Hoppa till huvudinnehåll

Föräldrar vill ha kvar små skolor i Raseborg

Eleverna i Snappertuna skola fördelas på två skolor om förslaget om att skolan läggs ner godkänns. Här övar läraren Monica Rosenqvist med elever inför en julfest för några år sedan. Läraren Monica Rosenqvist med elever i Snappertuna skola övar inför julfesten 2012. Bild: YLE/Monica Slotte elever,lärare,monica rosenqvist,raseborg,rosenqvist monica,skola,snappertuna,snappertuna skola,västnyland

Det var många känslor som svallade i Raseborg då det blev klart att en konsult föreslår att många skolor stängs. I Svartå satte man kaffet i vrångstrupen och i Bromarv skrev man med detsamma ett brev till staden Raseborg.

Föräldern Marion Nylund har barn i Snappertuna skola och utredningen av konsulten Marcus Henricson var det viktigaste samtalsämnet på jobbet.

- Det är ledsamt att stänga så många skolor. Vi funderade på jobbet vad det kan leda till för barnens del då det inte finns resurser att se efter alla enskilda barn i stora skolor.

Marion Nylund anser att Snappertuna skola kan ta hand om varje barn. Det är lättare att se problemen i små skolor, säger hon.

- Det kan hända att man har bättre resurser i en större skola, men nej, jag vill gärna ha de små skolorna kvar.

De trodde att skolan skulle finnas kvar

Marion Nylund har två barn i Snappertuna skola. Erin i fyran och Anton i tvåan. Enligt förslaget skulle barnen i Snappertuna skola gå i Billnäs skola eller i Seminarieskolan i Ekenäs.

Erin och Anton skulle höra till Seminarieskolan i så fall, säger deras mamma. Det skulle inte bli några större problem med skjutsar för deras del.

Flicka ritar på ett papper vid en pulpet Bild: Yle/Sofi Nordmyr barn,elev,flicka,lågstadieelev,rita,skola,skriva,teckning

Nylund är övertygad om att en nedläggning av skolan kommer att innebära att folk inte vill bosätta sig i Snappertuna. Familjen valde att bosätta sig i Snappertuna på grund av skolan.

- Vi tänkte att det inte finns någon risk att skolan stängs då gymnastiksalen var ny.

I dag tror Marion Nylund att Raseborg kommer att stänga skolorna.

I Svartå fick man morgonkaffet i vrångstrupen

Tvåbarnsmamman Pia Nygård i Svartå hade sett fram emot ett framtida nytt skolcentrum i Svartå som det varit tal om.

Hon satte morgonkaffet i vrångstrupen när hon hörde om konsultutredningen som Raseborgs stad har beställt och som föreslår att båda skolorna i Svartå stängs.

Svartå skola. Svartå skola. Bild: YLE/Mikaela Sonck svartå skola

Nygård är besviken på Raseborgs stad även om hon inte hör till dem som önskar att Svartå skulle bli en del av Lojo i stället.

- Det här kan ha stora konsekvenser. Folk är ganska ledsna. Det här kan vara kniven i ryggen.

Stadens motstridiga signaler

Själv är hon förundrad över de motstridiga signaler som staden sänder. Först diskuteras nytt skolcentrum och sedan gäller det plötsligt att dra in båda skolorna. Även om det in det här skedet bara är frågan om en utredning så är signalerna väldigt motstridiga, tycker Nygård.

Hon och hennes familj bor bara ett stenkast från svenska skolan i Svartå och hennes barn behöver ingen skolskjuts i dagens läge.

Resan till Karis är omkring 15 minuter med bil men blir betydligt längre för skolbarnen som ska plocka upp barn på olika adresser.

Enligt Nygård är det många barnfamiljer som flyttat till Svartå just på grund av närheten till skolorna.

- Vi är ju lika goda skattebetalare i Svartå som Ekenäsborna är, säger Nygård.

Rektor i Pojo är inte chockad

Jennie Ahtola är rektor för Pojo kyrkoby skola. I förslaget sägs det att den skolan stängs och att eleverna flyttas till Billnäs skola.

Ahtola säger att hon inte är förvånad över förslaget att skolor stängs.

- Vi är ju beredda på stora sparåtgärder och att det kommer att hända något med skolorna i Raseborg. Jag är inte chockad, men litet oväntat var det.

Pojolärarna tar det lugnt ännu

I Pojo kyrkoby skola gör man inget i detta skede, utan jobbar vidare som vanligt. Ahtola påminner om att det här är ett förslag av en konsult.

- Förslaget grundar sig bara på ekonomi, så jag är inte orolig just nu. Vi väntar på beredningen från stadens sida och ser vad som händer.

Pojo kyrkoby skola. Pojo kyrkoby skola. Bild: Yle/Robert Ehrnsten byggnad,hus,lågstadium,pojo,pojo kyrkoby skola,pojo lågstadieskola,skola

Jennie Ahtola hoppas att Raseborgs stad satsar på de skolor som är kvar.

- Vi behöver en stad som är kraftig och stark med fina skolor. Jag förstår att vi står inför stora sparåtgärder, men man måste se till våra små byar till en viss grad.

Ahtola tror att staden kan satsa på skolorna trots att det inte finns hur mycket pengar som helst. Man måste prioritera, säger hon.

- Då vi har ett beslut så måste vi börja prioritera. Då kan vi jobba vidare och se hur vi kan få skolorna starka och hur vi utnyttjar den potential som finns. Just nu har jag inget svar på hur det ska lösas.

Konsulten ser inte barnens välmående i Bromarv

I Bromarv skrev Bromarflandets Hem och Skola med detsamma ett brev till staden Raseborg då förslaget blev offentligt. I brevet skriver ordföranden Ann-Charlotte Fromholtz och vice ordföranden Anna Grönlund att skolan är hjärtat i Bromarv.

De är också oroade över att barnens välmående och ork är en förbisedd faktor i utredningen. Hem och Skola påminner om lagen om grundläggande utbildning där det finns fastställda tider för elevers dagliga skolvägar.

Bromarv skola. Bild: Yle/Robin Lindberg bromarv skola

För elever under 13 år är det 2,5 timmar. För barn 13 år och uppåt är den maximala tiden för skolresor tre timmar.

Ann-Charlotte Fromholtz och Anna Grönlund skriver i brevet till staden att Bromarveleverna får oskäligt lång skolväg med nuvarande busslinjer.

Tenala för långt borta för sexåringar

Just nu hämtas en del elever hemifrån en timme före skolstart. Så är det med Jan och Anna Grönlunds söner Ben och Aron som går i femman och fyran.

Jan Grönlund är inte alls nöjd när han tänker på att barnen skulle skjutsas till Höjdens skola som är cirka 25 kilometer från hemmet i Bromarv.

- Jag gick i högstadiet i Tenala och det var okej, men det blir för långa dagar för en sexåring i förskolan.

"Allt koncentreras till Karis och Ekenäs"

Jan Grönlund ser inget positivt i att barnen i Bromarv skulle gå i skola i Tenala. Det enda han kan komma på är att de skulle kunna få litet flera nya kamrater.

En nedläggning av skolan skulle också innebära en dödsstöt för Bromarv.

- Min första tanke då jag hörde om det här var att allt koncentreras till Karis och Ekenäs och att landsbygden körs ner. Speciellt en by som Bromarv dör utan skola, den blir bara en sommargäst- och pensionärsby. • Ruohonen-Lerner lämnar Borgåfullmäktige

  Hon vill koncentrera sig på arbetet i Europaparlamentet.

  Sannfinländarnas Pirkko Ruohonen-Lerner bekräftar själv på sociala medier att hon inte ställer upp för omval. Sannfinländarnas gruppordförande i Borgå konstaterar att partiet nu måste kämpa hårt.

 • Wild värvade erfaren center

  Hanzal flyttar från Arizona till Minnesota.

  Minnesota Wild förstärkte sitt centergarde ett par dagar innan transferfönstret i NHL stänger. Martin Hanzal ansluter från Arizona Coyotes.

 • Forskare: Vårdbehovet ökar inte förrän på 2030-talet

  Djärvare ledarskap efterlyses.

  Tre forskare vid Aalto-universitetet efterlyser ett djärvare ledarskap och betydliga kostnadsnedskärningar inom social- och hälsovården. Enligt forskarna bygger den aktuella social- och hälsovårdsreformen på en felaktig premiss om ett vårdbehov som konstant ökar. Vårdbehovet ökar först på 2030, säger forskarna.

Läs också

 • IS-appar: Barn ska räkna stormgevär

  Tyskland varnar för propaganda riktad till barn.

  I Tyskland varnar barnskyddsorganisationer för att islamister har börjat använda sig av olika dator- och telefonappar för att indoktrinera barn. Apparna som ska få barnen att lära sig bokstäver och siffror är samtidigt reklam och propaganda för terrororganisationen Islamiska staten.

 • Frihet är att vara oälskad

  Ida Henrikson träffar författaren Tone Schunnesson.

  I veckans avsnitt av bokpodden Hietanen & Henrikson har Henrikson läst om droger, framgångsförakt och marxism i Tone Schunnessons roman Tripprapporter och träffat författaren i Stockholm.

Nyligen publicerat - Västnyland

 • Stationsbacken i Karis kan få flervåningshus

  Raseborgs stad uppdaterar planen för Stationsbacken.

  Flera nya höghus för tågpendlare kan i framtiden byggas på Stationsbacken i Karis. Raseborgs stad ska nu uppdatera planen för backen så att det blir möjligt att bygga flervåningshus på området som ligger alldeles invid järnvägsstationen.

 • Barnskyddet i Raseborg sköts delvis av privata företag

  Det finns allt flere privata aktörer inom barnskyddet.

  Barnskyddet har i dag mycket starka band till privata aktörer, säger Kommunförbundets expert på barnskyddsfrågor. Privata aktörer inom barnskyddet känns som en främmande tanke för många.

 • HFC förlorade mot GFT/Ydin i futsaltvåan

  Hangölaget fortsätter som tabelltvåa.

  Hangölaget Hanko Futsal Club förlorade för fjärde gången den här säsongen i herrarnas division 2 i futsal. GFT/Ydin vann med fyra mål i en match som spelades i Alberga i Esbo på söndag kväll (26.2).