Hoppa till huvudinnehåll

Tredje gången Vasaloppet för Conny Karlsson

Den här vintern har Conny Karlsson skidat ungefär 550 kilometer på snö. Conny Karlsson i Sportmåndag 29.2.2016. Bild: Yle/ Christoffer Westerlund Conny Karlsson,ekenäs,karlsson conny,raseborg,skidning,skidåkning,Vasaloppet,västnyland

På söndag står Ekenäsbon Conny Karlsson för tredje gången på startlinjen för att avverka Vasaloppet. Karlsson har förberett sig väl och är mest rädd för att bli sjuk innan det är dags att skida 90 kilometer.

Vasaloppet är ett motionslopp på skidor som går från Sälen till Mora i Sverige. Conny Karlsson vill gärna se att hans sluttid vad timmarna beträffar skulle skrivas med ett ensiffrigt tal.

- Första gången skidade jag sträckan på 10 timmar och 40 minuter. Andra gången tog det 40 minuter längre trots att jag var i bättre skick.

- Föret var jättedåligt i andra loppet. Följande steg skulle väl vara att skida på bar mark, säger han med ett litet leende.

Det är lite svårt att lägga upp något mål för vilken tid man vill nå eftersom så många faktorer inverkar på sluttiden.

Gärna isiga spår

Karlsson skulle gärna se att hans sluttid skulle vara under nio timmar.

- Är det en vacker vinterdag med isiga spår kan det lyckas.

Blir det mycket snöfall, som väderprognosen för årets lopp har lovat, kan det bli väldigt tungt, säger han.

Kulstötare i elitklassen

Conny Karlsson är mest känd som kulstötare i elitklassen. En av hans främsta framgångar är sjunde placeringen i VM-tävlingarna i Edmonton år 2001. Där stötte han också sitt personliga rekord 20,78.

På frågan varför han frivilligt vill skida 90 kilometer svarar Conny Karlsson skrattande:

- Tycker man om att skida så är det roligt att skida långa sträckor också. Vasaloppet är ett motionsevenemang och inte skidar man ju 90 kilometer ensam utan man är där tillsammans med 10 000 andra skidåkare, säger han och berättar att speciellt de svenska deltagarna kan vara väldigt pratsamma.

Conny Karlsson är redo för Vasaloppet. Conny Karlsson inför Vasaloppet 2016. Bild: Conny Karlsson privata samling Conny Karlsson,ekenäs,karlsson conny,raseborg,skidning,skidåkare,sportprogram,Vasaloppet,västnyland

Skidåkare som första gången deltar i Vasaloppet frågar gärna hur långt det är till något visst ställe. De frågar till exempel när någon viss tung uppförsbacke kommer, säger Karlsson.

- Det finns också publik längs med spåret, vilket för mig känns lite otroligt. Det är en intressant kultur runt Vasaloppet.

Över tusen kilometer träning

Conny Karlsson är bra förberedd för Vasaloppet 2016. Totalt har han över tusen kilometer på skidor bakom sig.

- På snö har jag skidat ungefär 550 kilometer den här vintern. På rullskidor blev det cirka 500 kilometer under hösten.

Jag har tränat uthålligt nu då jag i fjol märkte att farbröder som var 70 plus skidade förbi, skrattar han.

Viktigt med rätt kost

Att klara av att skida 90 kilometer kräver förutom god kondition och goda skidor också rätt sorts kost- och vätskeintag.

Another nice day for some skiing #-12 #skidning #vasaloppetse #ösk #hiihto #långloppsträning

A photo posted by Conny Karlsson (@2078_conny) on


Conny Karlsson har redan dagarna före loppet börjat en tömning av kroppen genom att göra en uttömningsövning. Efter det ska han börja äta så mycket kolhydrater som möjligt.

- Det betyder att vi äter mycket pasta och ris hemma hos oss mot slutet av veckan. Dessutom tankar jag sportdryck för att samla på så mycket kolhydrater som möjligt.

Vätska under loppet

Under själva loppet intar jag mest vätska. Den berömda Vasaloppsbullen kan man ju inte heller låta bli, säger han.

- Bullen är ganska torr och smakar egentligen ingenting. Tillsammans med blåbärssoppa är det otroligt gott när man skidar.

- Jag har också energigel som jag tar vid behov. Gelen finns i små påsar och har olika smaker.

Jag använder gärna sådan energigel som också innehåller koffein. Det ger en extra kick, berättar Conny Karlsson.

- De energipåsar som innehåller koffein är bra att spara till slutet av loppet.

Ett helt år till spillo

Han har inte särskilt många farhågor inför Vasaloppet.

- Det enda jag egentligen är rädd för är att jag blir sjuk. Då skulle ett helt år av förberedelser gå till spillo, säger Conny Karlsson inför sin tredje start i Vasaloppet.

Vasaloppet går från Sälen till Mora i Sverige och har ordnats nästan varje år sedan första loppet 1922. Tre gånger (1930, -32 och -90) har loppet inhiberats.

 • Svårt att balansera landsbygd och metropol då Sibbo planerar

  Sibbo överplanerar inte, tycker Grannas och Liljeström.

  ”Sibbo är en unik kommun. Nära storstan, men ändå landsbygd. Varför överplaneras det nu? Varför kan Sibbo inte förbli en landsortskommun?” Så lät den fråga som intresserade er mest i Nyfiken på Östnyland. Vi tog reda på svaret!

 • Kårkulla öppnade nytt boende i Närpes

  Ny ska nya rutiner skapas i de nya utrymmena.

  På torsdagen flyttade den första gruppen in på Kårkullas nya boende på Nygränd i Närpes. Två boenden i staden slogs ihop till ett. Katharina Gullans är en av klienterna som är i full gång med att inreda sitt nya rum.

 • Åbo satsar på inhemsk skolmat

  Nu är allt nötkött, broilerkött och griskött 100 % inhemskt.

  Arkea, som producerar skolmaten, har länge arbetat för att allt mer av maten ska vara lokalproducerad eller inhemsk. Nu är allt kött till 100 % inhemskt.

Läs också

 • Svenska Yle i Italien: Efterskalv skakade sängen

  Reporter Jessica Stolzmann når i dag jordbävningsområdet.

  - Jag har vaknat under natten av att efterskalv skakat sängen. Det säger Yle Nyheters utsända Jessica Stolzmann som är i staden L’Aquila en timmes väg från de byar som drabbades av jordskalvet på onsdagsmorgonen.

 • Besök Lappvikens sjukhus i virtuell verklighet

  Ta del av Radioteaterns hörspelsinstallation på din dator.

  Lappvikens sjukhus har under sin 160-åriga historia vårdat såväl vanliga människor som många berömda personer som lidit av mentala problem. Den veckra byggnaden ritad av Carl Ludwig Engel har sett och hört många historier. Nu bjuder Radioteatern er på några av dem.

 • Svampguide för nybörjare

  Tips för oerfarna svamplockare.

  Har du ingen i familjen eller kompisgänget som kan följa med dig ut i skogen och lära dig vilka svampar som är ätliga och goda, så skall du nu få några goda råd och tips. Utrustning: Skaffa en svampkniv, svampkorg och en svampbok eller app till telefone

Nyligen publicerat - Västnyland