Hoppa till huvudinnehåll

Tredje gången Vasaloppet för Conny Karlsson

Conny Karlsson i Sportmåndag 29.2.2016.
Den här vintern har Conny Karlsson skidat ungefär 550 kilometer på snö. Conny Karlsson i Sportmåndag 29.2.2016. Bild: Yle/ Christoffer Westerlund Conny Karlsson,Ekenäs,karlsson conny,Raseborg,skidning,skidåkning,Vasaloppet,västnyland

På söndag står Ekenäsbon Conny Karlsson för tredje gången på startlinjen för att avverka Vasaloppet. Karlsson har förberett sig väl och är mest rädd för att bli sjuk innan det är dags att skida 90 kilometer.

Vasaloppet är ett motionslopp på skidor som går från Sälen till Mora i Sverige. Conny Karlsson vill gärna se att hans sluttid vad timmarna beträffar skulle skrivas med ett ensiffrigt tal.

- Första gången skidade jag sträckan på 10 timmar och 40 minuter. Andra gången tog det 40 minuter längre trots att jag var i bättre skick.

- Föret var jättedåligt i andra loppet. Följande steg skulle väl vara att skida på bar mark, säger han med ett litet leende.

Det är lite svårt att lägga upp något mål för vilken tid man vill nå eftersom så många faktorer inverkar på sluttiden.

Gärna isiga spår

Karlsson skulle gärna se att hans sluttid skulle vara under nio timmar.

- Är det en vacker vinterdag med isiga spår kan det lyckas.

Blir det mycket snöfall, som väderprognosen för årets lopp har lovat, kan det bli väldigt tungt, säger han.

Kulstötare i elitklassen

Conny Karlsson är mest känd som kulstötare i elitklassen. En av hans främsta framgångar är sjunde placeringen i VM-tävlingarna i Edmonton år 2001. Där stötte han också sitt personliga rekord 20,78.

På frågan varför han frivilligt vill skida 90 kilometer svarar Conny Karlsson skrattande:

- Tycker man om att skida så är det roligt att skida långa sträckor också. Vasaloppet är ett motionsevenemang och inte skidar man ju 90 kilometer ensam utan man är där tillsammans med 10 000 andra skidåkare, säger han och berättar att speciellt de svenska deltagarna kan vara väldigt pratsamma.

Conny Karlsson inför Vasaloppet 2016.
Conny Karlsson är redo för Vasaloppet. Conny Karlsson inför Vasaloppet 2016. Bild: Conny Karlsson privata samling Conny Karlsson,Ekenäs,karlsson conny,Raseborg,skidning,skidåkare,sportprogram,Vasaloppet,västnyland

Skidåkare som första gången deltar i Vasaloppet frågar gärna hur långt det är till något visst ställe. De frågar till exempel när någon viss tung uppförsbacke kommer, säger Karlsson.

- Det finns också publik längs med spåret, vilket för mig känns lite otroligt. Det är en intressant kultur runt Vasaloppet.

Över tusen kilometer träning

Conny Karlsson är bra förberedd för Vasaloppet 2016. Totalt har han över tusen kilometer på skidor bakom sig.

- På snö har jag skidat ungefär 550 kilometer den här vintern. På rullskidor blev det cirka 500 kilometer under hösten.

Jag har tränat uthålligt nu då jag i fjol märkte att farbröder som var 70 plus skidade förbi, skrattar han.

Viktigt med rätt kost

Att klara av att skida 90 kilometer kräver förutom god kondition och goda skidor också rätt sorts kost- och vätskeintag.
Skip Instagram post

Another nice day for some skiing #-12 #skidning #vasaloppetse #ösk #hiihto #långloppsträning

A post shared by Conny Karlsson (@2078_conny) on


Conny Karlsson har redan dagarna före loppet börjat en tömning av kroppen genom att göra en uttömningsövning. Efter det ska han börja äta så mycket kolhydrater som möjligt.

- Det betyder att vi äter mycket pasta och ris hemma hos oss mot slutet av veckan. Dessutom tankar jag sportdryck för att samla på så mycket kolhydrater som möjligt.

Vätska under loppet

Under själva loppet intar jag mest vätska. Den berömda Vasaloppsbullen kan man ju inte heller låta bli, säger han.

- Bullen är ganska torr och smakar egentligen ingenting. Tillsammans med blåbärssoppa är det otroligt gott när man skidar.

- Jag har också energigel som jag tar vid behov. Gelen finns i små påsar och har olika smaker.

Jag använder gärna sådan energigel som också innehåller koffein. Det ger en extra kick, berättar Conny Karlsson.

- De energipåsar som innehåller koffein är bra att spara till slutet av loppet.

Ett helt år till spillo

Han har inte särskilt många farhågor inför Vasaloppet.

- Det enda jag egentligen är rädd för är att jag blir sjuk. Då skulle ett helt år av förberedelser gå till spillo, säger Conny Karlsson inför sin tredje start i Vasaloppet.

Vasaloppet går från Sälen till Mora i Sverige och har ordnats nästan varje år sedan första loppet 1922. Tre gånger (1930, -32 och -90) har loppet inhiberats.

 • Nordea

  SvD: Danmark välkomnar storbanken Nordea

  Nordea ogillar Sveriges planerade höjning av avgifter.

  Välkommen till Danmark, säger den danska näringsministern Brian Mikkelsen till finanskoncernen Nordea med anledning av bankens hot om att lämna Sverige. Enligt Mikkelsen har Danmark inte för avsikt att införa en skatt som motsvarar den i Sverige, skriver Svenska Dagbladet.

 • Byggnaden Trä-Anttila i Lojo fotat från framsidan.

  L-U: Ett köpanbud har getts för Trä-Anttila i Lojo

  Styrelsen för Luksia diskuterar anbudet på fredag.

  Den gamla träskolan i centrum av Lojo har lockat en intresserad köpare, skriver tidningen Länsi-Uusimaa. Enligt tidningen bekantar sig styrelsen för utbildningssamkommunen Luksia med anbudet på fredag (31.3).

 • Lauri Hannikainen intervjuas i Tv-nytts studio.

  Professor: Finland kan ställas till svars om avvisade dödas

  Flera asylsökande tror de blir dödade i hemländerna.

  Finska myndigheter kan ställas till svars ifall någon av de avvisade flyktingarna blir dödade då de transporterats tillbaka till sina hemländer, anser professor emeritus i internationell rätt Lauri Hannikainen.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland

 • Byggnaden Trä-Anttila i Lojo fotat från framsidan.

  L-U: Ett köpanbud har getts för Trä-Anttila i Lojo

  Styrelsen för Luksia diskuterar anbudet på fredag.

  Den gamla träskolan i centrum av Lojo har lockat en intresserad köpare, skriver tidningen Länsi-Uusimaa. Enligt tidningen bekantar sig styrelsen för utbildningssamkommunen Luksia med anbudet på fredag (31.3).

 • Ett tåg och en transportbil med en grävmaskin på släp.

  Rälsbuss nära kollision med långtradare i Ekenäs centrum

  Specialtransport fastnade på övergången.

  Alla ingredienser fanns för en allvarlig olycka i Ekenäs centrum på söndagen (26.3) då en specialtransport skulle ta sig över järnvägsövergången mellan Genvägen och Pehr Sommars gata. Specialtransporten fastnade samtidigt som rälsbussen med passagerare från Karis körde in mot Ekenäs.

 • Ekenäs IFs lag i divsion 3.

  EIF vann över Dynamo/3 från Riihimäki

  Matchen slutade 24-17(13-7)

  Ekenäs IF:s herrlag i division 3 handboll mötte Dynamo/3 från Riihimäki. Matchen slutade 24-17(13-7). Matchen spelades i Ekenäs bollhall i söndags (26.3).