Hoppa till huvudinnehåll

Zabidullah Nikzad: Afghanistan är inte ett tryggt land

Zabidullah Nikzad, asylökande mänskorättsaktivist från Afghanistan
Zabidullah Nikzad måste fly för att han kämpade för mänskliga rättigheter i Afghanistan. Zabidullah Nikzad, asylökande mänskorättsaktivist från Afghanistan Bild: Yle/ Heidi Finnilä zabidullah nikzad

Utrikesministeriets meddelande om att man tänker utvisa afghanska asylsökande tas emot med bestörtning på asylmottagningen i Strömfors. I meddelandet säger man bland annat att Finland inte kan ta emot personer som bara kommer hit i hopp om ett bättre liv.

Zabidullah Nikzad är en av cirka 60 afghanska asylsökande som väntar på beslut på asylmottagningen i Strömfors och han säger att många nu är förtvivlade.

- Det är fel att säga att vi skulle ha kommit hit bara för att söka ett bättre liv. Omständigheterna i Afghanistan är mycket värre än vad Finlands utrikesministerium verkar förstå.

Enligt Nikzad är kriget inte slut än, bomber sprängs, folk blir kidnappade och det förekommer terrorattacker.

Ashraf Ghani ljuger om han säger att saker är under kontroll.

- Tyvärr klarar inte beslutsfattarna i Afghanistan av att lösa problemen. Vår president Ashraf Ghani ljuger om han säger att saker är under kontroll och genom sitt agerade skapar han problem för vårt folk.

- Jag kan säga att alla afghanska flyktingar har flytt av säkerhetsskäl. Jag önskar verkligen att Finlands utrikesministerium tar bättre reda på hur situationen verkligen är i vårt hemland.

Asylsökande afghaner i Strömfors
Afghanska asylsökande väntar på besked i Strömfors. Asylsökande afghaner i Strömfors Bild: Heidi Finnilä zabidullah nikzad

Zabidullah Nikzad föddes 1993 i provinsen Ghazni i Afghanistan. Under sin studietid började han arbeta för mänskliga rättigheter. Hans stora dröm var att kämpa för jämlikhet och bättre möjligheter för de fattiga. Nikzad kämpade också för kvinnors rättigheter, motarbetade våld mot kvinnor och ordnade kurser för kvinnor som inte kunde läsa.

- Det är oerhört viktigt att lära kvinnor läsa och att upplysa dem om att de har rättigheter.

Undervisningsarbetet fungerade på frivillig basis och finansierades genom donationer. Allt gick bra tills en terroristgrupp ville få slut på verksamheten.

- Men jag älskade ju det här jobbet! Jag ville inte sluta.

Talibanerna ansåg att mitt arbete var emot islam och emot talibanernas ideologi. Så de gav mig en dödsdom.

- Talibanerna kallade in mig på förhör och ansåg att mitt arbete var emot islam och emot talibanernas ideologi. Så de gav mig en dödsdom.

- Jag måste lämna mitt hemland och mitt universitet.

Zabihullah Nikzad landade i Finland efter en lång och farlig resa och ansökte om asyl. Han hoppas att inrikesministeriet som ansvarar för asylprocessen skulle förstå den verkliga situationen i Afghanistan och att man tror på hans berättelse.

- Just nu kan jag inte göra annat än vänta på beslutet.

- Jag hoppas att jag får stanna. Och om jag får stanna vill jag fortsätta med mitt arbete för mänskliga rättigheter och rättvisa för hela världen. Blir jag tvungen att åka tillbaka till Afghanistan, kommer jag inte att kunna leva ett normalt liv eftersom ingen kan garantera min säkerhet. Afghanistan är inte ett tryggt land.

- Min hälsning till Finlands folk är att vi är alla människor som bor i ett stort hus vid namn Världen. Var inte rädda för oss flyktingar. Alla är inte kriminella. Försök lära känna oss, respektera oss och uppfatta oss som medmänniskor.

Vi är alla människor som bor i ett stort hus vid namn Världen. Var inte rädda för oss flyktingar.