Hoppa till huvudinnehåll

Daniel Grillfors: Jag vill skriva historia med HIFK

HIFK villa fira grundseriesegern under Antti Törmänens ledning. HIFK:s träningar 25.2.2016 Bild: Yle/Kristian Karlsson Antti Törmänen,fm-ligan i ishockey,Helsingfors IFK (ishockey),ishockey,yle sporten

Grundserien i ishockeyligan är inne på slutrakan och HIFK och Kärpät gör upp om seriesegern. Drar HIFK det längre strået vinner laget grundserien för första gången i klubbens historia.

Om det inte sker några mirakel under grundseriens sista omgångar är det antingen HIFK eller Kärpät som kommer att samla flest poäng.

FM-ligan i ishockey rullade igång hösten 1975 och trots att HIFK sedan dess har vunnit fyra mästerskap har rödtröjorna aldrig fått fira grundseriesegern.

– Jag hörde om det för ett par veckor sedan. Jag blev faktiskt chockad då klubben varit med ett bra tag. Visst skulle det vara häftigt att skriva historia i år, säger en svettdrypande Daniel Grillfors till Yle Sporten efter ett avslutat träningspass i Helsingfors ishall.

Ifjol samlade Kärpät 115 poäng då laget vann grundserien före Tappara och Lukko. I år kommer det med största sannolikhet att krävas över 120 poäng för att kamma hem segern som berättigar till en prischeck på 33 000 euro av ligan.

– Vårt poängantal är ett bevis på att vi vunnit en hel del matcher. Att vi vunnit även då vi spelat sämre. Nu gäller det att vara skärpta i de avslutande matcherna för att säkra hemmaplansfördel genom hela slutspelet.

Hård kamp om spelplatserna

Under den pågående säsongen har HIFK precis som de övriga lagen dragits med skadebekymmer. Som värst har ungefär tio spelare saknats i laguppställningen, men just nu är läget det motsatta.

– De senaste veckorna har vi haft mycket folk på träningarna vilket ökar intensiteten och aggressiviteten. Det gäller att ta i lite extra och visa tränarna och laget att man vill spela, säger 33-åringen.

Kan den hårda kampen om spelplatserna leda till att det hettar till på träningarna?

– Det kan väl hända ibland, men det är nog ett bra tag sen senast. Jag ser det inte automatiskt som en negativ grej. Viktigast är att spelarna släpper det då de stiger ur rinken och är vänner i omklädningsrummet. Det får inte bli för fult, men lite grinigt med slag och hugg får det nog vara.

Har det alltså varit några slagsmål på HIFK:s träningar i år?

– Nej, det har inte varit något värre. En gång fick väl någon höja rösten, men då hade killarna redan förstått att sluta. För några år sedan i HV 71 blev det ett riktigt slagsmål mellan två spelare som tillhörde våra bärande krafter. De ville visa att laget var redo att gå hela vägen och det året vann vi också mästerskapet.

”Jag vill göra allt för den här föreningen”

Grillfors som är hemma från Enköping i Uppsala län är inne på sin andra säsong med HIFK. Hans kontrakt med laget går ut efter den pågående säsongen, men han utesluter inte en fortsättning i Helsingfors.

– Vi får se hur det blir. Jag har pratat med HIFK och måste säga att jag och min familj trivs väldigt bra i Helsingfors. Det känns som att staden hela tiden kommer närmare mitt hjärta, säger Grillfors som den här säsongen har missat ungefär en fjärdedel av matcherna på grund av skador.

– Jag känner mig som en ”klubbspelare”. Jag vill göra allt för den här föreningen både på och utanför isen.

Och hur ser då en Helsinfors-sightseeing á la Daniel Grillfors ut?

– Det blir nog att dra ner till vattnet och ta en kaffe vid något av de trevliga ställena och sen ta en sväng till centrum. Mina bröder kommer ganska ofta på besök och då ska det vara finska kycklingvingar med den där såsen. Det brukar vara det viktigaste, avrundar Grillfors och drar på munnen.

 • Nya Borgåbor lär sig cykla

  MAPorvoo lär nyanlända cykla.

  I Borgå har föreningen MAPorvoo (Multicultural Association of Porvoo) redan i tre år lärt nyanlända att cykla. På lördag är det dags för årets sista cykelskola.

 • Björnmamma ger di åt fyra ungar - se video

  Vildmarksguide i Kajanaland blev vittne till matstunden.

  En ovanlig video med en björnmamma som ger di åt fyra ungar sprider sig i medierna. Vildmarksguiden Joona Kaltio i Kajanaland lyckades fånga måltiden på film.

 • IMF-chefen Lagarde ställs inför rätta

  Omstridd utbetalning på 400 miljoner till fransk affärsman.

  Internationella valutafondens chef Christine Lagarde ställs inför rätta i Frankrike för sina förehavanden då hon var fransk finansminister.

 • Håll ett tal på H2Ö-festivalen!

  På fredag kommer det att ordnas talkaraoke på H2Ö.

  På fredag kommer det att ordnas talkaraoke på H2Ö-festivalen. - Precis som med vanlig karaoke är folk litet blyga i början men mot kvällen brukar kön att få tala vara lång, säger talkaraokeveteranen Carl Sebastian Lindberg.

Läs också

 • Fem tips för att köra bensinsnålt med båten

  Det är körstilen och inte motorns storlek som är avgörande.

  Med några enkla knep kan du spara över 10 liter bränsle per körtimme med en vanlig motorbåt. Jussi Lehti, servicechef på båtförsäljningsföretaget Waltic, visar hur man gör.

 • Populärt att skaffa barn efter 40

  Flest förstföderskor är 30-34 år.

  Kvinnor får barn i allt högre ålder. Särskilt mängden kvinnor som får sitt första barn när de är över 40 år har fortsatt att öka, uppger Institutet för hälsa och välfärd THL.

 • Ghostbusters – who you gonna call? Reklamationsverket

  Förstör nya Ghostbusters din barndom, eller är den sevärd?

  Ända sedan den nya Ghostbusters-filmen annonserades har det debatterats hätskt på internet, men vilken sida hade rätt? Det är svårt att recensera Ghostbusters utan att först ta upp den kontroversiella diskussionen kring filmen. När det framgick att de nya spökjägarna var kvinnor istället för män som i originalet, reagerade många.

Nyligen publicerat - Sport