som påminner om de uråldriga ruinerna som gett Zimbabwe sitt namn. Tårtan som påminner om de uråldriga ruinerna som gett Zimbabwe sitt namn. Bild: EPA/AARON UFUMELI Robert Mugabe,Zimbabwe

Mugabes lyxfödelsedagar har blivit ett årligt tillfälle för dem som vill bli populära hos presidenten.
En av de stora tårtårna som bjöds på Mugabes lyxfödelsedag.
En av de stora tårtårna som bjöds på Mugabes lyxfödelsedag. En av de stora tårtårna som bjöds på Mugabes lyxfödelsedag. Bild: EPA/AARON UFUMELI Robert Mugabe,Zimbabwe,födelsedagar

Torkan förstörde majsskörden

75 procent av Masvingos majsskörd har förstörts på grund av torkan. Området har lidit av den längsta torkan i landet, som är den värsta i Zimbabwe sedan början av 1990-talet.

– Pengarna till de här dåligt planerade födelsedagsfestligheterna borde ha använts för att köpa majs, så att man kunde ha bekämpat den hungersnöd som hotar Masvingo och resten av landet, säger oppositionspartiets MDC:s informatör Obert Gutu.

Myndigheterna har på grund av torkan tvingats utlysa nödtillstånd i största delarna av landsbygdsområdena. Tre miljoner människor beräknas lida av hungersnöd.

Hellre hunger än rättigheter till homosexuella

Zimbabwe har bett om cirka 1,4 miljarder euro för att hjälpa landet att skaffa mat åt befolkningen. Mugabe sade i sitt festtal att Zimbabwe inte kommer att ta emot hjälpen om landet måste acceptera homosexuella personers rättigheter.

– Om hjälp ges med det villkoret, som jag har förstått, att vi måste godkänna äktenskap mellan homosexuella, så får hjälpen stanna där den är, sade Mugabe.

–Vi vill inte ha den, den hjälpen är rutten och smutsig. Vi vill inte ha något med den att göra.

Men det är ingen biståndsorganisation man vet om som skulle ha som villkor att de homosexuellas rättigheter måste förbättras för att mathjälpen ska skickas.

Robert Mugabe (mitten t.v) och hans fru Grace (mitten t.h.) anländer till lördagens födelsedagsfirande.
Robert Mugabe (mitten t.v) och hans fru Grace (mitten t.h.) anländer till lördagens födelsedagsfirande. Robert Mugabe (mitten t.v) och hans fru Grace (mitten t.h.) anländer till lördagens födelsedagsfirande. Bild: EPA/AARON UFUMELI Robert Mugabe,Grace Mugabe,Zimbabwe

Mugabe fyllde 92 år den 21 februari. Han har inte gett ett tecken på att han skulle avgå som president.

Det har frustrerat de bråkande medlemmarna i Mugabes parti ZANU-PF, som har försökt positionera sig själva som Mugabes efterföljare.

Mugabe har lett Zimbabwe sedan år 1987. Mugabe har beskyllts för människorättsbrott och för att ha förstört landets ekonomi.

Mikko Leppänen / Yle Uutiset: Kansa kärsii nälästä, presidentti Mugabe juhli syntymäpäiväänsä ökytyyliin Zimbabwessa

Läs också