Hoppa till huvudinnehåll

Soldiers of Odin får stöd i Lovisa

Rådhuset i Lovisa
Rådhuset i Lovisa Bild: Yle/Mikael Kokkola rådhuset i lovisa

En stödgrupp för den kontroversiella sammanslutningen Soldiers of Odin verkar i Lovisa. Stödgruppen har grundat en egen sida för sin verksamhet på Facebook.

Under en knapp veckas tid har Lovisastödgruppen för Soldiers of Odin funnits på nätet. Tillsvidare är det under 100 personer som har gillat sidan.

Soldiers of Odin väcker starka känslor och kritiseras för att ha en invandringskritisk eller rasistisk agenda. Själv beskriver gruppen sig som ”en fosterländsk organisation som kämpar för ett vitt Finland”.

gata i Lovisa
gata i Lovisa Bild: Yle/Mikael Kokkola lovisa

Av de personer som aktivt har verkat på sidan bor omkring hälften på orter som Kemi, Iisalmi och Vanda. En handfull Lovisabor har gillat postningar som har lagts upp.

De Lovisabor som Yle Östnyland möter på Drottninggatan mitt i centrum en solig måndag har inte för avsikt att gilla stödgruppens nätsida. Snarare tvärtom.

- Den där stödgruppen behöver varken finnas i Lovisa eller på Facebook, anser en medelålders man.

Han ser sig själv som en mycket flyktingvänlig person. Den prägel understödsgruppen på Facebook sätter på Lovisa är inte vidare positiv säger han.

- Såna här grupperingar kan vara ganska så farliga, så jag är nog emot dem, säger Tove.

Odins soldater
Odins soldater Bild: Str / Lehtikuva street patrol

En man på väg till banken uttrycker sin förvåning över att det i lilla Lovisa finns stöd för Soldiers of Odin.
- Enskilda grupper ska inte börja leka poliser, för det finns det ett rättssystem i vårt samhälle.

Päivi Storgård jobbar som frivillig på asylförläggningen i Strömfors. Också hon reagerar kraftigt på nyheten om understödsgruppen.

- Det är löjligt och skrämmande att rädslan för det främmande får uttrycksformer som Soldiers of Odin.

Yle Östnyland har vänt sig till den som administrerar stödgruppens Facebooksida utan resultat. Bland annat ville vi veta vad som är avsikten med stödgruppen och om den planerar att patrullera på gatorna i Lovisa.