Hoppa till huvudinnehåll

Utbildningsdirektör om Cygnaeusuppståndelsen: För mycket fokus på en enskild skolas väggar

Utbildningsverkets linjedirektör Niclas Grönholm uppmanar också Cygnaeusföräldrar att se till helheten. Niclas Grönholm vid utbildningsverket i Helsingfors Bild: Yle/ Axel Nurmio grönholm,niclas grönholm

Efter att utbildningsverket kom med förslaget där Cygnaeus skola och den nya skolan på Busholmen ställs mot varandra, har debatten gått het i sociala medier och på insändarspalterna. Mannen bakom förslaget, Niclas Grönholm, säger att det är för mycket fokus på en enskild skolas väggar.

Enligt utbildningsverkets linjedirektör Niclas Grönholm är debatten i sig inte särskilt överraskande.

- Det är klart att det blir reaktioner när man föreslår att skolor ska slås ihop eller stängas. Debatten brukar vara ganska häftig då, var skolan än ligger.

Att tvåspråkiga lösningar överlag hamnat under lupp är däremot överraskande, enligt Grönholm.

I Helsingfors handlar det snarare om att stärka svenskheten, men debatten har fått annan fokus i hela Svenskfinland.― Linjedirektör Niclas Grönholm

- Det som kanske är överraskande är att man väldigt häftigt börjar diskutera också tvåspråkighet och tvåspråkiga skolor. Det har varit överraskande att också den debatten blivit väldigt het i hela Svenskfinland.

Finns det något i debatten som överraskat dig speciellt mycket?

- Att man är så oroad över svenskans framtid. Här får man ju en ny svensk skola under samma tak med den finskspråkiga. I Helsingfors handlar det snarare om att stärka svenskheten, men debatten har fått annan fokus i hela Svenskfinland. Det är överraskande och samtidigt lite synd.

Fortfarande har vi för många platser för våra elever och betalar för väggar, medan vi vill betala för undervisning.― Linjedirektör Niclas Grönholm

Hur fiffigt var förslaget med facit på hand?

- Jag tycker fortfarande att förslaget och planen i sig är väldigt bra och det finns många faktorer som borde diskuteras och hurdana möjligheter vi vill ha i framtiden. Jag är väldigt glad att man diskuterar det här på många håll ur olika synvinklar. Fortfarande har vi för många platser för våra elever och betalar för väggar, medan vi vill betala för undervisning.

Vad skulle du säga till dom Cygnaeusföräldrar och andra som är upprörda?

- Fram för allt att titta på de fakta vi har och se det positiva. Man får fortsättningsvis behålla närskolan, grundskolan Norsen bildas och så finns förslaget på en ny skola på Busholmen högst två kilometer ifrån. Närskolorna finns kvar och servicen blir inte sämre. Diskussionen handlar mycket om väggar. Trots att man är orolig för att väggarna försvinner borde man också vara orolig för risken att verksamheten inte kan fortsätta på samma sätt om vi inte gör något åt situationen.

Trots att man är orolig för att väggarna försvinner borde man också vara orolig för risken att verksamheten inte kan fortsätta på samma sätt om vi inte gör något.― Linjedirektör Niclas Grönholm


Hur stor är risken för att den Nordiska skolan inte blir av när den ställs emot Cygnaeus?

- Vi som faktiskt försöker titta på helheten för hela staden och också skapa nya verksamhetsförutsättningar för framtiden, ser risken att man fokuserar för mycket på en enskild skolas väggar. Det är synd, men samtidigt är det ju demokrati. För min del försöker jag framföra saker och argument för politikerna som ska fatta besluten. Jag hoppas att dom också ser helheten.

 • Atletico Madrids kontringar för mycket för Leverkusen

  Gästande Atletico vann matchen 4-2.

  Atletico Madrid tog ett stort kliv mot kvartsfinal i Champions League genom att besegra Bayer Leverkusen med 4-2 på bortaplan. Leverkusens finländare Joel Pohjanpalo blev inbytt i medlet av andra halvleken men gick mållös av planen.

 • Målkalas de luxe då Manchester City vände och vann

  Åtta mål i åttondelen mellan Manchester City och Monaco.

  Manchester City gjorde tre mål på elva minuter och tog en osannolik 5-3-seger över Monaco i åttondelsfinalen i Champions League. - Det var härligt att vara med om det här, säger Citys Raheem Sterling.

 • Nederländerna vill tillåta cannabisodlingar

  Parlamentets underhus godkände lagändring.

  Nederländerna kommer möjligen att tillåta industriella cannabisodlingar. Parlamentets underhus godkände i en knapp omröstning ett lagförslag i frågan, men överhuset måste också godkänna lagförslaget och där är motståndet hårdare.

 • Svår kedjekrock i Sverige i tät dimma

  Omkring 15 fordon var inblande i kollissionen.

  En allvarlig trafikolycka inträffade i mellersta Sverige i närhäten av Arboga på tisdagskvällen. En människa omkom och 15 människor måste föras till sjukhus.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen

 • Museiverket tvivlar på vrakmuseum vid Salutorget

  Bärgning dyr och svår, konserveringsarbetet ännu svårare.

  Museiverkets generaldirektör Juhani Kostet ställer sig tvivlande till tanken på ett museum kring vraket Vrouw Maria. Ledamot Terhi Koulumies gjorde förra veckan en motion i Helsingfors stadsfullmäktige om att utreda möjligheten att bärga vraket och bygga ett museum på tomten vid Salutorget där Guggenheimmuseet skulle ha byggts. – Att lyfta skeppet är inte det bästa alternativet för forskarna, det bevaras bäst under havsytan där det ligger, säger Kostet.