Hoppa till huvudinnehåll

Ligahockey en förlustaffär – men HIFK är ett undantag

HIFK-logo
HIFK klarar sig bra i hockeyligan. HIFK-logo Bild: Yle/Janne Karinkanta hifk

Det rör sig mycket pengar i hockeyligan, men verksamheten är sällan lönsam. De senaste fem åren har ligaklubbarna tillsammans gått back 20 miljoner euro. Men det finns undantag – som HIFK.

Enligt Yles stora ligagranskning går de flesta klubbarna på minus år efter år. Klubbarna hålls i liv tack vare ägare och finansiärer i bakgrunden. Ett aktuellt exempel är Blues, som kämpar mot konkurs.

Varför går de flesta på minus? Svaret är enkelt, klubbarna lever över tillgångarna. Inkomsterna matchar inte utgifterna – för de flesta.

Det finns tre undantag: Kärpät, SaiPa oh HIFK.

HIFK klarar sig bra trots motiga år

Trots att toppresultaten uteblivit de senaste åren klarar HIFK sig utomordentligt utanför isen. Omsättningen har hållits på en stadig nivå hela tiden, på runt tio miljoner euro..

Nettoresultatet har försvagats en hel del sen superåren 2010 och 2011, då klubben gick 800 000 euro på plus. Förra året blev resultatet 93 000 euro. Också avkastningen på kapitalet har försvagats.

Resultatet kan förklaras med att HIFK har större utgifter än andra klubbar. Utgifterna är runt tre miljoner per år.

SaiPa – den otippade penningmaskinen

SaiPa har inte varit ett topplag de senaste åren – på isen. I räkenskapsböckerna kan ingen matcha klubben från Villmanstrand.

Klubben hade grava ekonomiska problem ännu i början av 2010-talet, men skeppet vände tack vare kloka ekonomiska beslut och investeringar. År 2010 gick SaiPa 900 000 euro på minus.

Säsongen 2012–2013 gjorde SaiPa ett nettoresultat på 709 000 euro. SaiPa har fördubblat sin omsättning på sex år. Omsättningen är runt sex miljoner euro och avkastning på kapitalet runt 160 procent.

Kärpät har klarat av tricket att nå framgång på isen utan att äventyra ekonomin. Förra året stod klubben på ett nettoresultat på hela 500 000 euro. Omsättningen är över tio miljoner euro.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport