Hoppa till huvudinnehåll

Gasspisen var ett självklart val när han gjorde om köket

Markus Törnqvist lagar gärna mat med gasspis hemma i Rönninge i Helsingfors. Markus Törnqvist lagar gärna mat med gasspis hemma i Rönninge i Helsingfors Bild: Yle/Helena von Alfthan markus törnqvist

Hemma hos Markus Törnqvist har det inte märkts att priset för gasdistribution har chockhöjts. Det är husbolaget som får räkningen. Mängden hushåll som lagar mat på gasspis är fortsatt stabilt i Helsingfors.

Hemma i köket i Helsingforsförorten Rönninge sätter Markus Törnqvist en kastrull med vatten på spisen. Han vill dricka varm saft. Ute syns höghus byggda i slutet av 60-talet och början av 70-talet. För tio månader sedan när Markus Törnqvist byggde om köket satsade han på en ny gasspis.

Jag tror många tänker så att gasen är lite som gratis, och de vill behålla den.― Markus Törnqvist

Gasbolaget Aurora, som tidigare var en del av statsägda Gasum men som nu ägs av ett skotskt kapitalplaceringsbolag, höjde sina priser i början av året. Det här har Markus Törnqvist inte märkt. Gasräkningen går nämligen till husbolaget. En höjning kanske syns långt senare i bolagsvederlaget.

- Jag tror många tänker så att gasen är lite som gratis, och de vill behålla den. Om man får något man kan använda och inte behöver betala skilt för det så kan man se det på det sättet att man betalar i onödan om man inte använder gasen, säger Markus Törnqvist.

Gas i innerstaden och östra Helsingfors

I huvudstadsregionen finns mer än 25 000 hushåll som använder naturgas eller biogas i hemmet. I en del av hushållen går räkningen till hela husbolaget, så gasbolaget vet inte hur många lägenheter som använder gasen.

Hus som är kopplade till gasnätet finns i Helsingfors innerstad och i östra Helsingfors. Enligt Gasum sträcker sig gasnätet i östra delen av staden till Brändö, Hertonäs, Rönninge, Rönnbacka, Botby, Botbyhöjden, Kvarnbäcken och Kasberget.

Rönninge hör till de stadsdelar i östra Helsingfors som är kopplade till gasnätet. Rönninge i Helsingfors Bild: Yle/Helena von Alfthan förort,förorter,Rönninge, Helsingfors stad

Markus Törnqvist har både gasspis och gasugn. Han har en konvektionsugn där fläkten får värmen att sprida sig jämnare. Tidigare har Markus använt gasugnar där det inte gått att baka två pizzor på en gång – den översta blev rå och den nedersta brändes.

- I de lägenheter som jag gått och kollat på så var det en som hade helt gått över till el. Men det fanns inte många som hade ugnen kvar. Elugn har varit jättevanligt här, säger Markus Törnqvist som bor i Rönninge.

Markus Törnqvist lagar gärna mat på en gasspis. Snart flyttar han till en lägenhet med induktionsspis. Markus Törnqvist lagar gärna mat med gasspis hemma i Rönninge i Helsingfors Bild: Yle/Helena von Alfthan markus törnqvist

Ny trend: gasflaskor i egnahemshus

- Mängden hushåll som använder naturgas via nätverket i huvudstadsregionen har minskat med ett par procent ifjol, under en längre tid har det här segmentets användare varit på ungefär samma nivå, säger informationschef Olga Väisänen på gasbolaget Gasum.

När Markus Törnqvist sätter på den största lågan känns värmen på en halv meters avstånd. Gasspis hemma hos Markus Törnqvist i Rönninge i Helsingfors Bild: Yle/Helena von Alfthan gas,gaslåga,gasspis,Gasspis,Olja & gas

På butiken Kaasuvalo som säljer gasspisar berättar vd Jonne Salenius att försäljningen av gasspisar hållits stabil. De flesta som använder gasspis i huvudstadsregionen är kopplade till naturgasnätverket. Men Salenius har allt fler kunder som vill använda gasspis fastän de inte har gasrör i huset.

Vi har många kunder som använder gas på flaska. De bor oftast i egnahemshus, det är mänskor som har matlagning som hobby.― Jonne Salenius, gasspisförsäljare

- Vi har många kunder som använder gas på flaska. De bor oftast i egnahemshus, det är mänskor som har matlagning som hobby, säger Salenius.

På fyra minuter började vattnet koka. Gasspis hemma hos Markus Törnqvist i Rönninge i Helsingfors Bild: Yle/Helena von Alfthan Electricitets-, gas- och värmeförsörjning,gas,gaslåga,Gasspis,gasspisar,Olja & gas

- Det är en sektor som växer hela tiden. Det kommer hela tiden matprogram på tv där man oftast använder gaslåga. Det skapar en medvetenhet på den sidan. Det är en växande sektor. Men naturgasanvändarnas mängd ändras inte i praktiken eftersom det knappt alls byggs nya hus som kopplas till naturgasnätverket, säger Jonne Salenius som säljer gasspisar.

I gasnätet får hushållen naturgas eller biogas. Flytgasen som säljs på flaska är en annan sorts gas, som tillverkas av biprodukter från oljeindustrin.

Induktionsspis blir ny erfarenhet

Hemma hos Markus Törnqvist börjar vattnet koka på fyra minuter. Snabbheten är något som gör att många vill ha gasspis. Det går också lätt att se på lågans storlek hur varm spisen är.

Gashällarnas största rival är induktionsspisen, som också är mycket snabb. Markus Törnqvist ska snart flytta till en lägenhet med induktionsspis.

- Det kommer att vara lite lustigt jag har praktiskt taget aldrig använt något annat än gas, säger Törnqvist.

Läs mera:

Gasbolag måste förklara prishöjning

Gasleverantören Aurora avkrävs en förklaring på varför bolaget höjde priset på gasdistributionen så kraftigt. Konsumentombudsmannen har kallat bolagets representanter till möte nästa vecka.

 • Donald Trump lovar sätta stopp för "det amerikanska blodbadet"

  Höll första tal som president, publicerade 6 politiska mål.

  Donald Trump målar upp en dyster bild av ett söndrigt Amerika, i sitt första tal som USA:s president. Den nye presidenten lovar förändring och att Amerika ska bli stort igen. Den nya administrationens politiska mål laddades genast upp på Vita husets webbsida. Obamas temasida om klimatförändringen försvann kvickt.

 • Gambias president Jammeh går med på att avgå

  Jammeh har hittils vägrat lämna ifrån sig makten.

  Den förre presidenten i Gambia, Yahya Jammeh har gått med på att lämna ifrån sig makten och gå i exil. Jammeh har lett Gambia i 22 år men vägrade godkänna resultatet i höstens presidentval då han förlorade mot Adama Barrow. Barrow svors in som Gambias nya president på Gambias ambassad i Senegal på torsdagen.

 • "Trump kommer inte att ena det amerikanska folket"

  I sitt tal vände Trump sig tydligt till sina egna anhängare.

  Det var fokus på folket och ett enat, starkt USA när president Donald Trump höll sitt installationstal. Men det var ändå uppenbart att han främst talade till sina anhängare, säger Oscar Winberg, doktorand i allmän historia vid Åbo Akademi.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen

 • 500 år gammal musik lockar fortfarande

  Renässansfestivalen Aurore ordnas i Helsingfors i januari.

  Renässansmusikfestivalen Aurore ordnas nu för tredje gången och har etablerat sig i huvudstadens musikliv. Det finns av allt att döma ett särskilt intresse för denna musik just nu och trots att musiken är i snitt 500 år gammal är den förvånansvärt aktuell i många hänseenden.

 • Chef för barnskyddet i Helsingfors: Vi jobbar på svenskan

  Barnskyddet ska förbättra svensk service efter kritik.

  Den svenskspråkiga servicen inom barnskyddet ska prioriteras högre än tidigare, uppgfer chefen för barnskyddet i Helsingfors för Yle Huvudstadsregionen. Bland annat de nya familjecentralerna med rådgivnings- och barnskyddsservice ska kunna garantera vård på svenska.