Hoppa till huvudinnehåll

På TV i dag: Fyra höjdpunkter inför dag ett av inomhus-FM i friidrott

17-åriga Wilma Murto har tagit den tio år äldre träningskamraten Minna Nikkanens finska inomhusrekord i vinter. Vem är vassare i FM? Wilma Murto, 2016. Bild: Lehtikuva murto,wilma murto

Den första dagen av inomhus-FM i friidrott i Tammerfors bjuder bland annat på en högklassig duell om guldet i damernas stavhopp.

Yle Sporten listar fyra höjdpunkter under den första tävlingsdagen i Tammerfors. Leif Lampenius, som refererar tävlingarna på svenska, lyfter fram fyra grenar att hålla ett extra öga på.

Stav, damer

"Det här är utan tvekan hela helgens mest högklassiga gren, och både Wilma Murto (471 i vinter, finskt rekord och U20-världsrekord) och Minna Nikkanen (461, personbästa) vill säkert avsluta inomhussäsong med ett fint resultat. Och jag har på känn att det blir höga hopp. Murto har kanske aningen högre toppkapacitet, men Nikkanen har en säkerhet som gör att det nästan känns som en överraskning om Wilma slår henne. Och inte är Aino Siitonen i dålig form heller, hon har varit så jämn kring 425 att man skulle unna henne 440."

400 meter, damer

"På det sättet en jätteintressant gren att Katri Mustola är tillbaka på allvar. Hela förra säsongen förstördes av skador och sjukdomar, men nu börjar hon redan närma sig 2014-formen. Med sina tider i vinter är hon faktiskt fyra i Finland genom tiderna på lång bana och sexa på kort bana – och då finns det mer att ta av. Hon har mer eller mindre lagt läkarstudierna på is och tänkt att nä, nog måste jag pröva vingarnas bärkraft och se vart jag kan komma som friidrottare. En otrolig förmåga. Men det är förstås inte bara henne det handlar om. Helsingfors IFK:s 35-åriga Sanna Erkinheimo gör ett allvarligt försök att nå eliten igen, därtill finns Kirsi Pekkanen som är bra på det mesta, Hilla Uusimäki som är i prima skick, och också Jeanine Nygård springer mycket bättre än förr."

Tresteg, herrar

"Det som gör det spännande är Simo Lipsanen, som hoppade riktigt bra i Jyväskylä för några veckor sen (16,23). Han har inget bättre statistikdugligt resultat utomhus (PB 16,18) men hoppade ju fantastiska 16,62 i en medvind på 2,3 m/s i lag-EM i Tjeboksary förra sommaren. Det behövs faktiskt inte mer än 16,44 för att stiga upp som tvåa i Finland genom tiderna bakom Johan Meriluoto – och nästa sommar kan han garanterat närma sig 17 meter."

60 meter

"Bland damerna är Hanna-Maari Latvala borta, men det betyder inte att tävlingen inte skulle bli bra. Det finns många om budet, vi har åtminstone 7-8 helt tydliga medaljkandidater. Jag tror på Jonna Berghem, Anniina Kortetmaa och sen kanske unga Henriikka Parpala. Men när jag säger så består väl prispallen av Milja Thureson, Jasmin Showlah och Maria Räsänen. Det är vidöppet. I herrloppet är det de bekanta namnen Samuli Samuelsson, Ville Myllymäki och Otto Ahlfors som gör upp om medaljerna, det finns få som kan utmana dem."

En högintressant start gör även Karin Storbacka som öppnar säsongen – och är genast guldfavorit på 1500 meter. Karin Storbacka, medeldistansare från IK Falken, 2015. Bild: Yle/Antti Koivukangas karin storbacka,storbacka

Inomhus-FM, lördag 27.2:
kl. 15.45–16.30 Yle Fem och Arenan
kl. 16.30–18.30 TV2 och Arenan

Tävlingen visas direkt med start på Yle Fem klockan 15.45 och på TV2 från och med klockan 16.30. I Vegasporten på Radio Vega med start klockan 17.10 bjuds det på intervjuer med massor av SFI-idrottare.

Se hela tävlingsprogrammet här.

 • Sipilä: Jag har skrivit brev åt Elon Musk

  Diskutterade Vasa centralsjukhuset och Gigafactory

  Statsminister Juha Sipilä besökte Rewell center i Vasa på lördagen. Det var många i publiken som var nyfikna, ville ta en selfie, men det fanns också de som var oroliga för Finlands och Österbottens framtid.

 • Bostadsministern föreslår kvadratmetertak för bostadsbidrag

  Stödet 20 euro per kvadratmeter i huvudstadsregionen.

  Det borde införas ett tak för hur mycket bostadsbidrag man kan få per kvadratmeter, föreslår bostadsansvariga jordbruks- och miljöministern Kimmo Tiilikainen (C). På så sätt kunde man enligt honom stävja utvecklingen där allt större summor går till bostadsbidrag och genom det till hyresvärdarnas fickor.

 • Djurskydd innebär att se risker och att förbjuda passivitet

  Det finns saker som borde rättas till inom djurskyddet.

  Forskaren Tarja Koskela för i sin färska doktorsavhandling fram kritik mot det nuvarande systemet för djurskydd. Hon kritiserar också den okunnighet som råder om djurhållningsförbud.

Läs också

 • "Osmaklig" torvreklam upprör miljövänner

  Vi vill väcka debatt, svarar torvindustrin om kampanjen.

  Finlands Bioenergiförening väcker ilska med sin reklamkampanj, som propagerar för torv som bränsle och tillverkningsråvara. Miljöorganisationer betecknar kampanjen som vilseledande och direkt osmaklig.

 • Vill du gifta dig samkönat i kyrkan? Välj i såfall Vanda

  Församlingsrådet har fattat beslut i frågan.

  Vanda svenska församling kommer att öppna sina utrymmen för vigsel av samkönade par. Det här har församlingsrådet bestämt. Övriga svenska församlingar i huvudstadsregionen har en annan linje i frågan. Av prästerna vid de svenska församlingarna i huvudstadsregionen är bara en redo att viga samkönade par.

 • Varför angår dödsstraffet oss?

  Behöver vi bry oss om att det finns dödsstraff i världen?

  Författaren Lars Åke Augustsson såg sin vän Willie Trottie få en dödande injektion i Huntsville i Texas, tjugoett år efter dödsdomen för dubbelmord. Däremot blev Anthony Graves frigiven efter att ha varit dödsdömd i aderton år. Och Lars Åke var med på trädgårdsfesten när Anthony återförenades med sin familj. Brottslingar ska straffas, men dödsstraffet är ett svek mot själva livet, tycker Lars Åke Augustsson

 • Loreen prövar lyckan i Melodifestivalens fjärde deltävling

  ESC-vinnaren Loreen är tillbaka - fem år efter segern i Baku

  Den fjärde deltävlingen i årets Melodifestival äger rum i Skellefteå lördag 25.2 och bjuder bland annat på Loreen, som tog hem huvudvinsten i Eurovision Song Contest 2012 i Baku med låten Euphoria.

Nyligen publicerat - Sport

 • Manninen får chansen i lagtävlingen

  Förutom Manninen tävlar också Hirvonen, Herola och Mutru.

  Lagtävlingen i nordisk kombination står på programmet på söndag i Lahtis och nu har Finlands kvartett presenterats. En av de som får tävla är veteranen Hannu Manninen.

 • Dagens tävling: Hur långt blir Heikkinen från täten?

  Vinn en officiell VM-mössa från Lahtis!

  Den tredje tävlingsdagen i skid-VM i Lahtis bjuder bland annat på skiathlonloppen. Yle Sportens dagliga VM-tävling fokuserar i dag på herrloppet och det största finländska hoppet.