Hoppa till huvudinnehåll

Utbildningsdirektör om Cygnaeusuppståndelsen: För mycket fokus på en enskild skolas väggar

Utbildningsverkets linjedirektör Niclas Grönholm uppmanar också Cygnaeusföräldrar att se till helheten. Niclas Grönholm vid utbildningsverket i Helsingfors Bild: Yle/ Axel Nurmio grönholm,niclas grönholm

Efter att utbildningsverket kom med förslaget där Cygnaeus skola och den nya skolan på Busholmen ställs mot varandra, har debatten gått het i sociala medier och på insändarspalterna. Mannen bakom förslaget, Niclas Grönholm, säger att det är för mycket fokus på en enskild skolas väggar.

Enligt utbildningsverkets linjedirektör Niclas Grönholm är debatten i sig inte särskilt överraskande.

- Det är klart att det blir reaktioner när man föreslår att skolor ska slås ihop eller stängas. Debatten brukar vara ganska häftig då, var skolan än ligger.

Att tvåspråkiga lösningar överlag hamnat under lupp är däremot överraskande, enligt Grönholm.

I Helsingfors handlar det snarare om att stärka svenskheten, men debatten har fått annan fokus i hela Svenskfinland.― Linjedirektör Niclas Grönholm

- Det som kanske är överraskande är att man väldigt häftigt börjar diskutera också tvåspråkighet och tvåspråkiga skolor. Det har varit överraskande att också den debatten blivit väldigt het i hela Svenskfinland.

Finns det något i debatten som överraskat dig speciellt mycket?

- Att man är så oroad över svenskans framtid. Här får man ju en ny svensk skola under samma tak med den finskspråkiga. I Helsingfors handlar det snarare om att stärka svenskheten, men debatten har fått annan fokus i hela Svenskfinland. Det är överraskande och samtidigt lite synd.

Fortfarande har vi för många platser för våra elever och betalar för väggar, medan vi vill betala för undervisning.― Linjedirektör Niclas Grönholm

Hur fiffigt var förslaget med facit på hand?

- Jag tycker fortfarande att förslaget och planen i sig är väldigt bra och det finns många faktorer som borde diskuteras och hurdana möjligheter vi vill ha i framtiden. Jag är väldigt glad att man diskuterar det här på många håll ur olika synvinklar. Fortfarande har vi för många platser för våra elever och betalar för väggar, medan vi vill betala för undervisning.

Vad skulle du säga till dom Cygnaeusföräldrar och andra som är upprörda?

- Fram för allt att titta på de fakta vi har och se det positiva. Man får fortsättningsvis behålla närskolan, grundskolan Norsen bildas och så finns förslaget på en ny skola på Busholmen högst två kilometer ifrån. Närskolorna finns kvar och servicen blir inte sämre. Diskussionen handlar mycket om väggar. Trots att man är orolig för att väggarna försvinner borde man också vara orolig för risken att verksamheten inte kan fortsätta på samma sätt om vi inte gör något åt situationen.

Trots att man är orolig för att väggarna försvinner borde man också vara orolig för risken att verksamheten inte kan fortsätta på samma sätt om vi inte gör något.― Linjedirektör Niclas Grönholm


Hur stor är risken för att den Nordiska skolan inte blir av när den ställs emot Cygnaeus?

- Vi som faktiskt försöker titta på helheten för hela staden och också skapa nya verksamhetsförutsättningar för framtiden, ser risken att man fokuserar för mycket på en enskild skolas väggar. Det är synd, men samtidigt är det ju demokrati. För min del försöker jag framföra saker och argument för politikerna som ska fatta besluten. Jag hoppas att dom också ser helheten.

 • Åboland kunde andas lugnare då Hangö befriades

  75 år sedan de sista sovjetiska trupperna lämnade Hangö.

  För 75 år sedan lämnade de sista sovjetiska trupperna Hangö, och den 4 december 1941 kunde den finländska flaggan åter hissas i kyrktornet. Då kunde också befolkningen i Hitis och på Kimitoön andas lugnare.

 • Barnläkare: Ha respekt för kikhostan

  När färre vaccinerar sig kommer kikhostan att bli vanligare.

  I år har ungefär 370 personer i landet insjuknat i kikhosta, det är en markant ökning från 165 fall under 2015. Fall har också påträffats i Mellersta Österbotten. Kikhosta är en allvarlig sjukdom för små barn säger läkaren Matias Björn i Jakobstad.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen

 • Diskrimineringsombudsmannen: Polisen borde förbjuda nynazistmarsch

  "Nynazisterna omfattas inte av yttrandefrihet"

  Diskrimineringsombudsmannen anser att polisen borde förbjuda nynazistiska Nordiska motståndsrörelsens marsch i Helsingfors på självständighetsdagen. Enligt specialsakkunnig Robin Harms vid Diskrimineringsombudsmannens byrå åtnjuter nazisterna inte rätt till yttrandefrihet och mötesfrihet.

 • Pia-Maria Lehtola: Förväntningar inför slottsbalen

  Hur klär finländarna sig på röda mattan i år.

  På Självständighetsdagens festmottagning på slottet vill alla klä sig fint för att hedra vårt land. Hur festkreationerna kommer att se ut i år kan man förutspå. Tygaffärerna har sålt mest blåa tyger, en trygg favorit bland finländare. En ny trend är de längre ärmarna, sammet, starka färger och paljetter.

 • Polisen: Inget tyder på brott i gasolyckan på Helsingfors-Vanda

  Mätningar i terminal 2 har inte visat på något avvikande.

  Enligt polisen tyder inget på att det ligger ett brott bakom torsdagens händelser på Helsingfors-Vanda flygplats, då närmare trettio anställda vid säkerhetskontrollen drabbades av andningssvårigheter och sveda i ögonen.