Hoppa till huvudinnehåll

Dödssiffran stiger efter gruvolycka i Vorkuta

Räddningsarbetare vid gruvan i Komi.
Räddningsarbetare vid gruvan i Komi. Räddningsarbetare vid gruvan i Komi. Bild: EPA/RUSSIAN EMERGENCY MINISTRY PRESS SERVICE/HANDOUT BEST QUALITY AVAILABLE HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES räddningsverksamhet,räddningsarbete,gruvarbete,gruvarbetare,gruvor,gruvolyckor

Torsdagens gruvolycka i den nordryska republiken Komi har av allt att döma krävt över trettio dödsoffer. Ytterligare sex personer omkom i en ny explosion tidigt på söndagen.

Fem av de omkomna var räddningsarbetare, säger en talesman för ryska katastrofministeriet. Torsdagens olycka i kolgruvan Severnaja i staden Vorkuta är därmed en av de svåraste i Ryssland på senare år.

Då explosionen inträffade, fanns det 111 arbetare nere i gruvan på över 700 meters djup. Av dessa kunde 81 hjälpas ut. Fyra gruvarbetare omkom och 26 blev instängda av ett ras.

Sannolikt döda

Ett stort räddningspådrag inleddes genast för att få ut de instängda. Hittills har myndigheterna vägrat att säga något om deras chanser att överleva.

På söndagsmorgonen höll katastofminister Vladimir Putjkov en pressträff, och sa att de 26 instängda omöjligen kan vara vid liv. Enligt honom visar alla uppgifter att temperaturen nere i gruvan är hög och att syret håller på att ta slut.

President Vladimir Putin har gett order om en att bilda en specialkommission för utredning av olyckan.

Republiken Komi utlyste på söndagen en tre dagar lång sorgeperiod med anledning av katastrofen.

Karta visar Vorkuta.
Karta visar Vorkuta. Bild: Yle kartor,Vorkuta,Ryssland,gruvolycka