Hoppa till huvudinnehåll

Merkel varnar Europa för att låta Grekland kollapsa under flyktingkrisen

Tysklands förbundskansler Angela Merkel under en tysk TV-intervju med programledaren Anne Will
Tysklands förbundskansler Angela Merkel under TV-intervjun med programledaren Anne Will Tysklands förbundskansler Angela Merkel under en tysk TV-intervju med programledaren Anne Will Bild: EPA/RAINER JENSEN Angela Merkel

I en tysk TV-intervju kritiserade Tysklands förbundskansler Angela Merkel de länder i Europa som stängt sina gränser för flyktingar. Samtidigt försvarade hon sin egen flyktingpolitik.

- Tror ni på allvar att alla euroländer - som i fjol kämpade så hårt för att hålla Grekland kvar i eurozonen - kan låta Grekland störta i kaos ett år senare, undrade Merkel i en intervju i populära Anna Wills talkshow i tysk TV på söndag kväll.

Enligt Merkel är det alltså inte acceptabelt att lämna det skuldtyngda Grekland i sticket med flyktingarna. Den europeiska splittringen i flyktingfrågan var huvudtemat för intervjun.

- Det är inte mitt Europa där en stänger sina gränser och låter en annan lida för det, sade Merkel, med tydlig hänvisning till Österrike och den centraleuropeiska länder som stänger sina gränser för asylsökande och migranter.

Merkel pressas hårt också av sina egna partikamrater för sin liberala flyktingpolitik. Men enligt Merkel måste den som bryr sig om Tyskland också se till Europas bästa och bortom Europa.

Det är inte mitt Europa där en stänger sina gränser och låter en annan lida för det.― Angela Merkel

"Det är min förbannade plikt att hitta en gemensam väg för Europa"

Om en vecka hålls ett EU-möte med Turkiet om hur Turkiet ska kunna minska flyktingströmmen. Merkel hävdade att hon inte har någon "plan B". Hennes mål är att minska flyktingströmmen genom samarbetet med Turkiet och enligt henne kan de ansträngningarna misslyckas om Tyskland kraftigt minskar antalet flyktingar som man själv är beredd att ta emot.

- Ibland misströstar jag också. En del saker går för långsamt. Det finns för många motstridiga intressen i Europa. Men det är min förbannade plikt och skyldighet att lösa problem och hitta en gemensam väg för Europa, sade Merkel.

Många av Merkels partikamrater befarar att missnöjet med Merkels flyktingpolitik kommer att straffa dem i de tre tyska delstatsval som hålls om två veckor.

Enligt Merkel är hon ändå inte beredd att ändra kurs.

Det finns för många motstridiga intressen i Europa.― Angela Merkel