Hoppa till huvudinnehåll

#mittkärleksliv: Sådant är vårt sexliv

#mittkärleksliv,
#mittkärleksliv, Bild: Pixabay #mittkärleksliv

Det ska sägas genast: ni är inte ensamma. Med tanke på de berättelser som Svenska Yle fått in kan vi konstatera att sex är en bristvara som många skulle vilja ha mera av.

Olika mycket lust tycks vara ett ständigt bekymmer i parförhållandet. Till exempel skrev en gift man att han inte har haft sex på snart 16 år och mår "ohyggligt dåligt" av det.

En annan påpekar att det är svårt att ha ett aktivt sexliv med barn i huset, och då de väl somnat så är partnern för trött: "Blir att tigga på lördag kväll. Något som tyvärr inte alltid är passionerat utan snarare en slentrian. Relationen är inte annars dålig men det är den tiden i livet. Jag har rätt så hög sexdrift."

Men efter att småbarnsåren är över kommer tonåren. Och en naturlig förklaring till varför sexlivet dalar efter 40, är tonårsbarn som hänger där hemma eller vakar lika sent som föräldrarna, anser en skribent.

Separation eller sexterapeut?

För en del är frustrationen påtaglig. En man skriver att flickvännen helst skulle vilja vara utan sex:

"Det är ett stort problem eftersom det troligtvis kommer leda till en separation om det inte blir bättre eftersom jag har rätt så hög sexdrift".

Men det finns även de med motsatt problem. En kille skriver att fyra-fem gånger i veckan i tre års tid börjar kännas för mycket, att det känns som att han måste prestera. Han skriver att ett litet uppehåll kan få gnistan att komma tillbaka. Han poängterar också att det är individuellt vad som känns bra och att man måste prata med sin partner om det.

Just nu alldeles fantastiskt, och det ironiska är att jag aldrig har haft sex med någon partner.

En singelkvinna konstaterar å sin sida att hon gärna skulle ha mycket sex, att hon varit den mera aktiva parten i sina tidigare relationer.

Oftare, tack!

Det mest förekommande sexproblemet tycks dock vara män som är nöjda med sexlivet, men önskar att man skulle få till det oftare:

"En sak som jag saknar då man lever ett aktivt familjeliv är spontansexet. Det blir lite väl rutinartat eftersom man sällan har möjlighet att ha sex just då när andan faller på. Tycker det är roligt att man också efter 20 års äktenskap ibland kan märka att 'hej har vi gjort just såhär tidigare'. Det är en extra krydda som är skoj. Ibland känner jag att efterarbetet också borde skötas bättre. Inte bara ha ett knull och sedan bara konstatera att det var det. Det borde vi bli bättre på. Sexets välgörande effekter är nog underskattade."

Ja, det finns många varianter. Till exempel "Kvinna 28 år" skriver:

"man kan ha ett mångsidigt och givande sexliv även på egen hand. Närheten till en annan faller förstås bort, men några orgasmer per kväll är inte heller fy skam".

Jag uppskattar att han ser på porr eftersom det tar bort tryck från mig att ha sex hela tiden.

En annan kvinna skriver att hon inte har någon förståelse för de kvinnor som nekar sin man sex. För annars har han ju sex med någon annan. Hon anser att det är att negligera och plåga sin partner om man inte ställer upp på sex, oavsett om man själv har lust eller inte.

Alternativen är alltså många, och en del hittar sin egen lösning:

"Det tog länge innan vi hittade vår rytm. Nu har vi sex 2-3 gånger i månaden och jag njuter varje gång. Han lider inte heller utan fixar sitt behov på egen hand, trygg i kunskapen att jag är okej med det".

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP