Hoppa till huvudinnehåll

Låtarna vi borde ha skickat till Eurovisionen

Marion Rung 1980
Marion Rung 1980 Bild: Antero Tenhunen Marion Rung,Eurovision Song Contest,suomen euroviisut 1961 - 2005

Sandhja som sjöng vinnarbidraget Sing it away fick överlägset mest juryröster och kammade därmed hem segern 2016, trots att publiken gav både Saara Aalto och Mikael Saari flera röster.

På sociala medier och i kommentarsfält ifrågasattes det hur man kan ha ett så tokigt röstningssystem som tillåter att en jury kör över publiken på det där viset.

Å andra sidan var detta ingenting nytt i finländska Eurovisionssammanhang.

Låt oss göra några nedslag i historien, till år då "Fel låt vann"-ropen skallade extra högt!

1965 - Letkajenkka, sin tids Macarena

Många fina låtar tävlar detta år, det är uppenbarligen svårt att hitta sin favorit. Men de regionala jurygrupperna föredrar i alla fall Marjatta Leppänens Iltaisin. En nordisk jurygrupp fattar i sin tur tycke för Viktor Klimenko och Aurinko laskee länteen. Samtidigt är publikens solklara favorit Katri Helenas letkajenkka Minne tuuli kuljettaa.

Eftersom åsikterna går så isär kan man inte utropa en giltig vinnare. Rundradions ledning fattar beslutet och väljer att skicka Viktor Klimenko till Eurovisionen. Där får låten noll poäng och blir sist i tävlingen.

Samtidigt har Rauno Lehtinens Letkis (som Katri Helena också spelat in på finska) blivit en världshit. Så vem vet, kanske vi hade kammat hem vår första Eurovisionsseger redan 1965 om vi vågat satsa på vår trendigaste musikexport letkajenkka?

1980 - Eurovisionsdrottningen eller Turhapuro?

TV1 håller i Eurovisionsuttagningarna, men samtidigt ordnar TV2 uttagningen för Intervision, den östeuropeiska motsvarigheten till Eurovisionen. För att slå två flugor i en smäll bestämmer man sig för att kombinera uttagningarna till en och samma sändning.

Det bestäms att Marion Rung ska åka till Sopot i Polen och sjunga Hyvästi yö. Vesa-Matti Loiri ska i sin tur åka till Eurovisionen i Haag med Huilumies.

Stopp och belägg, säger publiken. Borde inte Marion skickas till Eurovisionen trots allt? Hon har ju deltagit två gånger tidigare och klarat sig fint?

Men ändå håller man fast vid ursprungstanken, med resultatet att Marion Rung vinner Intervision medan Vesa-Matti Loiri hamnar på jumboplats i Eurovisionen.

Nu är ju en Intervision-seger inte småpotatis heller, men visst hade det varit intressant att veta hur Hyvästi yö klarat sig i Eurovisionen? Det kunde ju i vilket fall som helst inte ha gått sämre än för Huilumies.

2000 - Juryn som inte förstod sig på heavy

Detta ska visa sig bli det mest förvirrande året i den finländska Eurovisionshistorien. Publiken är i alla fall exalterad över att heavybandet Nightwish har gått med på att ställa upp i uttagningarna. Fansen är redo med telefonerna och bandet vinner publikomröstningen överlägset.

Men också en expertjurys synpunkter ska räknas in i slutresultatet, och eftersom juryn föredrar Nylon Beat och placerar Nightwish långt ner på listan slutar det med att varken juryns eller publikens favorit vinner. Det gör istället Nina Åström med A little bit, ett bidrag som både jury och publik gillade men ingendera tyckte var bäst.

Hur hade Europa tagit emot Nightwish och Sleepwalker? Det får vi aldrig veta, men i alla fall hade vi varit tidiga med operainflunser i Eurovisionen. Malena Ehrnman, Cezar, Amaury Vassili och Il Volo kom långt senare.

2006 - året då vi skickade rätt låt men inte förstod det själva

Aldrig har väl ändå uppståndelsen varit så stor som året då vi utsåg en patrull ruttnande monster till våra representanter. Vad var Lordi egentligen? Satanister? Kriminella? Hur kunde man visa sådant i ett familjeprogram, barnen skulle ju få mardrömmar? Och hur kunde de sjunga halleluja, tänk så arga alla katoliker skulle bli!

Finska folket satt redo i tv-sofforna med skämskuddarna i famnen - och så visade det sig att Europa diggade monstren! Vilken skräll!

Lordi försåg oss med vår hittills enda Eurovisionsseger, och efter 2006 stod det klarare än någonsin vilken oförutsägbar tävling Eurovisionen är. Det som den ena tycker är pinsamt kanske den andra tycker är lysande.

Summa summarum: Sing it away, Sandhja!