Hoppa till huvudinnehåll

Erfarenhetstalare ska råda bot på okunskapen

fduv
fduv fduv

Föreningen Steg för steg jobbar för att personer med funktionsnedsättning ska ha samma möjligheter och rättigheter i samhället. Därför har föreningen utbildat erfarenhetstalare, som med egna ord får berätta om sin vardag.

- Jag är Maria. Jag är 32 år. Jag bor på lägenhetsboende i Smedsby.

Maria Wallén
Maria Wallén Maria Wallén Bild: Yle/Roy Fogde erfarenhetstalare,Österbotten,Vasa

Så här inleder erfarenhetstalaren Maria Wallén sin presentation om sig själv. Wallén är en av sju erfarenhetstalare i Österbotten som intresseföreningen Steg för steg utbildat mellan åren 2012-2015. Allt som allt finns det 14 stycken av föreningen utbildade talare i Finland.

- Oftast tas beslut utan att man frågar personerna själva. Det här vill vi ändra på, att man allt mer börjar fråga efter deras egna erfarenheter och åsikter. Det är de som är experter på sina liv, så det är dem vi måste fråga, konstaterar projektkoordinatorn Sofie Eriksson.

Sofie Eriksson
Sofie Eriksson Sofie Eriksson Bild: Yle/Roy Fogde Österbotten,sofie eriksson,Vasa

Berättar om sin vardag

Erfarenhetstalare bjuds bland annat till olika skolor eller till mässor där de berättar om sin vardag i samhället. Innehållet kan variera från ställe till ställe, beroende på vad åhörarna vill veta men oftast är det samma saker som tas upp.

- Om mitt arbete, om min fritid och att jag har en stödperson. Om studietiden och lite om Steg för steg, säger Wallén.

Föreningen Steg för steg vill att personer med funktionsnedsättning ska synas mer i samhället och är mera med om saker som berör oss.

- Tidigare var det ju så att dom levde lite mera vid sidan om samhället i sina egna institutioner och det här skapade dels en stor okunskap och kanske också en viss rädsla. Det som är obekant kan kännas skrämmande. FDUV och föreningen har länge jobbat med de här frågorna. Så vi är på rätt väg, men det är ett långsiktigt arbete, då man jobbar med attityder, säger Eriksson.

Läs också