Hoppa till huvudinnehåll

Ligahockey en förlustaffär – men HIFK är ett undantag

HIFK klarar sig bra i hockeyligan. HIFK-logo Bild: Yle/Janne Karinkanta hifk,ishockey

Det rör sig mycket pengar i hockeyligan, men verksamheten är sällan lönsam. De senaste fem åren har ligaklubbarna tillsammans gått back 20 miljoner euro. Men det finns undantag – som HIFK.

Enligt Yles stora ligagranskning går de flesta klubbarna på minus år efter år. Klubbarna hålls i liv tack vare ägare och finansiärer i bakgrunden. Ett aktuellt exempel är Blues, som kämpar mot konkurs.

Varför går de flesta på minus? Svaret är enkelt, klubbarna lever över tillgångarna. Inkomsterna matchar inte utgifterna – för de flesta.

Det finns tre undantag: Kärpät, SaiPa oh HIFK.

HIFK klarar sig bra trots motiga år

Trots att toppresultaten uteblivit de senaste åren klarar HIFK sig utomordentligt utanför isen. Omsättningen har hållits på en stadig nivå hela tiden, på runt tio miljoner euro..

Nettoresultatet har försvagats en hel del sen superåren 2010 och 2011, då klubben gick 800 000 euro på plus. Förra året blev resultatet 93 000 euro. Också avkastningen på kapitalet har försvagats.

Resultatet kan förklaras med att HIFK har större utgifter än andra klubbar. Utgifterna är runt tre miljoner per år.

SaiPa – den otippade penningmaskinen

SaiPa har inte varit ett topplag de senaste åren – på isen. I räkenskapsböckerna kan ingen matcha klubben från Villmanstrand.

Klubben hade grava ekonomiska problem ännu i början av 2010-talet, men skeppet vände tack vare kloka ekonomiska beslut och investeringar. År 2010 gick SaiPa 900 000 euro på minus.

Säsongen 2012–2013 gjorde SaiPa ett nettoresultat på 709 000 euro. SaiPa har fördubblat sin omsättning på sex år. Omsättningen är runt sex miljoner euro och avkastning på kapitalet runt 160 procent.

Kärpät har klarat av tricket att nå framgång på isen utan att äventyra ekonomin. Förra året stod klubben på ett nettoresultat på hela 500 000 euro. Omsättningen är över tio miljoner euro.

 • Högre vallar runt Närpes å ska minska översvämningar

  Vallarna ska höjas med en halv meter vid Skrivarsbäcken.

  De senaste åren har vallarna runt Närpes å inte klarat av att hindra flödesvatten från att rinna över till Skrivarsbäckens invallningsområde i nedre delen av Närpes å. Nu ska vallarna bli en halv meter högre för att undvika översvämningar, om markägarna godkänner det.

 • Sibbo får synlighet tack vare Klassträffen 2

  Kommunen tycker att all uppmärksamhet är välkommen.

  Filmen Klassträffen 2 får snart premiär i Finland. Vid Sibbo kommun tycker man att det är positivt att kommunen får synlighet tack vare filmen.

 • Wahlroos: Låglönejobb snart ett måste

  Basinkomst skulle skapa trygghet, säger Björn Wahlroos.

  Låglönejobb eller arbetslöshet. Det kommer att vara alternativen för allt fler i framtiden när arbetsmarknaden digitaliseras och robotiseras. Det tror finansmannen Björn Wahlroos.

 • Selänne tror på Finlands hockeyframtid: ”Kan vara stolta”

  Legendaren ser mycket positivt i finländsk ishockey just nu.

  Patrik Laine har dominerat rubrikerna, men Teemu Selänne ser betydligt mer än Laines mål som positivt i finländsk ishockey just nu. Jag är så stolt över vårt lilla land, säger legendaren.

Läs också

 • Experter varnar för kryptovalutan Onecoin

  20 000 finländare har satsat på bulgarisk kryptovaluta.

  Kryptovalutan Onecoins budskap har spridits över Finland. Grandiosa möjligheter målades upp på rekryteringsmöten. I dag är det tystare. Det som hörs är varningar för att gå med.

 • Klarar vi oss snart utan sedlar och mynt?

  Nya betalningssätt åsidosätter kontanterna.

  Användningen av kontanter minskar kontinuerligt i Finland. Kortbetalningar och kontoöverföringar på nätet blir allt vanligare. Nya teknologiska lösningar kommer att minska användningen av mynt och sedlar i framtiden. Men försvinner kontanterna helt?

 • Att ladda upp skolfotot på nätet kan stå dig dyrt

  Du får antagligen inte ladda upp ditt skolfoto på nätet.

  Visste du att du egentligen inte äger de foton som någon annan tar på dig? Det betyder alltså att du inte får ladda upp till exempel dina skolfoton på nätet om du inte först kollat med fotografen.

Nyligen publicerat - Sport