Hoppa till huvudinnehåll

Sixten Korkman: Nu är det dags att godta samhällsfördraget

Sixten Korkman
Sixten Korkman Bild: Yle Sixten Korkman

Alla parter bör nu jobba för att samhällsfördraget ska lyckas. Ett avtal skulle skapa förtroende och medvind, bedömer Sixten Korkman, professor i ekonomi vid Aalto-universitetet i Helsingfors.

Korkman tror att arbetsmarknaden skulle lugna sig om man lyckas förverkliga de åtgärder som nu planeras för att stärka konkurrenskraften.

- Om företagarna ges en klarare uppfattning om vad som kommer att hända under de närmaste åren - till exempel i fråga om löner - så vågar de kanske också satsa på investeringar.

Korkman tror att exporten kommer att växa en aning och att det kommer att investeras mera om de planerade åtgärderna förverkligas.

"Svårt att nå regeringens mål"

I början av regeringsperioden hade regeringen som mål bland annat att sysselsättningsgraden skulle växa till 72 procent och att det skulle skapas 100 000 nya jobb. Korkman tror inte längre att de här målen kommer att nås.

- I den senaste rapporten om olika länder konstaterade den ekonomiska organisationen OECD att det är mycket svårt att föreställa sig att Finland skulle kunna nå sina mål, påpekar Korkman.

Om parterna nu lyckas med att få samhällsfördraget godkänt avstår regeringen från sina planerade nedskärningar på 1,5 miljarder euro, och inför dessutom skattelättnader för en miljard euro. Enligt Korkman skulle detta passa Finlands ekonomi som hand i handske.

Professor Korkman uttalade sig i kväll i tv i Yles A-studio.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes