Hoppa till huvudinnehåll

Försvunnen Kalevala-opera uruppförs i Åbo

Ett stycke finländsk operahistoria skrivs i Åbo 2017. Åbo filharmoniska orkester dirigeras av Leif Segerstam. Bild: Seilo Ristimäki Iloinen Liftari Oy åbo filharmoniska orkester

På Kalevaladagen nästa år skrivs ett stycke finländsk operahistoria i Åbo. Die Kalewainen in Pochjola uruppförs efter 127 år av törnrosasömn, Finlands 100-jubileum till ära.

Åbo filharmoniska orkester och Stiftelsen för Åbo musikfestspel firar Finlands hundraårsjubileum genom världspremiären på Karl Müller-Berghaus opera Die Kalewainen in Pochjola. Sex föreställningar ges i Åbo och dessutom görs en streaming-inspelning med flerkamerateknik för spridning både i Finland och utomlands.

Karl Müller-Berghaus (1829-1907) var kapellmästare vid Musikaliska sällskapet i Åbo, nuvarande Filharmoniska orkestern, under åren 1888-1895. Han komponerade då en stor opera i fyra akter som aldrig uppfördes. Endast verkets andra akt framfördes i Åbo 1890. Operan skulle uruppföras i Tyskland, men det blev aldrig av, berättar intendent Emelie Gardberg.

- Müller-Berghaus hade åstadkommit ett stort och dramatiskt operaverk, och eftersom orkestrarna i Finland var så små ännu på den tiden, skulle operan uruppföras i Hamburg.

Men i Hamburg bröt det ut en koleraepidemi. Operan måste stängas och folksamlingar förbjöds för att hindra att sjukdomen spreds. Efter kompositörens död föll operan i glömska.

För några år sedan hittades ett obekant partitur i Åbo stadsbibliotek. Partituret hadde donerats av fru Betty Elfving.

- Det hade aldrig uppmärksammats tidigare men nu råkade det hamna på rätt personer, berättar Gardberg om upptäckten.

Nu ska operan få sitt uruppförande i februari 2017. Åbo filharmoniska orkester dirigeras av Leif Segerstam. Regissör är Tiina Puumalainen, Teppo Järvinen svarar för scenografin, ljussättningen planeras av Teemu Nurmelin och dräkterna av Pirjo Liiri-Majava.

Bland huvudrollsinnehavarna finns tenoren Christian Juslin, som sjunger Achti Lemminkäinen, sopranen Johanna Rusanen-Kartano som sjunger Ismos parti skrivet för dramatisk sopran, och barytonen Tommi Hakala som sjunger Ilmarinens roll. De övriga sångarnamnen offentliggörs under våren 2016.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland