Hoppa till huvudinnehåll

4H fixar jobb åt ungdomar i Borgå

En hög med disk på diskbordet.
Ungdomar kan anlitas för olika hushållssysslor. En hög med disk på diskbordet. Bild: YLE/Rolf Granqvist tallrikar

Är du mellan 13 och 29 år, och vill jobba lite extra nu och då? Borgå 4H har en arbetspool dit unga kan anmäla sig för att få arbetsuppdrag på orten.

Unga får handledning i själva arbetet och en insyn i hur arbetslivet fungerar via arbetspoolen. Dessutom kan man tjäna lite fickpengar.

Vem som helst kan boka en eller flera ungdomar för att skotta snö, tvätta fönster, städa, sitta barnvakt eller utföra andra sysslor i hemmet.

Summan kan bokföras som hushållsavdrag i beskattningen.

Ungdomarna som anmäler sig till arbetspoolen får en kort utbildning inom ett eller flera områden som har att göra med olika hushållsysslor.

De betalar föreningens medlemsavgift på 25 euro, vilket betyder att de är försäkrade via 4H.

Utöver kundservice och praktiska färdigheter lär sig ungdomarna också annat som behövs i arbetslivet, till exempel att skriva kontrakt, att redovisa för utförda uppdrag och att lämna in sitt skattekort.

Mer information om hur man ska gå tillväga finns på Borgå 4H:s webbplats.

 • Här rivs hotell Hamburger Börs i Åbo centrum

  Se videon från byggarbetsplatsen då väggar rivs.

  Just nu rivs det stora hotellet Hamburger Börs alldeles intill Salutorget i Åbo centrum. Det är ett jätteprojekt som kräver precision. Snart ska ett nytt hotell ersätta det gamla som blev klart 1979. Se video då väggar rivs!

 • Nyhetsquiz: 5G, regnskog som brinner och nya regler på Instagram

  En frågesport till dig som vill testa din nyhetskunskap

  Här kommer veckans nyhetsquiz med nyheter från både Finland och resten av världen. Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan.

 • Skulle du ta på dig ett armband med texten “feminist”?

  Vad är en feminist? F-ordet väcker debatt.

  I serien F-ordet försöker Ulrikke Falch, känd från tv-serien Skam, få en hel skola att bli feminister genom att dela ut armband till de som står på hennes sida. Den provocerande serien väcker debatt.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland