Hoppa till huvudinnehåll

På TV i dag: Fyra höjdpunkter inför dag ett av inomhus-FM i friidrott

17-åriga Wilma Murto har tagit den tio år äldre träningskamraten Minna Nikkanens finska inomhusrekord i vinter. Vem är vassare i FM? Wilma Murto, 2016. Bild: Lehtikuva murto,wilma murto

Den första dagen av inomhus-FM i friidrott i Tammerfors bjuder bland annat på en högklassig duell om guldet i damernas stavhopp.

Yle Sporten listar fyra höjdpunkter under den första tävlingsdagen i Tammerfors. Leif Lampenius, som refererar tävlingarna på svenska, lyfter fram fyra grenar att hålla ett extra öga på.

Stav, damer

"Det här är utan tvekan hela helgens mest högklassiga gren, och både Wilma Murto (471 i vinter, finskt rekord och U20-världsrekord) och Minna Nikkanen (461, personbästa) vill säkert avsluta inomhussäsong med ett fint resultat. Och jag har på känn att det blir höga hopp. Murto har kanske aningen högre toppkapacitet, men Nikkanen har en säkerhet som gör att det nästan känns som en överraskning om Wilma slår henne. Och inte är Aino Siitonen i dålig form heller, hon har varit så jämn kring 425 att man skulle unna henne 440."

400 meter, damer

"På det sättet en jätteintressant gren att Katri Mustola är tillbaka på allvar. Hela förra säsongen förstördes av skador och sjukdomar, men nu börjar hon redan närma sig 2014-formen. Med sina tider i vinter är hon faktiskt fyra i Finland genom tiderna på lång bana och sexa på kort bana – och då finns det mer att ta av. Hon har mer eller mindre lagt läkarstudierna på is och tänkt att nä, nog måste jag pröva vingarnas bärkraft och se vart jag kan komma som friidrottare. En otrolig förmåga. Men det är förstås inte bara henne det handlar om. Helsingfors IFK:s 35-åriga Sanna Erkinheimo gör ett allvarligt försök att nå eliten igen, därtill finns Kirsi Pekkanen som är bra på det mesta, Hilla Uusimäki som är i prima skick, och också Jeanine Nygård springer mycket bättre än förr."

Tresteg, herrar

"Det som gör det spännande är Simo Lipsanen, som hoppade riktigt bra i Jyväskylä för några veckor sen (16,23). Han har inget bättre statistikdugligt resultat utomhus (PB 16,18) men hoppade ju fantastiska 16,62 i en medvind på 2,3 m/s i lag-EM i Tjeboksary förra sommaren. Det behövs faktiskt inte mer än 16,44 för att stiga upp som tvåa i Finland genom tiderna bakom Johan Meriluoto – och nästa sommar kan han garanterat närma sig 17 meter."

60 meter

"Bland damerna är Hanna-Maari Latvala borta, men det betyder inte att tävlingen inte skulle bli bra. Det finns många om budet, vi har åtminstone 7-8 helt tydliga medaljkandidater. Jag tror på Jonna Berghem, Anniina Kortetmaa och sen kanske unga Henriikka Parpala. Men när jag säger så består väl prispallen av Milja Thureson, Jasmin Showlah och Maria Räsänen. Det är vidöppet. I herrloppet är det de bekanta namnen Samuli Samuelsson, Ville Myllymäki och Otto Ahlfors som gör upp om medaljerna, det finns få som kan utmana dem."

En högintressant start gör även Karin Storbacka som öppnar säsongen – och är genast guldfavorit på 1500 meter. Karin Storbacka, medeldistansare från IK Falken, 2015. Bild: Yle/Antti Koivukangas karin storbacka,storbacka

Inomhus-FM, lördag 27.2:
kl. 15.45–16.30 Yle Fem och Arenan
kl. 16.30–18.30 TV2 och Arenan

Tävlingen visas direkt med start på Yle Fem klockan 15.45 och på TV2 från och med klockan 16.30. I Vegasporten på Radio Vega med start klockan 17.10 bjuds det på intervjuer med massor av SFI-idrottare.

Se hela tävlingsprogrammet här.

 • Lovisa godkände hamnförsäljning på nytt

  Beslut måste tas om på grund av möjligt formfel.

  Nu har Lovisa stadsfullmäktige godkänt försäljningen av en del av Lovisa hamns affärsverksamhet på nytt. Beslutet måste tas om på grund av ett möjligt formfel.

 • Granskningen hårdnar - grenförbunden nu under lupp

  Undervisnings- och kulturministeriet följer upp pengarna.

  Undervisnings- och kulturministeriet har intensifierat granskningen av grenförbund som åtnjuter stora statliga stöd. Bland annat gymnastikförbundet har fått betala tillbaka stora understödsbelopp.

 • Över tusen kan få gå vid Air Berlin

  Bolaget flyttar över plan till konkurrenten Lufthansa.

  Tysklands näst största flygbolag Air Berlin skär ner kraftigt. Till och med 1 200 jobb kan försvinna och bolaget flyttar också över tiotals plan till sin värsta konkurrent.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport

 • Granskningen hårdnar - grenförbunden nu under lupp

  Undervisnings- och kulturministeriet följer upp pengarna.

  Undervisnings- och kulturministeriet har intensifierat granskningen av grenförbund som åtnjuter stora statliga stöd. Bland annat gymnastikförbundet har fått betala tillbaka stora understödsbelopp.

 • "Irriterande och obehagligt" - Matias Strandvall på knä

  Nya rekord i test i Jyväskylä bådar gott för hemma-VM.

  De finländska skidåkarna laddar för en säsong vars givna höjdpunkt är hemma-VM i Lahtis. Matias Strandvall verkar vara i prima form rent fysiskt, om man utgår från resultaten under landslagets tester i Jyväskylä i september.

 • FC Barcelona vände och vann i Tyskland

  Katalanerna tidvis illa ute mot Borussia Mönchengladbach.

  Napoli, Atletico Madrid och FC Barcelona fortsätter utan poängförluster i fotbollens Champions League efter onsdagens matcher. FC Barcelona fick jobba hårt för sin 2-1 seger borta mot Mönchengladbach.