Hoppa till huvudinnehåll

Makedonien stoppar asylsökande med tårgas

Polis i Makedonien har avfyrat distraktions- och tårgasgranater mot flera hundra asylsökande som försökte tränga sig igenom taggtrådsstängsel vid gränsen mellan Grekland och Makedonien.

Åtminstone 6 500 asylsökande har fastnat i läger vid den grekiska sidan om gränsen och omkring 500 av dem lyckades ta sig förbi den grekiska polisen på måndag.

Flyktingarna nådde ända fram till en öppning i stängslet där tågen passerar på väg mot norr innan de stoppades av poliser i Makedonien som avfyrade bländande granater och tårgas mot flyktingarna.

Förbíttrade asylsökande som vill resa norrut skanderade slagord om "Öppna gränserna" och "Vi vill åka till Serbien", men utan synlig verkan.

Läget har lugnat sig

Ingen greps eller skadades och läget har nu lugnat sig vid den livligaste gränsövergången till Makedonien.

De flesta asylsökande på den grekiska sidan om gränsen kommer från Afghanistan, Irak och Syrien.

Omkring 6 000 av dem befinner sig nu i ett läger i grekiska Idomení som planerades för högst 1 500 flyktingar.

- Många människor tvingades sova utomhus, utan tält och endast insvepta i filtar. Det var mycket kallt och gränsen är i praktiken stängd, vilket är ett väldigt problem, säger den 45-åriga syriska flyktingen Nidal Jojack i Idomeni.

Över 20 000 båtflyktingar i Grekland

Makedonien och Österrike följde Serbiens, Kroatiens och Sloveniens exempel och skärpte nyligen inresereglerna för asylsökande.

Makedonien släpper inte längre in afghaner och tar emot endast ett fåtal irakier och syrier per dag.

Längre söderut blir läget allt värre för flyktingar som har lyckats ta sig till Grekland från Turkiet.

Över 20 000 asylsökande har anlänt i små, bräckliga båtar till Grekland under de senaste veckorna och ännu fler väntas när vädret blir varmare om Turkiet inte får stopp på flyktingströmmen.

"Djungellägret" i Calais rivs ner

Franska myndigheter har samtidigt börjat riva ner ett flyktingläger i hamnstaden Calais efter grönt ljus av en lokal domstol.

Omkring 4 000 asylsökande i det såkallade "djungellägret" har beordrats att flytta till andra flyktingcentraler i närheten.

Enligt domstolsbeslutet får myndigheterna inte riva ner gemensamma utrymmen som ett bibliotek och en skola som byggdes i lägret för flera år sedan.

Flyktingarna som har sökt sig till lägret, vill fortsätta vidare till Storbitannien med färjor eller via tågtunneln under Engelska kanalen som börjar i Calais.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes