Hoppa till huvudinnehåll

Kampanj vill avsätta styrelse för djurskyddsförening

Djur från hittedjurshuset i Vik i Helsingfors flyttas efter en tid till HESY. Fotot är från hittedjurshuset. Bild: Maja Ottelin/YLE helsingfors,hittedjur,hittedjurshus,husdjur,katt,vik

En grupp oroade medlemmar försöker nu rädda Helsingfors djurskyddsförening (HESY), som haft stora interna strider under de senaste åren. Gruppen vill se fullmäktigeledamoten Jarmo Nieminen (Gröna) som ny styrelseordförande för föreningen.

Yle Huvudstadsregionen har i flera repriser rapporterat om den krisande djurskyddsföreningen. Det har bland annat handlat om brister i hur föreningen förvaltar sina miljoner, om djurskötare som måste köpa djurmat för egna pengar och om en maktkamp mellan två läger.

Föreningen anställde en verksamhetsledare i oktober i fjol, men hon avgick efter bara en och en halv månad. Hon uppgav som orsak till sin avgång att föreningen inte tillät henne att jobba enligt sina egna värderingar.

Oroade medlemmar startar nu en kampanj under namnet "Pelastetaan HESY" ("Rädda HESY"). Kampanjens mål är att avsätta djurskyddsföreningens nuvarande styrelse och ersätta den med en ny. Kampanjen inleds tisdagen den 1 mars.

Officer och politiker föreslås ta över

Gruppen bakom kampanjen vill se överstelöjtnant och stadsfullmäktigeledamot Jarmo Nieminen (Gröna) som ny ordförande för föreningen.

- Jag blev tillfrågad om jag vill ställa upp i ordförandevalet och efter några veckors betänktetid tackade jag ja, säger Nieminen.

Det förekommer interna strider inom föreningen. Är du inte rädd att ta över?

- Det var säkert därför jag blev tillfrågad. Jag har en karriär som officer och har en lång erfarenhet av att leda olika organisationer. Det finns flera utmaningar men jag ser det också som en möjlighet. Nu gäller det att alla jobbar för samma sak.

Nieminen är nu ordförande för Helsingfors naturskyddsförening och vice ordförande för Malms flygplats vänner.

Jarmo Nieminen har tidigare representerat Samlingspartiet i Helsingforsfullmäktige men representerar numera De gröna. Jarmo Nieminen Bild: Yle de gröna i helsingfors,helsingforspolitiker,jarmo nieminen

Årsmöte i april

Kampanjen föreslår också sex nya styrelsemedlemmar och en för en suppleantplats i styrelsen.

- Under den senaste tiden har situationen inom föreningen blivit väldigt dålig. Vår grupp vill vända kursen. Djurskyddsföreningen borde fokusera på det väsentliga - skydd av djur, säger Minna Lahti, som leder kampanjen, i ett pressmeddelande.

Djurskyddsföreningen håller årsmöte i april. Föreningen leds nu av vice ordförande Anne Roine efter att ordinarie ordförande Susanna Paavilainen avgick i november.

 • Trumps medkandidats plan gled av landningsbanan

  Ingen skadades i olyckan.

  Republikanernas vicepresidentkandidat Mike Pences flygplan gled av landningsbanan ut på gräset när planet hade landat på flygplatsen LaGuardia i New York i går. Ingen skadades i olyckan.

 • Mårdhundarna lever nu farligt på Kimitoön

  Söderlångvik vill minska antalet mårdhundar.

  Vid Söderlångvik gård har man fått nog av mårdhundarna. På en dryg månad har nu ett fyrtiotal hundar skjutits och före vårens häckningstider hoppas man ha blivit av med ytterligare cirka hundra djur.

 • Migrationsverket splittrar asylsökande familj i Oravais

  Mamman och sonen får stanna i Finland men inte pappan.

  Ferial Serdani och Senan Maisar Ahmed kom till Finland för att söka asyl för två år sedan, i augusti föddes deras son Adam. Nu har de fått svar på sin asylansökan - Serdani och sonen får uppehållstillstånd i ett år men Maisar Ahmed måste lämna Finland inom 30 dagar.

Läs också

 • Kreativ bokföring får biståndet att se större ut

  AidWatch: EU skyldig u-länderna 37 miljarder euro.

  Pengar som används i hemlandet men räknas som bistånd får många EU-länders biståndsinsatser att se större ut på papper. Också i Finland, som snart kan anses vara ”bland de största målen för finska biståndspengar”. Samtidigt EU bryter sina biståndslöften.

 • Tre tips - så blir du en bättre mobilfotograf

  Fota först, tänk sen, säger fotografen Iiris Heikka.

  Ser din instagram suddig och råddig ut? Hur lyckas vissa knäppa så fina bilder med telefonen? Lasso och fotografen Iiris Heikka ger dej tre tips för snyggare mobilbilder!

 • “Prinsessor får oförtjänt mycket skit”

  Prinsessworkshop på bokmässan var populär.

  Prinsessor är fortfarande underskattade och det som pojkar typiskt gör är normen, säger prinsessillustratören Sanna Mander. Men bland barnen på Helsingfors bokmässa fanns bara ivriga barn, oberoende av kön - alla ville bestämma hur den prinsessa Mander ritade skulle se ut.

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen