Hoppa till huvudinnehåll

Kampanj vill avsätta styrelse för djurskyddsförening

Djur från hittedjurshuset i Vik i Helsingfors flyttas efter en tid till HESY. Fotot är från hittedjurshuset. Bild: Maja Ottelin/YLE helsingfors,hittedjur,hittedjurshus,husdjur,katt,vik

En grupp oroade medlemmar försöker nu rädda Helsingfors djurskyddsförening (HESY), som haft stora interna strider under de senaste åren. Gruppen vill se fullmäktigeledamoten Jarmo Nieminen (Gröna) som ny styrelseordförande för föreningen.

Yle Huvudstadsregionen har i flera repriser rapporterat om den krisande djurskyddsföreningen. Det har bland annat handlat om brister i hur föreningen förvaltar sina miljoner, om djurskötare som måste köpa djurmat för egna pengar och om en maktkamp mellan två läger.

Föreningen anställde en verksamhetsledare i oktober i fjol, men hon avgick efter bara en och en halv månad. Hon uppgav som orsak till sin avgång att föreningen inte tillät henne att jobba enligt sina egna värderingar.

Oroade medlemmar startar nu en kampanj under namnet "Pelastetaan HESY" ("Rädda HESY"). Kampanjens mål är att avsätta djurskyddsföreningens nuvarande styrelse och ersätta den med en ny. Kampanjen inleds tisdagen den 1 mars.

Officer och politiker föreslås ta över

Gruppen bakom kampanjen vill se överstelöjtnant och stadsfullmäktigeledamot Jarmo Nieminen (Gröna) som ny ordförande för föreningen.

- Jag blev tillfrågad om jag vill ställa upp i ordförandevalet och efter några veckors betänktetid tackade jag ja, säger Nieminen.

Det förekommer interna strider inom föreningen. Är du inte rädd att ta över?

- Det var säkert därför jag blev tillfrågad. Jag har en karriär som officer och har en lång erfarenhet av att leda olika organisationer. Det finns flera utmaningar men jag ser det också som en möjlighet. Nu gäller det att alla jobbar för samma sak.

Nieminen är nu ordförande för Helsingfors naturskyddsförening och vice ordförande för Malms flygplats vänner.

Jarmo Nieminen har tidigare representerat Samlingspartiet i Helsingforsfullmäktige men representerar numera De gröna. Jarmo Nieminen Bild: Yle de gröna i helsingfors,helsingforspolitiker,jarmo nieminen

Årsmöte i april

Kampanjen föreslår också sex nya styrelsemedlemmar och en för en suppleantplats i styrelsen.

- Under den senaste tiden har situationen inom föreningen blivit väldigt dålig. Vår grupp vill vända kursen. Djurskyddsföreningen borde fokusera på det väsentliga - skydd av djur, säger Minna Lahti, som leder kampanjen, i ett pressmeddelande.

Djurskyddsföreningen håller årsmöte i april. Föreningen leds nu av vice ordförande Anne Roine efter att ordinarie ordförande Susanna Paavilainen avgick i november.

Kommentarer

 • Stockholms prideparad lockade 45 000 deltagare

  Flera politiker deltog i paraden.

  Stockholms prideparad fyllde 19 år på lördagen och lockade uppskattningsvis 45 000 deltagare och 200 ekipage. Ett bråk utbröt också då en grupp oönskade demonstranter försökte ta sig in i paraden.

 • Flyktingar guidar flyktingar på Berlinmuseer

  Över 3 000 flyktingar på museibesök.

  Flyktingar som fungerar som guider åt andra flyktingar. Vid några museer i Berlin pågår som bäst ett projekt där man utbildar flyktingar till museiguider. Nyanlända flyktingar ska på det här sättet kunna lära sig saker om såväl det gamla som det nya hemlandet.

 • Stryk för Sun City i sista matchen för säsongen

  Bears från Björneborg vann i Hangö.

  Sun City från Hangö avslutade säsongen i den amerikanska fotbollens division 2 med en klar förlust. Tabellettan Bears från Björneborg vann med klara siffror på Rukki Arena i Hangö.

Läs också

 • Se upp för ovanligt ilskna getingar

  Insekternas tröskel att sticka är lägre än vanligt.

  De stora temperaturväxlingarna i sommar har lett till att rutinerna i getingsamfunden vänts upp och ner. Insektsforskare Lena Huldén säger att getingarna rentav förlorat meningen med livet. Kaoset får dem att bli frustrerade, vilket leder till att deras tröskel att sticka är lägre än vanligt.

 • Överbeskyddande föräldrar bäst eller pest?

  När bryr sig en förälder för mycket respektive för lite?

  Om föräldrarna begränsar sitt barn för mycket av rädsla för att barnet skall göra sig illa eller bli frustrerat, så kan det hämma barnets utveckling. Å andra sidan är en nonchalant inställning till barnet också skadligt, eftersom barn behöver trygget, kärlek och uppskattning. Men var går gränsen för när man bryr sig för lite respektive för mycket? Expert Outi Ruishalme ger sin syn på saken.

 • Många hittar gratis gummibåtar efter ölflyt

  Deltagarna överger nya gummibåtar och annat skräp längs ån.

  På söndag väntas många barnfamiljer göra gummibåtsfynd efter ölflytet Kaljakellunta som ordnas på lördag. Deltagarna verkar ha för mycket pengar då de kan lämna dyra gummibåtar efter sig, kommenterar Helsingfors biträdande stadsdirektör Pekka Sauri.

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen