Hoppa till huvudinnehåll

Brakseger för reformister i Teheran

Iranska kvinnor visar bläcket på sina fingrar efter att de röstat i valet 26.2.2016
Iranska kvinnor visar bläcket på sina fingrar efter att de röstat i valet 26.2.2016 Bild: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH Iran,val,Teheran

Fredagens parlamentsval i Iran blev en framgång för reformisterna. De vann alla parlamentsplatser reserverade för huvudstaden Teheran.

Då 90 procent av rösterna i huvudstaden var räknade hade allierade till den iranske presidenten Hassan Rouhani vunnit alla trettio parlamentsplatser som är reserverade för Teheran.

Vad gäller parlamentsval ses resultatet i Teheran som speciellt viktigt eftersom huvudstadens parlamentariker brukar få en dominerande roll i parlamentspolitiken.

Det ser ut att ha gått rätt bra för reformisterna också på andra håll i landet. I det avgående parlamentet har de konservativa krafterna egen majoritet med 65 procent av platserna.

Då reformvänliga och moderata kandidater nu ser ut att lyckas begränsa de konservativa politikernas makt i parlamentet så kan det ge president Rouhani större möjligheter att driva igenom sociala och politiska reformer.

Irans president Hassan Rouhani vinkar efter att ha lagt sin röst i valet 26.2.2016
Irans president Hassan Rouhani Irans president Hassan Rouhani vinkar efter att ha lagt sin röst i valet 26.2.2016 Bild: EPA/IRAN PRESIDENTIAL OFFICIAL WEBSI Hassan Rohani,Iran,val

Det här var det första valet i Iran efter att landet slöt avtal om sitt kärnteknikprogram med sex världsmakter förra sommaren.

Många iranier hoppas att utökad makt för landets reformister också kommer att öppna upp landet ytterligare för utländska investeringar.

En stor del av de reforminriktade kandidaterna diskvalificerades och fick inte ställa upp i fredagens val. Inför valet klagade reforminriktade väljare över att de ställs inför ett val mellan dåliga och usla kandidater.

Expertrådet skakas också om

Iranierna röstade också om ledamöter i det mäktiga expertrådet för de följande åtta åren. Rådets 88 medlemmar kan få en extra viktig roll under den här valperioden. Rådet utser landets andlige ledare.

Den nuvarande ledaren, ayatolla Ali Khamenei är 76 år gammal och har hälsoproblem. Därför kan det expertråd som nu väljs också komma att utse landets näste ledare.

Preliminära resultat visar att det gick bra för reformisterna också i valet till expertrådet. Ex-presidenten Akbar Hashemi Rafsanjani och president Rouhani ser ut att få flest röster i det valet.

Mer definitiva valresultat väntas på måndagen och på en del håll blir det en andra valomgång.

Deltagandet i fredagens val var högt - över 60 procent.

En gatumusiker i Teheran visar bläcket på sitt finger efter att ha lagt sin röst i fredagens val.
En gatumusiker i Teheran visar upp bläcket på sitt finger efter att ha lagt sin röst i fredagens val En gatumusiker i Teheran visar bläcket på sitt finger efter att ha lagt sin röst i fredagens val. Bild: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH Iran,Teheran,gatumusiker