Hoppa till huvudinnehåll

UMK-vinnaren Sandhja: Finländarna behöver glädje

Sångaren Sandhja på UMK-scenen.
Sandhja har inte ännu hunnit fundera på om uppträdandet ska ändras till Eurovisionen. Sångaren Sandhja på UMK-scenen. Bild: Yle / Miika Varila Sandhja,SANDHJA - Sing it away,Tävlingen för ny musik,uuden musiikin kilpailu 2016,UMK 2016

Finlands Eurovisionsrepresentant Sandhja sprider glädje och ett budskap om sångens helande kraft då stämningen i landet är som dystrast.

Den 24-åriga Sandhja Kuivalainen från Esbo är Finlands femtionde Eurovisionsrepresentant.

- Fast jag kallades förhandsfavorit så tog jag det aldrig som givet att jag skulle vinna. Men jag trodde hårt på det vi gjorde, säger Sandhja efter finalen.

Sångaren Sandhja och hennes bakgrundssångare.
Sandhja och kören. Sångaren Sandhja och hennes bakgrundssångare. Bild: Yle / Miika Varila Sandhja,SANDHJA - Sing it away,uuden musiikin kilpailu 2016,UMK 2016,Tävlingen för ny musik

Sandhja var jurygruppernas favorit, men fick bara tredje mest röster av folket. Efter att publikens poäng delats ut stod det ändå klart att publikens favorit Saara Aalto inte fått tillräckligt med röster.

- Jag tänkte inte ens på att jag inte var folkets favorit. Hjälp! Borde det här förstöra stämningen? Nej det gör det inte, funderar Sandhja och skrattar lyckligt.

Poängen i UMK-finalen.
Det slutgiltiga resultatet. Publikens poäng till höger. Poängen i UMK-finalen. Bild: Yle Sandhja,SANDHJA - Sing it away,uuden musiikin kilpailu 2016,UMK 2016,Tävlingen för ny musik

- Jag förstod inte först att jag hade vunnit. Jag såg glitterkonfetti regna ner från taket och så kände jag att massor av folk kramade om mig. Det var tur att de kramade, annars hade jag kanske svimmat och fallit i golvet. Det var en surrealistisk känsla.

Topp tre i UMK skålar.
Topp tre skålar i skumvin: Sandhja, Saara Aalto och Mikael Saari. Topp tre i UMK skålar. Bild: Yle / Miika Varila Sandhja,SANDHJA - Sing it away,Saara Aalto,Mikael Saari,uuden musiikin kilpailu 2016,UMK 2016,Tävlingen för ny musik

Sandhja lät glädjetårarna flöda medan hon sprang mot scenen och hon hade svårt att hålla tonen under segeruppträdandet.

- Jag tror att folk gillade glädjen och gemenskapen i min sång. Stämningen i Finland är ganska deprimerande, finländarna behöver få något annat att tänka på - ens för en liten stund.

Låten Sing it away handlar om just det, att man ska sjunga bort det tråkiga och tunga. Genom att koncentrera sig på det positiva kommer man över det jobbiga.

Sandhja har hela livet bott i Finland. Hennes pappa är finsk och hennes mamma är från Guyana i Sydamerika, dit hennes släkt flyttade från Indien. Finland har inte på länge haft en Eurovisionsrepresentant med mångkulturell bakgrund.

- Kanske jag som vuxit upp mellan två kulturer kan fungera som mecenat för mångkulturalism. Vi är alla lika, kärlek till folket!

Sångaren Sandhja.
Sandhja kommer under våren att ge ut en ny skiva. Sångaren Sandhja. Bild: Yle / Miika Varila Sandhja,SANDHJA - Sing it away,uuden musiikin kilpailu 2016,UMK 2016,Tävlingen för ny musik

Sandhja har redan 2014 gett ut sin första singel, men sångkarriären tog aldrig riktigt fart. Nu jobbar hon som sjukskötare.

- Jag kommer att fortsätta jobba på sjukhuset under våren. Hyran ska ju betalas! utbrister UMK-vinnaren som i maj får åka till Stockholm för att uppträda framför 100 miljoner tv-tittare.

Sandhja gratuleras av de andra UMK-tävlarna.
Sandhja gratuleras av de andra tävlarna. Sandhja gratuleras av de andra UMK-tävlarna. Bild: Yle / Miika Varila Sandhja,SANDHJA - Sing it away,UMK 2016,Tävlingen för ny musik

UMK-vinsten ska Sandhja fira med sina supportrar. Hon säger att hon fått ett fantastiskt stöd från familj och vänner.

Eurovisionen arrangeras i år i Sverige. Finland tävlar i den första semifinalen tisdagen den 10 maj. Ifall Sandhja tar sig vidare till final får hon ställa sig på Globens scen igen lördagen den 14 maj.


Läs också