Hoppa till huvudinnehåll

Utbildningsdirektör om Cygnaeusuppståndelsen: För mycket fokus på en enskild skolas väggar

Utbildningsverkets linjedirektör Niclas Grönholm uppmanar också Cygnaeusföräldrar att se till helheten. Niclas Grönholm vid utbildningsverket i Helsingfors Bild: Yle/ Axel Nurmio grönholm,niclas grönholm

Efter att utbildningsverket kom med förslaget där Cygnaeus skola och den nya skolan på Busholmen ställs mot varandra, har debatten gått het i sociala medier och på insändarspalterna. Mannen bakom förslaget, Niclas Grönholm, säger att det är för mycket fokus på en enskild skolas väggar.

Enligt utbildningsverkets linjedirektör Niclas Grönholm är debatten i sig inte särskilt överraskande.

- Det är klart att det blir reaktioner när man föreslår att skolor ska slås ihop eller stängas. Debatten brukar vara ganska häftig då, var skolan än ligger.

Att tvåspråkiga lösningar överlag hamnat under lupp är däremot överraskande, enligt Grönholm.

I Helsingfors handlar det snarare om att stärka svenskheten, men debatten har fått annan fokus i hela Svenskfinland.― Linjedirektör Niclas Grönholm

- Det som kanske är överraskande är att man väldigt häftigt börjar diskutera också tvåspråkighet och tvåspråkiga skolor. Det har varit överraskande att också den debatten blivit väldigt het i hela Svenskfinland.

Finns det något i debatten som överraskat dig speciellt mycket?

- Att man är så oroad över svenskans framtid. Här får man ju en ny svensk skola under samma tak med den finskspråkiga. I Helsingfors handlar det snarare om att stärka svenskheten, men debatten har fått annan fokus i hela Svenskfinland. Det är överraskande och samtidigt lite synd.

Fortfarande har vi för många platser för våra elever och betalar för väggar, medan vi vill betala för undervisning.― Linjedirektör Niclas Grönholm

Hur fiffigt var förslaget med facit på hand?

- Jag tycker fortfarande att förslaget och planen i sig är väldigt bra och det finns många faktorer som borde diskuteras och hurdana möjligheter vi vill ha i framtiden. Jag är väldigt glad att man diskuterar det här på många håll ur olika synvinklar. Fortfarande har vi för många platser för våra elever och betalar för väggar, medan vi vill betala för undervisning.

Vad skulle du säga till dom Cygnaeusföräldrar och andra som är upprörda?

- Fram för allt att titta på de fakta vi har och se det positiva. Man får fortsättningsvis behålla närskolan, grundskolan Norsen bildas och så finns förslaget på en ny skola på Busholmen högst två kilometer ifrån. Närskolorna finns kvar och servicen blir inte sämre. Diskussionen handlar mycket om väggar. Trots att man är orolig för att väggarna försvinner borde man också vara orolig för risken att verksamheten inte kan fortsätta på samma sätt om vi inte gör något åt situationen.

Trots att man är orolig för att väggarna försvinner borde man också vara orolig för risken att verksamheten inte kan fortsätta på samma sätt om vi inte gör något.― Linjedirektör Niclas Grönholm


Hur stor är risken för att den Nordiska skolan inte blir av när den ställs emot Cygnaeus?

- Vi som faktiskt försöker titta på helheten för hela staden och också skapa nya verksamhetsförutsättningar för framtiden, ser risken att man fokuserar för mycket på en enskild skolas väggar. Det är synd, men samtidigt är det ju demokrati. För min del försöker jag framföra saker och argument för politikerna som ska fatta besluten. Jag hoppas att dom också ser helheten.

Kommentarer

Inlagt av

Inte en så tacksam uppgift för linjedirektören med bakgrund i Sfp att tvingas gå emot sitt eget (gamla) parti. Frågan är vem som tvingar honom.

Inlagt av

Finns det något kulturland som inte värderar sina väggar (dvs traditioner, byggnader, kontinuitet)? Knappast i Europa i alla fall. Grönholm trivs kanske inte hemma; ett tält fungerar lika bra?

Inlagt av

Hur mycket osanning får man fara fram med? Utbildningsdirektören påpekar att Busholmen ligger högst 2 km från det område som barnen ska tvingas dit från och hävdar att servicen inte blir sämre. Men vad låter han bli att säga? Hur kommer man ut till "holmen" då? Vi är ju inga fåglar som kan flyga dit utan ska skicka våra 6-12-åringar dit med 1) föräldrarnas privatbil 2) till fots i 40 min över 16 övergångsställen mellan långtradarna, eller 3) med obefintliga kommunala fortskaffningsmedel jämte berusade färgpassagerare. Och detta från en stark svenskbygd i centrum??? Detta offer ska vi göra för en vag politisk agenda om att "stärka svenskan" i Helsingfors? Om detta blir verklighet, kommer det att bli en katastrof för det traditionellt starka södra Helsingfors. Vi är många som kommer att flytta till Grankulla.

Inlagt av

Helsingforsare kan aldrig samarbeta. det blir allitid strid. Nu i skolfrågan, tidigare kunde inte HU samarbeta med ÅA i lärarfrågor och Arcada accepterade inte Novia. Varför är det alltid bråk där hesabor är inblandade?

Inlagt av

Ifall Helsingforsare gjorde besluten skulle det inte bli strid för man skulle inte komma med huvudlösa förslag. Nu sitter flera personer med rötter på annat håll (inflyttade) och gör besluten. Att vara inflyttad och inte känna till traditioner och historia gör att det blir bekymmer. Hur skulle folk i Österbotten reagera ifall en Helsingforsare skulle komma dit och försöka stänga skolor med hundraåriga traditioner? Det skolle nog också bli skrik. Av beslutsfattarna krävs att de även har förståelse för det förflutna. Allt nytt är inte bra. Don't fix it, if it isn't broken!

Inlagt av

Det är ju just det som är problemet i Helsingfors. Ingen vill åka utanför sin egen lilla stad och studera men man vill inte heller ha lärare från annat håll som lärare. Hur ska Helsingforsarna få den ekvationen att gå ihop? Jag är inte beredd att betala högre skatt bara för att några Eirabor vill ha sina barn att gå kvar i sin oändamålsenliga skola. Att följa samma pedagogiska principer som för hundra år sedan är inte att bevara traditioner utan det är idioti.

Inlagt av

1) Det är inte "några eirabor", det är stans största svenska lågstadieskola, 2) det är inte en oändamålsenlig skola (varför skulle den vara det? Upp till bevis!), 3) Cygnaeus följer inte samma pedagogiska principer som för hundra år sedan. Ta reda på fakta och öppna näbben sedan!

Inlagt av

Kunde du utveckla din argumentering lite grann? Storsatsningen på Busholmen är ju inte direkt en sparåtgärd utan tvärtom en jätteinvestering på en stadsdel som inte har eget elevunderlag för skolan (som behövs för finska syften). Och Cygnaeus fastighet är inte över huvud taget oändamålsenlig, tvärtom. Den finska sidan har framfört kravet om att få överta den för att tillåta svenska sidan att komma med på Busholmsprojektet.

Inlagt av

Vi kan inte i all oändlighet låta en liten stockkonservativ finlandssvensk elitklick i södra Helsingfors bestämma som de kanske har varit vana vid, kanske rent av från slutet av 1800-talet. Helheten och den genomgripande utvecklingen såväl inom skolvärlden i Helsingfors som hela staden måste självfallet beaktas på sätt som utbildningsverket ovan har gjort. En liten elitminoritets intressen kan och får inte gå före det allmänna intresset. Gäller också i all annan politik.

Inlagt av

Tyvärr har jag inte hunnit vara inne och läsa kommentarerna förrän nu men ovanstående Gäst säger det ganska bra. En skola kan vara oändamålsenlig på många sätt exempelvis onödigt stor för det antal elever som studerarar eller kommer att studera där i framtiden = onödiga kostnader som måste tas någon stans ifrån. För stora klassrum som tvingar skolan till att ha större grupper än nödvändigt. och så till slut en arkitektur som inte har tänkt på de moderna undervisningsmetoderna. Det är ju inte bra om man inte kan tillämpa dem av arkitektoniska skäl.
Att sedan beskylla utbildningsdirektören som är före detta historielärare för att inte kunna historia är inte heller så smart.

Inlagt av

Cygnaeus skall fortbestå och betjäna barnen i området. Fattar inte varför man vill stänga den största svenska skolan i Helsingfors som har tillräckligt med elever och som ger en god undervisning av motiverade lärare. Om man vill ha en svensk skola på Busholmen så får man väl grunda en ny svensk skola. Svenska linjedirektörens uppgift är att kämpa för de svenska värdena för Helsingforsskolorna. Vi behöver en självständig, levande svensk skola i Helsingfors. Fattar inte heller vad som menas med att betala för väggarna. Blir det billigare om vi låter alla gamla, fina skolbyggnader stå tomma och bygger nyga baracker istället?

 • Världsmästaren för dyr - Pihlström letar ny klubb

  Anfallaren Antti Pihlström för dyr för HC Fribourg-Gottéron

  Yttern Antti Pihlström får se sig omkring efter en ny klubb. Den 31-årige landslagsveteranen tvingas lämna sin schweiziska klubb HC Fribourg-Gottéron efter bara sex matcher.

 • "Alla motgångar har gjort mig bitter"

  En berättelse om att vara utan jobb i Finland 2016.

  Jag har varit arbetslös i olika omgångar, men försökt hanka mig fram genom olika jobb. Idag känner jag bitterhet och har svårt att hitta någon motivation.

 • Jets inledde träningsmatcherna utan Patrik Laine

  Winnipeg föll i första träningsmatchen med 0-3 mot Calgary.

  När Winnipeg Jets spelar sin två första träningsmatcher inför NHL-säsongen 2016-2017 lyser lagets superlöfte Patrik Laine med sin frånvaro. Nu verkar fredagen kunna vara dagen när supertalangen debuterar.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen