Hoppa till huvudinnehåll

Billigare värkmediciner allt populärare - Ibumax nu etta, hävdar tillverkare

Tabletter.
Tabletter. Bild: Yle/Ludovic di Orio webbdoktorn

Många konsumenter köper av gammal vana den dyraste värkmedicinen trots att det finns billigare generiska läkemedel som är så gott som identiska. De billigare alternativen har ändå blivit populärare under senare år och står nu för knappt hälften av den receptfria försäljningen.

Vad konsumenterna prioriterar när de köper värkmedicin varierar. Vissa väljer det billigaste ibuprofen-läkemedlet medan andra föredrar att betala mer än dubbelt så mycket för att köpa det kända märket Burana som har funnits längst på marknaden - i snart 30 år.

Statistik som Yle Nyheter har fått fram via företagen IMS Health och Vitabalans visar att Burana fortfarande är marknadsledande med drygt hälften av den receptfria ibuprofen-försäljningen, mätt i euro.

Burana för egenvård såldes i fjol för 13,8 miljoner euro i Finland. Den receptfria ibuprofen-försäljningen var totalt uppskattningsvis 20 miljoner euro.

Läkemedel Tillverkare Försäljningsvärde år 2015
Burana Orion 13 766 806 €
Ibumax Vitabalans hemligt
Ibuxin Merckle/Teva 1 357 362 €
Ibusal Orion 1 269 577 €
Ibutabs Orion 393 052 €
Ibumetin Takeda 8 558 €

- Men om man tittar på antalet sålda ibuprofentabletter är det nu det generiska läkemedlet Ibumax som är störst. Produkten är lite populärare än Burana, menar Jorma Taipale på tillverkaren Vitabalans, som vanligen inte avslöjar sina försäljningssiffror överhuvudtaget.

Några apotek som Yle Nyheter har talat med säger att Ibumax säljer ungefär lika mycket som Burana vilket verkar stöda Taipales uttalande.

Värkmedicin
Värkmediciner till salu i Sibbo apotek. Värkmedicin Bild: Yle/Niklas Fagerström värkmedicin,mediciner,apotek

Apotekspersonalen har i några år enligt lag varit tvungna att informera kunderna om att det också finns billigare alternativ till originalläkemedlen. Det här gäller alltså inte bara för värkmediciner. Men apotekaren Timo Oittinen vid Sibbo apotek säger att många kunder är märkestrogna och inte litar på de billigare produkterna.

- Det är samma sak som när man köper bil. Många väljer Mercedes fastän det finns mycket billigare alternativ.

Timo Oittinen
Apotekare Timo Oittinen Timo Oittinen Bild: Yle/Niklas Fagerström apotekare

Orion säljer receptfria ibuprofentabletter i tre olika prisklasser. 30 tabletter kan kosta antingen 4,02 euro, 6,79 euro eller 9,99 euro, beroende på om man väljer produkten Ibutabs, Ibusal eller Burana.

Företagets kvalitetschef Päivi Järvelä säger att folk kan uppleva att de får bättre hjälp av Burana än de två billigare värkmedicinerna, men att alla tre i praktiken är så gott som likvärdiga tabletter.

- Det finns väldigt små skillnader mellan hjälpämnena som används. De ämnena måste man alltså ha för att kunna göra en tablett. Men den verksamma substansen är exakt densamma och i samma mängd.

- För de här produkterna, om vi tittar på framför allt de kemiska, fysikaliska och mikrobiologiska egenskaperna, så finns det inga stora skillnader, tillägger hon.

Mari Lautsuo
Päivi Järvelä är kvalitetschef på Orion. Mari Lautsuo Bild: Yle/Niklas Fagerström orion,Orion Oyj

Varför är Burana då betydligt dyrare än de generiska medicinerna? Orion säger att det beror på att företaget har satsat en hel del pengar på att utveckla många olika Burana-produkter och att det pressar upp priserna för hela produktfamiljen.

- Priset är också en kombination av konkurrensläget och den tillit folk har till produkten, säger företagets Finlandschef Janne Maksimainen.

Han påpekar att den finska tidskriften Valitut Palat med hjälp av läsarundersökningar har utsett Burana till den mest pålitliga värkmedicinen 16 år i följd. Det skedde senast i fjol höstas.

Maksimainen säger dessutom att det är upp till var och en om man vill betala mer för ett visst varumärke eller inte.

De stora prisskillnaderna mellan olika ibuprofen-preparat gäller endast receptfria produkter. Ibuprofenmediciner som säljs på recept i Finland kostar ungefär lika mycket sinsemellan, för att kunna uppfylla priskrav som Folkpensionsanstalten Fpa ställer. Det här innebär i praktiken att Burana är en hel del billigare på recept.

Läs också