Hoppa till huvudinnehåll

Hormonspiralen- många kvinnors räddning

En hormonspiral.
Arkivbild. En hormonspiral. Bild: Yle. hormonspiral

Hormonspiralen är en ypperlig preventivmetod. Den används också för att minska kraftiga blödningar och menssmärta.

Hormonspiralen, en finländsk innovation, som innehåller gulkroppshormon påverkar livmoderslemhinnan och gör den tunn. Det i sin tur betyder att embryon inte kan fästa sig på slemhinnen.

- När hormonspiralen först började användas märkte man snabbt att den hade andra positiva effekter. Den minskar blödningar och och fungerar bra som smärtlindring, säger Elina Kari-Koskinen, specialistläkare i gynekologi och obstetrik.

Kari-Koskinen var veckans expert i Radiodoktorn och fick svara på flera frågor om hormonspiralen.

Elina Kari-Koskinen.
Elina Kari-Koskinen. Elina Kari-Koskinen. Bild: Yle/Kati Enkvist. radiodoktorn

Stämmer det att det är mycket högre risk att drabbas av bröstcancer redan efter fem års användning av hormonspiral? Borde man hålla en längre paus mellan spiralerna?

- Nej, risken är mycket liten. Bröstcancer är den vanligaste formen av cancer hos kvinnor och risken att drabbas är cirka 10 procent. Någon paus behöver man inte hålla ifall allting fungerat bra. Det är likadant med p-piller. Kvinnor tror ofta att de måste hålla en paus med dem också. Det här leder då ibland till oönskade graviditeter.

Hur ofta borde spiralen bytas ut?

- Om den används som preventivmedel är rekommendationen att byta den vart femte år. Men effekten håller i sig längre så det är inte på dagen.

Är det vanligt att ha värk när man har en hormonsprial? Alltså värk i livmodern, som mensvärk. Jag upplever värken också mer oregelbunden nu än före spiralen.

- Man kunde kolla med ultraljud om hormonspiralen sitter på rätt ställe.

Jag är 50 år och fick hormonspiral för cirka ett år sedan, bland annat på grund av synnerligen riklig menstruation. Nu känns det lite som att jag kommit i klimakteriet. Kan jag börja ta östrogen trots att jag har hormonspiral?

- Mirena hormonspiral är mycket bra för kvinnor som närmar sig klimakteriet. Slemhinnan hålls tunn och det passar bra att kombinera med östrogengel och titrera till lämplig dos. Det är en bra kombination.

Mer från programmet

Läs också

Webbdoktorn