Hoppa till huvudinnehåll

När börjar våren?

Den manshuriska forsythian blommar först, sedan kommer bladen
Den manshuriska forsythian blommar först, sedan kommer bladen Bild: Stina Sirén/ Yle manshurisk forsynthia

Februari har övergått till mars och flera har lagt märke till de värmande solstrålarna och längre dagarna. Men när kan man säga att våren egentligen inleds?

Vårdagjämningen inträffar den 19, 20 eller den 21 mars, och i år inträffar vårdagjämningen den 20 mars. Efter det blir dagarna längre på det norra halvklotet ända fram till sommarsolståndet som inträffar vid midsommar. Enligt vissa mått kan våren ändå börja redan innan vårdagjämningen.

Trasiga stuprör med istappar.
Trasiga stuprör med istappar. Bild: Yle/Rolf Granqvist vår,tak,stupränna,Stuprör,dagvatten

Det är främst värmen som avgör när våren inleds. Den termiska våren börjar nämligen när dygnets medeltemperatur är över noll en vecka i sträck. Tidpunkten för när den termiska våren inleds i Finland kan variera mycket från år till år.

Statistiskt sett börjar våren 1 mars

För att kunna göra statistiska jämförelser på årstider har man delat in månaderna i kalenderårstider. Exempelvis är december, januari och februari statistiskt sett vintermånader, vilket betyder att mars, april och maj är vårmånader i statistiken. Det innebär att man då kan anse att våren inleds den första mars.

Vintergäck hör till de första som visar sig på våren
Vintergäck hör till de första som visar sig på våren Bild: Stina Sirén/ Yle vintergäck

Men även om våren statistiskt sett börjar den första mars håller vädret inte alltid med. Marsvädret kan vara mycket vintrigt – åtminstone i de norra delarna av landet. Å andra sidan kan vädret direkt efter första maj ibland innebära värmeböljor.

Det ombytliga finländska klimatet gör att det ibland är rätt så utmanande att bestämma när en årstid övergår till en annan även rent termiskt. Det bästa sätter att avgöra när det har blivit vår är alltså egentligen den egna känslan.

Toni Hellinen / Yle Uutiset

Läs också