Hoppa till huvudinnehåll

Humanitär kris hotar Grekland

Flyktinbarn tillsammans med andra flyktingar bakom stängsel vid gränsen mellan Grekland och Makedonien.
Flyktingbarn bakom stängsel vid gränsen mellan Makedonien och Grekland. Flyktinbarn tillsammans med andra flyktingar bakom stängsel vid gränsen mellan Grekland och Makedonien. Bild: EPA/GEORGI LICOVSKI barn (familjemedlemmar),Flyktingbarn,Grekland,Nordmakedonien,gränser

Grekland hotas av en humanitär kris när tiotusentals migranter och asylsökande inte kan fortsätta norrut i Europa på grund av stängda gränser.

Den grekiska migrationsministern befarar att upp till 70 000 flyktingar kan bli strandsatta i Grekland under de kommande veckorna. Omkring 6 000 flyktingar sitter fast i ett tältläger i staden Idomeni vid gränsen till Makedonien.

Flyktingarna har protesterat mot den stängda gränsen bland annat genom att stoppa tågtrafiken mellan Grekland och Makedonien. De kräver att Makedonien öppnar gränsen. Ytterligare 400 migranter sitter fast vid en bensinstation 17 kilometer därifrån.

Makedonien har bara släppt in 300 irakier och syrier efter att gränsen stängdes i fredags. Makedonien säger att man reglerar flyktingströmmen beroende på vad andra länder som Serbien, Kroatien och Slovenien längs rutten norrut gör.