Hoppa till huvudinnehåll

Vad är DNS Unlocker för virusprogram?

Person som surfar på nätet (på en laptop).
Arkivbild Person som surfar på nätet (på en laptop). Bild: CC sociala medier

En tipsare skriver:

"Vad är DNS Unlocker för virusprogram? Irriterar och skamfilar internet."

Första koll 29.2: DNS Unlocker ser ut att vara något som kan komma på köpet då man installerar gratisprogram på sin dator. Slutresultatet är att DNS Unlocker kapar användarens webbläsare för att visa reklam och programmakaren får kommission.

Olika expertkällor på webben erbjuder guider och program för att ta bort DNS Unlocker. Det finns kommersiella program för att ta bort den här typens skadeprogram och vissa av dem erbjuder också testversioner.

OBS! Skadeprogram av den här typen kan vara svåra att ta bort och i värsta fall kan städoperationen ställa till med ännu mer skada. Det är därför bra om någon som är insatt i datorer hjälper till med det här. I värsta fall kan datorn bli obrukbar. Se därför till att ha säkerhetskopior på alla viktiga filer.

Tips-id: 19802

Tipsa Spotlight

Detta är ett offentligt tips som har skickats in till Spotlight. Uppgifterna i tipset är inte bekräftade.

Vi redovisar öppet för hur vi jobbar. Här hittar du de tips vi håller på med som bäst:

Spotlights webbsida
Spotlights webbsida Bild: Yle tipsmaskinen,Spotlight,datajournalistik

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle