Hoppa till huvudinnehåll

Stavhöjdarna sporrar ungdomarna framåt – Nikkanen upp i 20 guld

Minna Nikkanen vinnare igen. Minna Nikkanen, februari 2016. Bild: Lehtikuva Minna Nikkanen,minna nikkanen,nikkanen

Minna Nikkanen slog den tio år yngre utmanaren Wilma Murto på fingrarna i inomhus-FM i Tammerfors. Tätduons kamp ger de yngre bakom mer bränsle.

Damernas stavhopp har stigit fram som finländsk friidrotts nya succégren. Minna Nikkanen har burit flaggan högt redan länge, men allt fler ungdomar pressar Somerodamen.

Wilma Murto har i vinter snuvat träningskamraten på finska inomhusrekordet, när 17-åringen med 471 samtidigt satte nytt världsrekord i U20-klassen i Tyskland i januari.

Men i inomhus-FM i Tammerfors var Nikkanen starkare. Nikkanen tog sitt tjugonde FM-guld då hon vann med 455, medan Murto kom tvåa med 435 och Aino Siitonen trea med 415.

Duktiga SFI:are bakom

Bakom medaljtrion lade två ännu yngre förmågor beslag på de följande placeringarna.

Larsmo IF:s 16-åring Alina Strömberg var fyra med det nya personliga rekordet 395 och Esbo IF:s 15-åring Saga Andersson femma med 380.

– Jag är riktigt nöjd. Jag skulle kanske ha velat hoppa 405, men jag är nöjd också med 395. Löpningen var bra, rytmen likaså... Jag är helt enkelt mycket nöjd, säger Strömberg till Yle Sporten.

Alina Strömberg och tränaren Mikael Westö. Mikael Westö och Alina Strömberg Bild: Yle/Leif Lampenius alina strömberg,mikael westö,sportmagasinet,stavhopp

Strömberg har i vinter höjt sitt personbästa med tolv centimeter. Utomhus lyder rekordet från förra sommaren 390.

– Träningen har löpt på bättre och bättre. Det var tufft i början av vintern, jag hade lite svårt mentalt och sprang väldigt mycket igenom, men nu har det gått riktigt bra.

Hoppas på fyra meter nästa helg

Alina Strömberg stannade liksom de övriga deltagarna kvar invid madrassen och följde med stavtävlingen till slut. Att se elithoppare som Nikkanen och Murto från närhåll är värdefullt, menar Strömberg.

– Det sporrar en att vela hoppa ännu högre, säger Strömberg som med iver följt med ett år äldre Murtos framfart i vinter.

– Att en finländare hoppar så bra är överlag väldigt häftigt, konstaterar 16-åringen som i nästa helgs junior-FM i Helsingfors främst lär kämpa om guldet med Saga Andersson.

Saga Andersson får chans till revansch på Alina Strömberg nästa veckoslut. Saga Andersson Bild: Yle/Leif Lampenius andersson,saga andersson,sportmagasinet,stavhopp

– Det är så. Vi är väldigt jämna så det kommer att bli spännande, säger Strömberg. Jag hoppas att jag där skulle kunna hoppa över fyra meter. Jag tror inte vi behöver vänta så jättelänge innan jag når dit.

Resultat:

1. Minna Nikkanen, Someron Esa 455
2. Wilma Murto, Salon Vilpas 435
3. Aino Siitonen, HKV 415
4. Alina Strömberg, Larsmo IF 395
5. Saga Andersson, Esbo IF 380
6. Maria Kytölä 365
7. Laura Ollikainen 350
7. Sofie Westerlund, IF Drott 350
7. Anni Halko 350
10. Elina Peltola 350
11. Ellinor Kronholm, IF Femman 330

Samtliga resultat från FM i Tammerfors hittar ni här.

 • Nu får barnen rösta!

  I sångtävlingen Strumphittarna får småbarn rösta.

  Strumphittarna är showen där alla medverkande är strumpdockor som barn har skickat in. För första gången kan också de minsta barnen rösta på sina favoritlåtar och strumpartister. Röstningen sker på buu.yle.fi . Tävlingen pågår i fem veckor med start den 28 oktober.

 • Zlatans första steg in i fotbollshistorien

  Berättar om utmaningarna i dokumentären Den Unge Zlatan.

  Dokumentären Den unge Zlatan speglar de avgörande åren i fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovics liv, berättat med hjälp av arkivmaterial där en ung Zlatan reflekterar öppet om livet och utmaningarna.

 • Helsingfors får bygga bostäder för 7 000 på Vårdö

  Stadsfullmäktige godkände delgeneralplanen för ön.

  Nu är det fritt fram att bygga bostäder på Vårdö i Helsingfors. Stadsfullmäktige godkände delgeneralplanen för ön efter en omröstning om att återremitera ärendet som slutade med rösterna 44-41 mot förslaget.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport

 • Zlatans första steg in i fotbollshistorien

  Berättar om utmaningarna i dokumentären Den Unge Zlatan.

  Dokumentären Den unge Zlatan speglar de avgörande åren i fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovics liv, berättat med hjälp av arkivmaterial där en ung Zlatan reflekterar öppet om livet och utmaningarna.

 • Robin Salo: "Drömmen är att gå i första rundan"

  Vasa Sports hockeyback har etablerat sig i ishockeyligan.

  Robin Salo, 18, har sakta men säkert vikt sig en plats i Vasa Sports ligalag. Trots det vågar han redan drömma om större arenor. Den pågående säsongen är något av en vattendelare - vid årsskiftet väntar U20-VM och till sommaren blir det dags för NHL-draft.

 • BK-46 nära skräll i handbollscupen

  Laget nära att slå reagerande mästarna Cocks.

  Karislaget BK-46:s herrar kämpade starkt mot regerande mästarna Cocks i kvalmatchen i finländska cupen. I slutändan vann Cocks med bara två måls marginal.