Hoppa till huvudinnehåll

Noora Räty och Pasi Mustonen kommenterar det kontroversiella beslutet

Pasi Mustonen.
Noora Räty och Pasi Mustonen. Pasi Mustonen. Bild: Yle / Tomi Hänninen - Lehtikuva / Seppo Samuli Noora Räty

Målvakten Noora Räty finns inte med i truppen som ska spela ishockey-VM i Kanada. Räty säger att hon inte ens vill spela i VM-laget och chefstränaren Pasi Mustonen menar att Räty helt enkelt inte platsade.

På söndagskvällen rapporterade Yle Urheilu att Räty inte kommer att finnas med i den trupp som Mustonen kommer att ta ut på måndagen.

Noora Räty säger till Yle Urheilu att hon fick höra om Mustonens beslut via sina kompisar.

– Det hjälps inte, nu fokuserar jag fullt på slutspelet i klubblaget. Nästa säsong får jag försöka ta en plats i FM-ligan om det skulle räcka för att bli uttagen i landslaget, sade Räty till Yle Urheilu.

Räty var uttagen till landskamper i Sverige i februari men tackade nej på grund av skada. Samtidigt spelade Räty i klubblaget KJT.

– Jag tror att det bidrog. Det kan jag också skylla mig själv för eftersom jag då inte skötte det professionellt, konstaterade målvakten.

– En enskild episod är aldrig avgörande för helheten. Jag har pratat med KJT:s chefstränare Jarmo Räihä om den här episoden men jag tänker inte avslöja vad vi pratade om, sade Mustonen.

Kyligt förhållande

Noora Räty antyder att hon inte har någon varm relation till chefstränaren.

– Jag vill inte spela i ett lag där tränaren har sagt till mig rakt ut att han varken uppskattar mig som spelare eller person. Eller uppskattar vad jag gjort för damhockeyn. Så konstaterade han till mig vid förra höstens palaver.

Mustonen hävdar att han tillsammans med tränarstaben helt enkelt bara tog ut det bästa laget.

– Vi fastställde tre kriterier för uttagningsprocessen: hur bra man är på att spela ishockey, hur bra spelaren passar i en viss roll och lagets sammanhållning. Räty uppfyllde många kriterier. Nu uppfyllde de uttagna spelarna kriterierna bättre. Utifrån kriterierna tvingades vi rangordna spelarna och nu fattade vi de här besluten, sade Mustonen.

För ett år sedan spelade Räty inte i VM på grund av skada.

– Räty spelade inte heller förra året i VM då vi vann brons trots att vi hade tio debutanter, konstaterade chefstränaren.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport