Hoppa till huvudinnehåll

På TV i dag: Fyra höjdpunkter inför dag ett av inomhus-FM i friidrott

17-åriga Wilma Murto har tagit den tio år äldre träningskamraten Minna Nikkanens finska inomhusrekord i vinter. Vem är vassare i FM? Wilma Murto, 2016. Bild: Lehtikuva murto,wilma murto

Den första dagen av inomhus-FM i friidrott i Tammerfors bjuder bland annat på en högklassig duell om guldet i damernas stavhopp.

Yle Sporten listar fyra höjdpunkter under den första tävlingsdagen i Tammerfors. Leif Lampenius, som refererar tävlingarna på svenska, lyfter fram fyra grenar att hålla ett extra öga på.

Stav, damer

"Det här är utan tvekan hela helgens mest högklassiga gren, och både Wilma Murto (471 i vinter, finskt rekord och U20-världsrekord) och Minna Nikkanen (461, personbästa) vill säkert avsluta inomhussäsong med ett fint resultat. Och jag har på känn att det blir höga hopp. Murto har kanske aningen högre toppkapacitet, men Nikkanen har en säkerhet som gör att det nästan känns som en överraskning om Wilma slår henne. Och inte är Aino Siitonen i dålig form heller, hon har varit så jämn kring 425 att man skulle unna henne 440."

400 meter, damer

"På det sättet en jätteintressant gren att Katri Mustola är tillbaka på allvar. Hela förra säsongen förstördes av skador och sjukdomar, men nu börjar hon redan närma sig 2014-formen. Med sina tider i vinter är hon faktiskt fyra i Finland genom tiderna på lång bana och sexa på kort bana – och då finns det mer att ta av. Hon har mer eller mindre lagt läkarstudierna på is och tänkt att nä, nog måste jag pröva vingarnas bärkraft och se vart jag kan komma som friidrottare. En otrolig förmåga. Men det är förstås inte bara henne det handlar om. Helsingfors IFK:s 35-åriga Sanna Erkinheimo gör ett allvarligt försök att nå eliten igen, därtill finns Kirsi Pekkanen som är bra på det mesta, Hilla Uusimäki som är i prima skick, och också Jeanine Nygård springer mycket bättre än förr."

Tresteg, herrar

"Det som gör det spännande är Simo Lipsanen, som hoppade riktigt bra i Jyväskylä för några veckor sen (16,23). Han har inget bättre statistikdugligt resultat utomhus (PB 16,18) men hoppade ju fantastiska 16,62 i en medvind på 2,3 m/s i lag-EM i Tjeboksary förra sommaren. Det behövs faktiskt inte mer än 16,44 för att stiga upp som tvåa i Finland genom tiderna bakom Johan Meriluoto – och nästa sommar kan han garanterat närma sig 17 meter."

60 meter

"Bland damerna är Hanna-Maari Latvala borta, men det betyder inte att tävlingen inte skulle bli bra. Det finns många om budet, vi har åtminstone 7-8 helt tydliga medaljkandidater. Jag tror på Jonna Berghem, Anniina Kortetmaa och sen kanske unga Henriikka Parpala. Men när jag säger så består väl prispallen av Milja Thureson, Jasmin Showlah och Maria Räsänen. Det är vidöppet. I herrloppet är det de bekanta namnen Samuli Samuelsson, Ville Myllymäki och Otto Ahlfors som gör upp om medaljerna, det finns få som kan utmana dem."

En högintressant start gör även Karin Storbacka som öppnar säsongen – och är genast guldfavorit på 1500 meter. Karin Storbacka, medeldistansare från IK Falken, 2015. Bild: Yle/Antti Koivukangas karin storbacka,storbacka

Inomhus-FM, lördag 27.2:
kl. 15.45–16.30 Yle Fem och Arenan
kl. 16.30–18.30 TV2 och Arenan

Tävlingen visas direkt med start på Yle Fem klockan 15.45 och på TV2 från och med klockan 16.30. I Vegasporten på Radio Vega med start klockan 17.10 bjuds det på intervjuer med massor av SFI-idrottare.

Se hela tävlingsprogrammet här.

 • Se upp för ovanligt ilskna getingar

  Insekternas tröskel att sticka är lägre än vanligt.

  De stora temperaturväxlingarna i sommar har lett till att rutinerna i getingsamfunden vänts upp och ner. Insektsforskare Lena Huldén säger att getingarna rentav förlorat meningen med livet. Kaoset får dem att bli frustrerade, vilket leder till att deras tröskel att sticka är lägre än vanligt.

 • Överbeskyddande föräldrar bäst eller pest?

  När bryr sig en förälder för mycket respektive för lite?

  Om föräldrarna begränsar sitt barn för mycket av rädsla för att barnet skall göra sig illa eller bli frustrerat, så kan det hämma barnets utveckling. Å andra sidan är en nonchalant inställning till barnet också skadligt, eftersom barn behöver trygget, kärlek och uppskattning. Men var går gränsen för när man bryr sig för lite respektive för mycket? Expert Outi Ruishalme ger sin syn på saken.

Läs också

 • Fyra zikafall i Florida

  Personerna har vistats i ett område nära Miami.

  Det myggburna zikaviruset har för första gången bekräftats på USA:s fastland.

 • ”Emsalöbron är lämplig för att öva sina simhopp”

  Klippdykare hoppar från höga klippor och broar ner i vatten.

  Att hoppa från klippor, byggnader och broar ner i vatten kan låta som något som sker i en actionfilm. Tuukka Palonen och Niko Laitila har klippdykning som hobby. De har hoppat i ifrån bland annat Emsalöbron, lyftkranen vid Nosturi i Helsingfors och murarna runt Sveaborg.

Nyligen publicerat - Sport

 • Trots bra start – Kontinen utslagen i Toronto

  Kontinen och Peers förlorade kvartsfinalen i Toronto.

  Henri Kontinen och John Peers lyckades inte ta sig till semifinal i Mastersturneringen i Toronto. Kontinen och Peers förlorade kvartsfinalen mot Ivan Dodig och Marcelo Melo.

 • Brand i OS-byn – kan vara anlagd

  Branden utbröt i en källare.

  En brand utbröt på fredagen i en av byggnaderna där Australiens trupp bor i OS-byn. Ingen skadades i branden som enligt CNN misstänks vara anlagd.