Hoppa till huvudinnehåll

Tomi Leino Trio skjuter från höften

Tomi Leino Trios album "Hip shootin' "
"Denna monoinspelning kan också spelas upp på stereofoniska ljudanläggningar" Tomi Leino Trios album "Hip shootin' " Bild: Yle/Roger Källman cd-skiva,blues

På skottdagen, den 29 februari 2016, släppte rootsgruppen Tomi Leino Trio sitt andra album. Skivan "Hip shootin' " är inspelad på enklast möjliga vis: i mono och direkt till rullband.

- Det var hela tanken med skivan, vi ville återskapa femtiotalets sound, säger Vasabon Mikko Peltola, som är trummis i bandet.

Skivans tio låtar spelades in under en och samma session i frontmannen Tomi Leinos egen studio. Inga pålägg gjordes, utan det är bandet "live" som hörs på skivan.

- Det är en utmaning att spela in live, men samtidigt är det befriande: man gör en tagning och så är det så, säger Mikko.

Klåpar man så finns ändå chansen att ta om alltihopa, men Mikko konstaterar att det sätter lite extra press på var och en i bandet att inte göra en tabbe och förstöra en annars bra tagning.

- Vi hade roligt i studion, på sätt och vis fick vi samma känsla som när vi kör våra livespelningar.

Mikko Peltola.
Mikko Peltola. Mikko Peltola. Bild: Yle/Roger Källman mikko peltola

Dagens studioteknologi ger oändliga möjligheter för omtagningar, pålägg, korrigeringar och effekter. Att nu gå tillbaka till rötterna, den teknik som användes för 50-60 år sen, kan ses som något av en motreaktion.

- Det man har att vinna med det här konceptet är spontaniteten och samspelet, studens ingivelse. Det vi också eftersträvade var att se den här skivan som ett visitkort: lyssnar man på skivan så vet man hur det låter live också.

Läs också