Hoppa till huvudinnehåll

Förbundspennan: Konsten att ta sig över motionströskeln

Mia Lönnroth.
Mia Lönnroth. Mia Lönnroth. Bild: FSI finlands svenska idrott

Just nu når bara fem procent av befolkningen målet om en rask promenad på mer än två timmar i veckan. I sommar arrangerar Finlands Svenska Idrott evenemang i Österbotten, Nyland och Kimito för att uppmuntra till motion, skriver Mia Lönnroth på FSI.

Det visar sig att jag inte är den enda som har svårt med att komma igång med min löpträning. Enligt THL:s undersökning, publicerad förra veckan, uppnår endast 5 procent av befolkningen målet om en rask promenad på mer än två timmar i veckan.

I flera år har jag sysslat med anaerobiska grenar som ridning, paddling, golf och yoga. Med vemod minns jag tiderna då jag kunde tävla i terränglöpning, skidlängdåkning eller orientering med en känsla av gränslöshet och en kropp som kunde utmana sig själv tllls jag spydde. Nu är stegen tunga, lungorna sprängs och armarna domnar, enda fördelen idag är att baken inte fryser och att jag inte får valpsjuka.

Därför känns det som en bonus att jobba med evenemang på Finlands Svenska Idrott. Vår uppgift är att inspirera människor att röra på sig - målsättningen är att 80 procent av finlandssvenskarna skall njuta av att idrotta eller motionera.

Tre evenemang på tre orter

Inkommande sommar arrangerar vi tre olika evenemang som skall fylla denna uppgift: Landsvägsstafetten Westcoastrace som löps mellan Vörå och Nykarleby i Österbotten, stadsmotionsloppet Kanonruset i Raseborg i Nyland samt FamilySwimRun, kombinationen simning och löpning i den vackraste av skärgårdar, i Kasnäs på Kimitoön.

Alla evenemang vill locka deltagare från flera generationer för att tillsammans ha kul och motionera på svenska. I samband med FamilySwimRun arrangerar vi en ColtingCamp, med den berömda ultra- och ironvärldsmästaren Jonas Colting, som lär deltagarna att crawla och löpa i naturen. Han kommer att guida ColtingCamp-deltagarna i evenemanget, som har kortare distanser både vad gäller simning och löpning, följande dag.

Jubileum för Westcoastrace

Westcoastrace firar 30-års jubileum i sommar. Loppet har 8 etapper av olika längd och samlar både företagslag och föreningslag där några tar detta på djupt allvar och andra njuter av den gemensamma picknicken efter målomgången vid Andra Sjön i Nykarleby. Mini-WCR för juniorerna har 6 etapper.

Kanonruset samlar i år in medel till att förbättra beväringarnas idrotts- och motionsförhållanden vid Nylands Brigad.

I en kolumn tidigare, skriven av Malmström i oktober, kunde vi läsa hur situationen har förändrats till det sämre vid brigaden. Därför vill Kanonruset i år skänka 1€/löpt kilometer till Dragsvik Idrottare och Beväringskommittén för att tillsammans med FSI utveckla en utomhusträningspark på brigadområdet.

Själv ser jag fram emot att delta i ColtingCamp och FamilySwimRun. Trots att jag sommarjobbat som simlärare tappar jag koordinationen och får kallsupar efter tre crawl-tag, nu skall det bli en ändring på detta!

FamilySwimRun löps i tvåmannalag och jag kommer att delta tillsammans med min son. Nu har vi en gemensam utmaning, något nytt för oss båda som ger oss en möjlighet att umgås samtidigt som vi båda får bättre kondition.

Vi kör så här tills experterna har kommit med sin ABC-bok för personer som inte motionerar men vill komma igång med träningen. Vi ses i sommar, för som Jonas Colting säger: ingen har ännu sagt att hen har blivit deppig av att löpa!

Läs mer om Westcoastrace.
Läs mer om Kanonruset.
Läs mer om FamilySwimRun.

Mia Lönnroth
evenemang, marknadsföring och kommunikation
Finlands Svenska Idrott r.f.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport