Hoppa till huvudinnehåll

Ålands status ofta okänd i civil-militärt samarbete

Fredsseminarium i Mariehamn. Fredsintitutets tjänstlediga direktör Sia Spiliopoulou Åkermark forskar tillsammans med Saila Heinikoski om Ålands demilitarisering i en militariserad värld.
Fredsintitutets tjänstlediga direktör Sia Spiliopoulou Åkermark forskar tillsammans med Saila Heinikoski om Ålands demilitarisering i en militariserad värld. Fredsseminarium i Mariehamn. Fredsintitutets tjänstlediga direktör Sia Spiliopoulou Åkermark forskar tillsammans med Saila Heinikoski om Ålands demilitarisering i en militariserad värld. Bild: Ulf Weman/Ålands Radio & TV Åland,Mariehamn

Finland har ansvaret att hävda Ålands status, och nu är de senaste årens utveckling också ett ämne för forskningsprojektet ”Demilitarisering i en värld av ökad militarisering”. Projektet drivs av Ålands fredsinstitut i samarbete med Lapplands universitet i Rovaniemi.

En del av forskningen presenterades i måndags i Mariehamn. Fredsinstitutets tjänstlediga direktör Sia Spiliopoulou Åkermark är forskningsledare för projektet.

- Det ges möjligheter i olika folkrättsliga avtal och europeiska arrangemang att exkludera vissa områden och hitta lösningar, och det är Finlands förpliktelse att göra det för Ålands del, säger hon.

Gör man det då?

- Det är svårt också som forskare att få ett grepp om det. Vi har nu en rad civil-militära samarbeten som utvecklas väldigt fort och man kan alltid hoppas att man får fram de här frågorna, men jag är inte övertygad.

Forskaren Saila Heinikoski vid Åbo universitet ingår i forskargruppen om Ålands demilitarisering.
Forskaren Saila Heinikoski vid Åbo universitet ingår i forskargruppen om Ålands demilitarisering. Forskaren Saila Heinikoski vid Åbo universitet ingår i forskargruppen om Ålands demilitarisering. Bild: Ulf Weman/Ålands Radio & TV Åland,mariehamn

Nato-rapporten väntar

En annan forskare inom projektet är Saila Heinikoski vid Åbo universitet. Hon ser nu fram emot vårens försvars- och säkerhetsläget som regeringen ger riksdagen.

- Jag tror att man tar med en diskussion om Ålands status där, i alla fall när det gäller rapporten om Nato. Men när man ser tillbaka har det också hänt att Åland fallit bort i de här redogörelserna, säger hon.

Forskarna vill nu nå ut med frågan om Ålands status utanför Finland genom att publicera sina resultat i olika vetenskapliga tidskrifter. Forskningen ska pågå i tre år och får stöd av Konestiftelsen och även av Ålands kulturstiftelse.

Sia Spiliopoulou Åkermark är forskningsledare för projektet Demilitarisering i en värld av ökad militarisering.
Sia Spiliopoulou Åkermark är forskningsledare för projektet Demilitarisering i en värld av ökad militarisering. Sia Spiliopoulou Åkermark är forskningsledare för projektet Demilitarisering i en värld av ökad militarisering. Bild: Ulf Weman/Ålands Radio & TV Åland,Mariehamn

Text: Ulf Weman/Ålands Radio & TV

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes