Hoppa till huvudinnehåll

Hur påverkar samhällsfördraget din plånbok - kolla med vår räknare

Handskakning.
Handskakning. Bild: Yle/Catariina Salo arbete,skaka hand

Samhällsfördraget leder till högre utgifter för löntagare. Med Yles kalkylator kan du kolla hur det här påverkar din privatekonomi.

Kalkylatorn visar hur samhällsfördraget påverkar inkomsterna för människor som förvärvsarbetar.

Att arbetstiden förlängs med 24 timmar utan ersättning beaktas också. Lönen blir den samma, samtidigt som antalet timmar ökar. Den summa som visas är därför hur mycket det extra jobbet är värt om man fick samma timlön som för sina nuvarande timmar.

Kalkylatorn beaktar också att arbetstiden förlängs med 24 timmar samtidigt som lönen hålls på samma nivå. Summan är värdet på de timmar som arbetas in om de hade givit samma timlön som resten av arbetet.

Minskningarna i semesterpremien för offentligt anställda är en temporär åtgärd. Minskningen gäller semester som har tjänats in 2017-2019.

Kalkylerna är riktgivande. Om samhällsfördraget godkänns är också skattelättnader utlovade. De är inte medräknade.

Kalkylatorn bygger på resultatet av samhällsfördragets förhandlingar. En nationalekonom vid Tjänstemannacentralen STTK har kontrollerat kalkylerna.

Rättelse kl. 20:15 I en tidigare version av räknaren stod det "kommunala anställda" istället för "offentligt anställda". Vi beklagar felet.