Hoppa till huvudinnehåll

Relativt lugn trots brott mot eldupphöret i Syrien

Syriska barn leker utanför sina hem i den rebellkontrollerade stadsdelen Tishreen i Damaskus under eldupphöret 27.2.2016
Syriska barn leker utanför sina hem i den rebellkontrollerade stadsdelen Tishreen i Damaskus under eldupphöret Syriska barn leker utanför sina hem i den rebellkontrollerade stadsdelen Tishreen i Damaskus under eldupphöret 27.2.2016 Bild: EPA/MOHAMMED BADRA Syrien,Damaskus,eldupphör

Det andra dygnet av eldupphöret i Syrien ser ut att förlöpa ungefär som det första. Även om det brutits mot överenskommelsen också på söndagen så har våldet minskat betydligt.

Den största syriska oppositionsalliansen (HNC) anklagar Ryssland för att på söndagen ha genomfört flygräder i Aleppo-trakten mot städer och byar som inte är kontrollerade av Islamiska staten eller Nusrafronten, det vill säga jihadistgrupper som inte omfattas av eldupphöret.

Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter (SOHR) uppgav tidigare att krigsflyg genomförde räder mot sex städer och byar i Aleppo-provinsen, men organisationen kunde inte säga om flygen tillhörde Ryssland eller den syriska regimen. Också en by i Hama-provinsen i västra Syrien utsattes för syriska eller ryska flygräder.

Oppositionsalliansen HNC anklagade också den syriska regimen och libanesiska Hizbollah för att ha brutit mot överenskommelsen om eldupphör vid hela 15 tillfällen under lördagen.

Salim al-Muslat, talesman för HNC sade att oppositionsalliansen har klagat över överträdelserna till FN, men också krävt svar på frågan om hur brott mot vapenvilan ska straffas.

Trots det tänker HNC fortsätta att respektera överenskommelsen om eldupphör, enligt al-Muslat.

En pojke leker utanför sitt hem i den rebellkontrollerade stadsdelen Tishreen i Damaskus.
En pojke leker utanför sitt hem i den rebellkontrollerade stadsdelen Tishreen i Damaskus. En pojke leker utanför sitt hem i den rebellkontrollerade stadsdelen Tishreen i Damaskus. Bild: EPA/MOHAMMED BADRA Syrien,Damaskus,eldupphör

– Igår var första dagen som människor kunde gå ut och promenera på gatorna, konstaterade al-Muslat.

HNC fick flankstöd av Saudiarabien, vars utrikesminister Adel al-Jubeir också anklagade Ryssland och den syriska regeringen för brott mot eldupphöret genom flygräderna.

Ryssland anklagar rebellerna och Turkiet

Ryssland har i sin tur anklagat rebeller och Turkiet för brott mot överenskommelsen om eldupphör.

Enligt Ryssland bröt rebeller mot överenskommelsen åtminstone vid sex tillfällen på lördagen. Bland annat anklagar Ryssland rebeller för granatbeskjutning från de rebellkontrollerade förorterna Jobar och Östra Ghouta.

Enligt det ryska försvarsministeriet anfölls norra Tel Abyad, nära gränsen mot Turkiet, av ett hundratal krigare från terrorgruppen Islamiska staten natten till söndagen. De ska ha tagit sig dit över gränsen från Turkiet och fått stöd av turkiskt artilleri.

Det ryska försvarsministeriet har krävt en förklaring av USA till incidenten, eftersom USA leder koalitionen mot IS där också Turkiet ingår.

Händelserna i Tel Abyad är inte direkt kopplade till eldupphöret mellan den syriska regeringen och rebellerna.

Också Ryssland har konstaterat att överenskommelsen om eldupphöret ändå i det stora hela har följts såhär långt.

Människor på en marknad i i Damaskus efter att eldupphöret trätt i kraft på lördagen.
Människor på en marknad i i Damaskus efter att eldupphöret trätt i kraft på lördagen Människor på en marknad i i Damaskus efter att eldupphöret trätt i kraft på lördagen. Bild: EPA/YOUSSEF BADAWI Syrien,Damaskus,eldupphör

Läs också